Linkuri accesibilitate

Tiraspolul serbează 25 de ani de secesiune


„Ideologia acestor evenimente contravine obiectivului de reglementare a conflictului transnistrean şi îngrijorează prin accentul pronunţat militarist”

Regimul de la Tiraspol a marcat astăzi 25 de ani de la secesiunea din 1990, organizând o paradă militară. Dar unii martori spun că la eveniment a participat puțină lume, pe fundalul situației economice tot mai dificile din regiunea transnistreană.

Tiraspolul a decis să marcheze cei 25 de ani de la autoproclamarea independenței cu mare fast, în pofida crizei economice fără precedent, care a lăsat marea parte a populației fără 30% din salarii și pensii. La eveniment au fost invitați oaspeți din Rusia și din republicile separatiste din spațiul ex-sovietic, precum și artiști cu renume de la Moscova. La concertul festiv din această seara va cânta și un interpret de 15 ani din România, Valentin Poenaru.

La Tiraspol și Bender de 2 septembrie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:39 0:00

Parada militară din această dimineață, cu participarea a 123 de unități de tehnică de luptă și a peste 2000 de militari, cazaci și angajați ai structurilor de forță și a internelor, a fost prezentată de către administrația de la Tiraspol ca fiind una fără precedent. Prin piața centrală de la Tiraspol au trecut inclusiv tancuri, blindate și instalații de tip Katiușa.

Parada a fost precedată de depuneri de flori la memorialul gloriei din fața sovietului suprem de la Tiraspol. În prima jumătate a zilei, pe rețelele de socializare au circulat mai multe comentarii critice legate de faptul că oamenii de rând nu au avut acces liber nici la eveniment, nici la parada militară. Unul dintre internauți a postat chiar și o poză unde se vedea ca parada este urmărită de pe marginea drumului de doar câteva sute de oameni. Alți internauți au comentat că la partea festivă a evenimentelor au avut acces doar autoritățile și persoanele invitate. La câteva ore însă, pozele și comentariile critice au dispărut de pe rețelele de socializare.

Au rămas doar articolele laudative distribuite de presa oficială de la Tiraspol, unde spectatorii se arată foarte încântați de paradă

„Foarte frumos, s-au pregătit foarte bine!”

„Băieții noștri sunt bravo cu toții! Ei stau aici încă de la 6 dimineața, ca niște adevărați apărători! Și sunt sigură că dacă, Doamne ferește!, se va întâmpla ceva la noi, ei ne vor apăra”.

„Noi numim asta bine, frumos, pregătit. Arată foarte bine. Și se simte că avem armată. Asta e cel mai important – să-i pună pe gânduri pe cei care atentează la liniștea noastră!”

Liderul regiunii, Evghenii Șevciuk, a declarat că la cei 25 de ani Transnistria „este un stat împlinit, cu succese considerabile, care se poate apăra și are potențial pentru dezvoltare”, sugerând că problemele economice ale regiunii sunt legate exclusiv de crizele de pe piețele externe.

Tehnica militară de la paradă, spune Evghenii Șevciuk, este într-o stare foarte bună, este „o armă de luptă de temut care poate cauza prejudicii majore dușmanului”. „Toată această tehnică este capabilă să participe la marșuri de luptă și să execute sarcini militare pe teren. Am demonstrat că starea tehnico-morală a armatei noastre este una foarte bună . Aceasta este capabilă să apere republica moldovenească nistreană”, a spus Șevciuk.

Acesta a mai făcut și un apel la dialog către autoritățile moldovene, un dialog care să fie reciproc avantajos din punct de vedere economic și să ducă la ridicarea a ceea ce administrația transnistreană numește blocada economică a regiunii.

Biroul de Reintegrare de la Chișinău a calificat manifestaţiile de la Tiraspol ca fiind orientate spre subminarea principiilor recunoscute de comunitatea internaţională de suveranitate, independenţă şi integritate teritorială a Republicii Moldova.. „Ideologia acestor evenimente contravine obiectivului de reglementare a conflictului transnistrean şi îngrijorează prin accentul pronunţat militarist”, se spune în mesajul Biroului pentru Reintegrare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG