Linkuri accesibilitate

Verificări ale deplasării refugiaților în Austria convenite în prealabil cu Germania, Slovacia și Ungaria


Unul din camionale încărcate cu refugiați, interceptate de poliția austriacă
Unul din camionale încărcate cu refugiați, interceptate de poliția austriacă

Sute de mii de refugiați din Africa și Orientul Mijlociu încearcă să ajungă în Uniunea Europeană, fugind de violențe și sărăcie.

Austria a întărit controlul la granița estică, oprind sute de refugiați și arestând cinci presupuși traficanți într-o razie care are scopul să prevină noi trageii. Controalele au loc după ce săptămâna trecută au fost găsiți 71 de refugiați morți, într-un camion abandonat, forțând țările europene să căute mai serios soluții pentru criza imigranilor.

Controalele începute de autoritățile austriece au creat la granița cu Ungaria cozi lungi, care au ajuns uneori la 25 de kilometri.

Ministrul de interne austriac Johanna Mikl-Leitner și unul din adjuncții ei au respins astăzi sugestiile că aceste controale ar încălca normele spațiului de călătorie liberă Schengen.

Konrad Kogler, directorul general pentru securitatea publică al Ministerului austriac de interne, a spus azi dimineață că verificările au fost convenite în prealabil cu Germania, Slovacia și Ungaria. Ele au dus deja la descoperirea a peste 200 de imigranți și cinci presupuși traficanți.

„Acestea nu sunt controale la frontieră”, a spus Kogler citat de agenția Reuters. „Ele au scopul, pe de o parte, să asigure că oamenii sunt în siguranță, că nu mor, iar pe de altă parte, să asigure securitatea circulației“, a mai spus oficialul care a precizat că au loc controale și în interiorul țării.

Sute de mii de refugiați din Africa și Orientul Mijlociu încearcă să ajungă în Uniunea Europeană, fugind de violențe și sărăcie. De la începutul anului, peste 140 de mii au fost prinși de poliția ungară la granița cu Serbia. Cea mai mare parte a lor se îndreaptă către Germania și alte țări bogate din vestul și nordul Europei.

Poliția ungară spune că a reținut duminică un al cincilea suspect în cazul camionului abandonat în Austria, în care au fost descoperite 71 de cadavre ale refuguaților, săptămâna trecută. Până acum, în acest caz au fost reținuți în total patru cetățeni bulgari și un afgan.

Austria a introdus controalele în timp ce Germania, Franța și Marea Britanie, cele mai mari trei țări din UE, au cerut împreună reguli mai limpezi și mai eficiente pentru procesarea migranților sosiți în sudul Europei.

Miniștrii de interne ai celor trei țări au spus, sâmbătă, că este nevoie să se înființeze înainte de sfârșitul anului așa-numite „centre fierbinți” în Grecia și Italia, unde migranților să li se ia amprentele și să fie înregistrați, permițând autorităților să-i identifice mai bine pe cei care au nevoie de protecție. Germania, care se confruntă și cu un val de căutători de azil veniți prin Balcani, vrea o listă de țări sigure, unde solicitanții neîndreptățiți să fie deportați.

Potrivit agenției Reuters, introducerea controalelor în Austria va însemna probabil că mulți refugiați vor rămâne blocați în Ungaria, pentru că, fără vize valabile și acte de călătorie, nu pot călători cu autobuzul sau trenul.

Autoritățile ungare au spus că, numai de joi până duminică, au prins 8792 de imigrați, care au intrat în Ungaria din Serbia. La Gara de Est de la Budapesta, peste 1000 de imigranți, inclusiv familii cu copii mici, așteptau astăzi pe arșiță un răspuns din partea autorităților, culcați pe pături așternute pe jos.

Săptămâna aceasta, guventul ungar planifică să înăsprească legislația despre migrație și să aprobe înființarea unor tabere pentru imigranți la granița cu Serbia. Guvernul spune că ar putea folosi armata să ajute poliția la apărarea graniței, dacă obține aprobarea parlamentului.

Amendamentele legislative mai presupun înăsprirea pedepselor pentru traversarea ilegală a frontierei și pentru deteriorarea gardului de sârmă ghimpată 175 de kilometri construit la granița cu Serbia. Dacă amendamentele sunt adoptate, Ungaria îi va putea expulza pe cei care încalcă noile norme.

Duminică, ministrul de externe al Franței, Laurent Fabius, a criticat aspru Ungaria și alte țări est europene pentru felul cum se comportă în criza migranților.

Într-un interviu radio, Fabius a spus între altele că gardul ungar „nu respectă valorile europene”. Dar omologul său ungur Peter Szijjarto a răspuns că „în loc de aprecieri șocante și neîntemeiate ar fi mai bine să se îndrepte atenția spre găsirea unor soluții comune pentru Europa”.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG