Linkuri accesibilitate

Agenda „de urgență” a guvernului de la Chișinău (Deschide.md)


Datoria Moldova Gaz față de Gazprom a ajuns la 6,2 miliarde de dolari (Mold-street)

Portalul deschide.md publică un editorial semnat de Iulian Chifu în care acesta constată că Republica Moldova are în sfârșit un guvern bazat pe o majoritate coerentă pro-europeană. Despre premierul Streleț, columnistul scrie că este un om politic de la care așteptările sunt moderate. Agenda executivului, continuă Chifu, este una de urgență și presupune mai întâi adoptarea unui nou plan de acțiuni de recuperare a întârzierilor în aplicarea Acordului de Asociere și mai ales de deblocare a finanțărilor. În fine, conchide autorul, guvernul Streleț trebuie să se ocupe și de problemele securității și apărării pentru că agenda de securitate și apărare, în opinia lui Chifu, „presează astăzi în toată această parte a Europei, unde modificarea violentă de frontiere afectează securitatea cetățenilor Republicii Moldova”, am încheiat citatul.

Portalul de expresie rusă „NewsMaker” scrie despre criza din diplomația moldovenească. Autoritățile, potrivit sursei citate, nu au reușit încă să desemneze diplomați în mai multe țări, inclusiv în țări-cheie pentru RM. Jurnaliștii observă că nu au fost desemnați măcar candidații pentru funcții de ambasadori de către Comisia parlamentară de profil, iar acest lucru ar însemna că viitorii diplomați moldoveni își vor începe misiunea abia la sfârșitul anului. Surse citate de portalul „NewsMaker” susțin că această criză a apărut urmare a repartizării pe principii politice a funcțiilor respective de către coaliția de guvernare, deși aceștia ar fi trebuit numiți la recomandarea serviciului diplomatic.

Jurnaliștii de la portalul Mold-street scriu că datoria Moldova Gaz față de Gazprom se ridică actualmente la 6,2 miliarde de dolari, practic, la paritate cu PIB-ul Moldovei. Din această sumă, observă autorii, doar 800 de milioane de dolari sunt ale Chișinăului, iar restul de 5,4 miliarde de dolari au fost acumulate de Tiraspol. În articol se mai arată că din datele publicate de Gazprom reiese că Moldova cumpără gaz la un preț cu aproape 13 la sută mai mare decât statele Uniunii Europene și cu 44 de procente mai scump decât statele CSI. Totodată, scriu jurnaliștii, prețul gazelor livrate Ucrainei a fost practic egal cu cel pentru Moldova, în schimb Belarus a beneficiat de un tarif de două ori mai mic.

Editorialistul Petru Bogatu de la Ziarul Național scrie că dacă intenția premierului Ponta a fost să producă stupoare la Chișinău, atunci acesta și-a făcut numărul cu brio. Astfel, continuă autorul, întrevederea şefului Guvernului de la Bucureşti cu un cetăţean care nu deţine niciun post oficial în stat a fost un gest teatral pentru public. În context, Bogatu notează că Ponta reprezintă partidul care l-a promovat pe Plahotniuc în fruntea „Petrom Moldova”. În plus, între PSD şi PDM a existat un parteneriat pentru alegerile prezidenţiale din România şi cele parlamentare din Republica Moldova. În opina sa, Vlad Plahotniuc, împreună cu alţi politicieni de la Chişinău din prima linie, se clatină în urma furtului din bănci. Astfel, Ponta, cu voie sau fără voie, l-a ajutat pe Plahotniuc să dea de înţeles cui trebuie că situația nu-i scapă de sub control, crede Petru Bogatu.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG