Linkuri accesibilitate

Ministerul Finanțelor va organiza un concurs pentru băncile ce vor prelua conturile întreprinderilor de stat de la cele trei bănci în curs de lichidare


Premierul Valeriu Streleț a recunoscut miercuri că a aflat din presă că ar fi o problemă cu modul cum Poșta Moldovei și-a ales partenerul, VictoriaBank, pentru a gestiona zecile mii de conturi noi care-i sunt „vărsate” prin lichidarea Băncii de Economii și a Băncii Sociale. „Eu am solicitat o notă de serviciu, chiar astăzi, din motive că doar astăzi am spicuit din presă că ar exista această problemă. Poşta Moldovei a fost desemnată prin hotărâre de Guvern ca entitate provizorie care preia plata pensiilor până la momentul când beneficiarii nu-şi vor alege o altă entitate bancară”.
Poșta Moldovei a anunțat luni parteneriatul cu VictoriaBank declarând numai că a făcut oferta cea mai bună, alegerea s-a făcut însă fără concurs și fără a prezenta criteriile alegerii.
Până în prezent, Poşta Moldovei a deservit peste 650 de mii de beneficiari de plăţi sociale. De la 1 septembrie, administrarea pensiilor şi îndemnizaţiilor care erau la Banca de Economii şi Banca Socială, ambele în lichidare, sunt lăsate pe seama Poştei, ceea ce presupune o creştere a numărului de clienţi cu peste o sută de mii. Procesul de lichidare a Băncii de Economii presupune şi transferarea conturilor ce aparţin întreprinderilor de stat, a celor trezoreriale şi a conturilor instituţiilor bugetare.

Miercuri, după ședința de guvern, premierul Valeriu Streleț a declarat Europei Libere că: „Toate conturile trezoreriale se vor transfera spre alte bănci în baza concursului care trebuie să fie făcut de către Ministerul Finanţelor…” Tot prin concurs vor fi alese și băncile care vor prelua conturile întreprinderilor de stat, a mai declarat premierul, care a asigurat că guvernul va „urmări” ca aceste „procese” să fie respectate întocmai”. Procedura de lichidare a celor trei instituţii financiare devalizate – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, se va încheia pe 16 octombrie, prin retragerea licenţelor.

XS
SM
MD
LG