Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate Info


Invitata serii este Elena Cioina.

„Paradoxuri de Moldova. Spitalul Clinic Republican a cumpărat, cu acordul autorităților în achiziții publice, un dispozitiv medical foarte costisitor, cu încălcarea normelor legale și care nici măcar nu poate fi folosit pentru pacienți. Dacă pentru cumpărarea lui s-a găsit jumătate de milion de euro, atunci pentru investigații și consumabile – nu. Mai mult, prin încălcarea prevederilor contractuale, dispozitivul a fost mutat „cu titlu gratuit” dintr-un spital în altul.

Director de spital cu casă de jumătate de milion de lei, acționar la Drumuri, spune că lucrează gratis pentru o companie care face studii clinice pe oameni. Dacă unii doctori abia de reușesc să împartă salariul de pe o lună pe alta, există și doctori care nu o duc rău deloc. Fostul ministru al Săntății Vasile Parasca, care este de mai mulți ani director al Spitalului Clinic al ministerului, ar deține și funcția de investigator principal al unei firme care realizează studii clinice pe pacienți. Acesta a depus din numele firmei mai multe solicitări pentru a realiza 38 de studii clinice în spitalul pe care îl conduce, deși el neagă acest lucru. Despre veniturile acumulate de la această companie, însă, Parasca nu precizează nimic în ultimele declarații de venit. El a declarat pentru Sănătate INFO că toți banii acumulați din studiile clinice au fost investiți în spital.

Pe Sănătate INFO mai puteți citi un material despre investițiile care s-au făcut anul trecut în dezvoltarea instituțiilor medicale din țară. Astfel, se pare că 2014 a fost cel mai „generos” an pentru spitalele și centrele de sănătate din țară. Asta pentru că autoritățile publice locale au investit milioane de lei în infrastructura acestor instituții. Potrivit unui raport al Sindicatului Sănătatea, în 2014 fondatorii au investit în spitale cei mai mulți bani din ultimii cinci ani – 142 de milioane de lei, echivalentul a 2,54% din bugetul total al instituțiilor medicale prevăzut pentru întregul an. Suma oferită însă drept ajutor material sau premii pentru personalul medical a scăzut. Pentru stimularea muncii APL-urile au oferit 99 de milioane de lei – cu doi la sută mai puțin decât în anii precedenți.

Mai citiți pe site-ul nostru un interviu cu un altfel de doctor. Cornel Țurcanu s-a angajat medic de familie la țară imediat după terminarea rezidențiatului. Doctorul povestește ce l-a învățat satul în această perioadă și ce reguli trebuie să respecte, unde trăiește și cum se descurcă un specialist tânăr abia ieșit de pe băncile universității.”

XS
SM
MD
LG