Linkuri accesibilitate

Volatilitatea piețelor în China și criza bursieră internațională


Un investitor chinez privind ieri evoluția prețurilor în bursă
Un investitor chinez privind ieri evoluția prețurilor în bursă

Criza din China și alte economii în dezvoltare scade cererea de țiței, ceea ce micsorează și mai mult preturile, deteriorînd economiile țărilor producătoare.

Ce se intimpla cu bursa americană si cu cele internationale? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Bursa de la Shanghai a scazut luni cu 8.5%. Fenomenul s-a dovedit contagios. In America, indicele Standard&Poor’s a scazut cu 3.9%, urmind o tendinta similara in Asia si in Europa. Preturile petrolului si altor materii prime au scazut de asemenea.

Ceea ce e interesant este ca nimic nu s-a schimbat luni sau in zilele precedente in care s-au inregistrat scaderi fata de perioada imediat precedenta: nici modificari in ratele dobinzilor; nici cifre scazute ale profiturilor, in Statele Unite sau Europa; nici o deterioare a cresterii economice in America, fata de perioada in care bursa de la New York era cu zece procente mai prospera.

La originea crizei bursiere se afla volatilitatea pietelor in China, dupa o suita de interventii ale statului pentru corectarea economiei. Cresterea economica in China e in scadere, pe masura cu aceasta vasta economie isi transforma modelul de dezvoltare. Dar bursa chineza a fost atit de performanta anterior, incit scaderile din aceste zile reprezinta doar o micsorare cu 1%, pe ansamblul anului.

Expertii cred ca ceea ce a speriat investitorii nu este aceasta corectie la bursa chineza, ci mai curind inabilitatea statului chinez de a opri scaderea, desi a incercat. Asta poate spune ca liderii chinezi nu mai gasesc solutii pentru a tranzitiona lin, economia tarii catre o noua structura. Si fenomenul e mai amplu pentru ca scaderi marcate au aparut si in alte tari in curs de dezvoltare, din Malayezia pina in Mexic. Specialisti sint de parere ca in perioada 2010 – 2013, politici ale Rezervelor Federale americane au alimentat cresteri artificiale la burse din strainatate, cind investitorii cautau profit mai mare. Dar aceasta perioada e pe sfirsite.

Aceste miscari pe pietele financiare au avut impact asupra preturilor la materii prime, in special petrol. Barilul de titei a scazut de la 60 de dolari la sfirsitul lui iunie pina la sub $40, luni. S-a estimat ca aceasta tendinta va duce la scaderea productiei globale, ceea ce nu s-a intimplat. Or, criza din China si alte economii in dezvoltare scade cererea de titei, ceea ce micsoreaza si mai mult preturile, deteriorind economiile tarilor producatoare.

XS
SM
MD
LG