Linkuri accesibilitate

Transnistria: Investiții fără precedent în infrastructură, pe fundalul unei crize economice profunde


Parada militară de la Tiraspol, 2 septembrie 2012
Parada militară de la Tiraspol, 2 septembrie 2012

Transnistrenii sunt nemulțumiți de faptul că administrația pune accent pe infrastructură, in timp ce ei sunt nevoiți să supraviețuiască cu pensiile reduse la 70 la sută.

În regiunea transnistreană, salariile și pensiile continuă să fie achitate în proporție de 70 la sută, din lipsă de bani la buget, în schimb se fac investiții fără precedent în infrastructură, din fonduri extrabugetare. Liderul regiunii, Evghenii Șevciuk, spune că Fondul umanitar transnistrean, din sursele căruia se renovează și se lărgesc străzi și se reabilitează clădiri, este alimentat de oameni de afaceri din afara Transnistriei și nu are nicio legătură cu reducerile impuse populației la pensii și salarii. Mai mult, Evghenii Șevciuk avertizează că dacă nemulțumirea față de reținerile salariale va crește și oamenii vor insista să-și primească partea de 30 la sută din pensii și salarii reținută de administrație din martie, atunci se va ajunge la necesitatea deprecierii rublei transnistrene, ceea ce va genera un val de scumpiri și o sărăcire și mai mare a părții celei mai vulnerabile a societății. Consultări cu populația pe această problemă vor avea loc în perioada următoare în majoritatea localităților din stânga Nistrului, a spus liderul de la Tiraspol.

Evghenii Șevciuk
Evghenii Șevciuk

La o întâlnire cu apărătorii Transnistriei de săptămâna trecută, Evghenii Șevciuk a spus că veniturile acumulate la buget nu sunt suficiente nici pentru a acoperi cele 70 la sută din pensii și salarii. Potrivit lui, în Fondul de pensii în prima jumătate a anului au fost acumulați 50 milioane dolari, în timp ce suma achitată pensionarilor a fost de 80 milioane dolari. „Vreau să mai subliniez o dată, a spus Șevciuk, nimeni nu construiește din cele 30 la sută care se rețin orașe, nu repară clădiri și așa mai departe. În aceste scopuri se folosesc bani din alte surse”.

Referindu-se la perspective, liderul de la Tiraspol a spus că agenții economici și procesele din economia regiunii sunt strâns legate de piețele externe, inclusiv de zone care acum sunt în criză și, atâta timp cât situația pe aceste piețe nu se va stabiliza și îmbunătăți, nici în Transnistria nu vor fi schimbări în bine.

Pe de altă parte, lista obiectivelor renovate, reconstruite și reabilitate în acest an în special la Tiraspol și Bender este una impresionantă. Investițiile în renovarea infrastructurii și clădirilor, în procurarea echipamentelor și lărgirea străzilor se ridică la zeci de milioane de dolari. Evghenii Șevciuk spune că acești bani vin din Fondul umanitar transnistrean, pe care l-a instituit încă în 2009 pe când era deputat și pe care îl conduce până în prezent. Fondul, spune liderul transnistrean citat de presa locală, oferă finanțare doar proiectelor social-umanitare și culturale. „Investițiile în infrastructură sunt fără precedent în ultimii 25 de ani. Vrem să marcăm demn și frumos aniversarea a 25 de ani a Transnistriei”, a spus Șevciuk în cadrul unei ședințe cu șefii administrației orașelor Tiraspol și Dnestrovsk.

Șeful administrației orașului Tiraspol, Andrei Bezbabcenko, a declarat că reparația și decorarea artistică a fațadelor clădirilor din zona centrală a orașului, precum și lărgirea carosabilului pentru relaxarea traficului pe strada centrală a Tiraspolului sunt pe ultima sută de metri.

Fondul umanitar transnistrean condus de Șevciuk a renovat farmacia centrală din Tiraspol, intrarea centrală în parcul Pobeda, a reabilitat estetic podul peste râul Nistru, repară policlinica nr.3 din Tiraspol, a instalat iluminare artistică la clădirile care reprezintă patrimoniu istoric și arhitectural, inclusiv la tancul de la Memorialul gloriei militare și la monumentul lui Suvorov.

Pe lângă investițiile în infrastructura orașului, Fondul administrat de Evghenii Șevciuk a mai finanțat procurarea unor echipamente performante scumpe pentru centrele medicale din regiune, printre care și o ambulanță. La cererea locuitorilor Tiraspolului, scrie presa transnistreană, Fondul a vopsit fațadele la unele blocuri și a amenajat cheiul râului Nistru.

Evghenii Șevciuk a mulțumit finanțatorilor care, citez, „în momente grele oferă ajutor pentru realizarea proiectelor social-umanitare și culturale” și a dispus ca angajaților Fondului implicați în proiectele de amenajare a orașului să li se ofere premii.

În cadrul pregătirilor pentru marcarea a 25 de ani de separare de Republica Moldova a fost reconstruită și gara feroviară, iar „la cererea cetățenilor” se implementează un proiect de îmbunătățire a iluminatului public în orașele Tiraspol, Bender și Râbnița, care presupune instalarea unor felinare noi și a becurilor ecologice.

Investițiile ar fi fost cu adevărat impresionante și salutabile dacă nu ar fi vorba despre o regiune aflată într-o criză economică profundă, unde marea majoritate a populației se află sub limita sărăciei și unde, din cauza lipsei de bani la buget, locuitorii primesc de mai bine de jumătate de an pensii și salarii reduse cu 30 la sută.

Ce cred oamenii de rând din Tiraspol și Bender despre această situație? Iată câteva opinii culese la întâmplare de corespondenții noștri.

„Cred că nu este corect – banii din pensii sunt opriți, iar pe de altă parte fac reperații.”

„Eu nu am cum să judec – autoritățile știu mai bine. Dar eu am auzit că toate aceste construcții se fac pe banii Rusiei și nu din banii noștri, pentru că bugetul nu ne permite. Și dacă rușii investesc – e treaba lor. În bugetul nostru nu sunt bani destui – de unde atâția bani ca să vopsească toate casele? Dar nu vrea să judec și să mă amestec în toate astea…”

„Prioritățile la noi nu sunt puse corect. Și totul începe de la cei de sus. Corupția a corozat toate elementele sistemului.”

„Părerea care mi s-a creat este că pentru autoritățile noastre probabil este mai importantă amenajarea orașului decât viața decentă a oamenilor. Și probabil că fraza din campania electorală „Va fi ordine!” (sloganul lui Evghenii Șevciuk în alegeri – n.red.) însemna că va fi o ordine de administrator, nimic mai mult.”

„Nu știu ce să zic, niciodată nu ne-au făcut reparație. Pe de altă parte, vedeți să se repară partea care iese spre stradă, deci, doar fațada, în curți nu se repară nimic. Ne vin oaspeți de la Moscova și conducerea noastră vrea ca orașul să atate bine.”

„Sigur să reparație e mai importantă. Trebuie ca orașul să fie frumos și curat, dar nu prin asemenea metode – treptat trebuie făcut, în fiecare vară câte ceva, nu totul într-un singur an. Trebuia făcut pe etape, nu ca acum, să iai pensiile de la pensionari și să ne lase să sugem degetul. Cam asta e.”

„Am discutat atât de mult subiectul acesta încât deja ne-am și săturat să mai discutăm. Sigur că nu este corect. Curentul electric nu este achitat, în schimb fac iluminarea artistică a clădirilor. Policlinica stă goală, în schimb e iluminată frumos noaptea, podul pe unde nu merge nimeni noaptea e iluminat artistic. Desigur că e frumos, dar este și costisitor. Frumos, desigur, e foarte plăcut. Dar când este o situație atât de dificilă cei de la putere ar putea trăi un pic mai modest.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG