Linkuri accesibilitate

Fructul care te bagă-n spital


Avem legume şi fructe, bune conform certificatelor, cu prea mulţi nitraţi în realitate…

Multe aparenţe avem aici, multe mituri. Lucruri frumoase care ni se par intangibile, de o siguranţă totală. Dacă te uiţi pătrunzător însă la ele, vezi că ai de-a face cu o cacealma, că esenţa dindărătul faţadei frumoase e hidoasă, dizgraţioasă.

Bunăoară, se zice că moldovenii sînt harnici, mai harnici decît oricine. E o aiureală, fireşte. Moldovenii sînt harnici numai pe alte meridiane, pe post de gastarbeiteri. Aici, în Moldova, hărnicia lor mult mediatizată a născut un şoarece în ultimii 24 de ani.

Un mit care trebuia demult spulberat e cel al fructelor şi legumelor moldoveneşti de o calitate ireproşabilă. Cică avem un pămînt mănos, fapt pentru care străinii ne invidiază, iar fructele şi legumele noastre sînt de o puritate năucitoare, fără chimicale.

Sincer să fiu, eu mereu am avut dubii legate de calitatea legumelor şi fructelor autohtone. Cum să fie acestea bune, dacă solul şi rîurile noastre sînt mereu poluate, dacă aruncăm gunoaiele alandala pe cîmpii? Cîte plasticuri şi electrocasnice uzate stau acum înfipte în solul patriei? Păi, sînt grămezi uriaşe de deşeuri pe care ţara nu le mai poate digera.

E-sanatate.md a publicat deunăzi un articol care ar trebui să ne ia vălul de pe ochi. Avem în pieţe o sumedenie de fructe şi legume bucşite cu nitraţi care, în mod ciudat, sînt secondate de certificate de inofensivitate. Numărul toxiinfecţiilor a crescut considerabil, iar diareea provocată de fructe dubioase a devenit un modus vivendi. Nici mult lăudata Piaţă Centrală nu ne fereşte de pericole. Şi acolo avem legume şi fructe, bune conform certificatelor, cu prea mulţi nitraţi în realitate. Aşa că să lăsăm baltă mitul şi să ne gîndim bine la viaţa noastră.

Aceste fructe şi legume periculoase, pe care le ingurgităm mereu, ne vor provoca odată nişte boli grave. Şi nimeni nu ne va restabili atunci sănătatea de altădată. Cel puţin, cei care ne-au vândut, cu zîmbetul pe buze, fructele şi legumele cu nitraţi nu ne vor veni în ajutor!

XS
SM
MD
LG