Linkuri accesibilitate

„Sper că în viitor jurnaliștii își vor da seama că ar trebui să lucreze în folosul poporului și nu în folosul partidelor politice”


La Bălți...
La Bălți...

Un reportaj din Campania „AICI e Europa Liberă” la Bălți.

Campania „AICI e Europa Liberă” a ajuns si la Bălți. Cortul campaniei a fost instalat la Universitatea Alecu Russo, unde, a avut loc un concert de jazz, iar sâmbata seara s-a discutat despre puterea presei. Un reportaj exclusiv al campaniei „AICI e Europa Liberă” la Bălți.

În absența bunei informări, decizia colectivă devine o loterie. În același timp, oricâtă informație publică ar exista, dacă cetățenii nu au capacitatea de a o procesa și judeca la modul serios, decizia colectivă democratică se transformă într-o parodie. Încerc pe străzile de aici, din orașul Bălți, să discut cu trecătorii. Unii nu doresc să vorbească. Alți îmi sugerează că ce folos dacă își spun părerile, că „nimeni nu îi ascultă și nu se ține cont de acestea”.

„Presa e o armă”. Despre libertatea presei, la Bălţi, pe ritmuri de jazz
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:36 0:00

Dar iată opiniile celor care mai cred în puterea cuvântului.

- „Mass-media îmi insuflă 10% de încredere. Toți știm că televiziunea este influențată de către un partid, are o anumită culoare. Însă se găsesc unele televiziuni care nu sunt influențate. Adică primesc granturi din altă parte, din altă țară și nu pot fi influențați din Republica Moldova. De aceea, eu sper că în viitor jurnaliștii își vor da seama că ar trebui să lucreze în folosul poporului și nu în folosul partidelor politice.”

- „În mass-media? Nu, nu am încredere.”

Europa Liberă: Dar de ce?

- „Se vinde.”

- „Lumea e dezinformată. Are dreptate acel care plătește mai mult.”

Europa Liberă: Văd că citiți ziare. Aveți încredere în mass-media?

- „Depinde de ziarele pe care le citești.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ce ziare citiți?

- „Комсомольская правда” mai mult.

Europa Liberă: Dar dintre posturile de televiziune, pe care le urmăriți?

- „Первый канал”, știrile de la televiziunea din Moldova, fiecare cu ce-l interesează.”

- „Citesc „Комсомольская правда”, „Маклер”, avem la Bălți și televiziune prin cablu. Ne informăm. Cumpărăm „Комсомольская правда”, „Маклер” şi desigur ziarul local SP.

Europa Liberă: Dar vă interesează doar ceea ce se întâmplă la Bălți?

- „Desigur.”

Europa Liberă: Numai la Bălți?

- „De ce? În toată republica.”

Europa Liberă: Dar pentru toată republica, vă trebuie alte surse de informare.

- „НТВ”, „Первый Канал”, „Н4ʾ.”

Europa Liberă: Faceți diferență între adevăr și mai puțin adevăr? Între adevăr și minciună?

- „Facem concluzii, dar nu vreau să spun.”

Europa Liberă: De ce?

- „Așa.”

Europa Liberă: Cât de mult contează ca un om să fie bine informat și de ce trebuie să fie bine informat?

- „Aceasta e viața. Aici ne orientăm și la piață, și la viață, și la toate celea.”

Europa Liberă: De unde se informează lumea despre evenimentele care se întâmplă la Bălți, la Chișinău și în întreaga lume? Care sunt sursele credibile?

- „Din gura lumii mai mult, de la televizor. Dar multe se ascund și minciuni numai se dau la televizor. Se fură miliarde și toate cad pe popor, pe spatele poporului. Salariile nu se plătesc la timp. Fură toți. Prin plic se dau salariile. Cum asta? Nimeni nu controlează, totul e bine.”

Europa Liberă: Despre asta unde ați aflat?

- „Chiar și singur de asta sufăr. Tot așa lucrez.”

Europa Liberă: Care sunt posturile de televiziune preferate sau posturile de radio, sau ziarele?

- „Câteodată e mai bine să te uiți la un film decât să îi asculți pe parlamentarii aceștia. Când îi văd, pe urmă nu mai vreau informație. Cu cât mai puțină informație – nu te doare capul și dormi mai bine.”

Europa Liberă: Dar în general ce se urmărește mai mult? Care programe de televiziune?

- „Dacă la noi sunt mai multe din Rusia decât naționale. „Mesagerul” îl traduc, dar așa nimic nu văd eu. Ce e de văzut? Filmul rusesc, crimă, viol și toate celea. Nu poți să te uiți nici în internet, e același lucru.”

Europa Liberă: Internetul este sursa de unde vă informați în cele mai dese cazuri?

- „Comunici cu oameni din diferite țări.”

Europa Liberă: Dar informație nu căutați pe internet?

- „Pe Internet nu, că nu am timp. Chiar dacă a venit aici Renato Usatîi, lumea a fost încredințată în el, mai mult și a gândit că îi va pune la dubală pe mai mulți dintre aceștia, care au furat țara. Poate are el acolo ceva de la Rusia, după cum s-a apucat. Dar cineva l-a oprit, se vede, se simte ceva. Degradarea societății are loc.”

Europa Liberă: De ce?

- „E manipulare. Fiindcă problemele care sunt ale noastre noi nu le rezolvăm. Dau niște discuții în popor care distrag de la judecata corectă.”

Europa Liberă: Asupra căror probleme ar trebui mass-media să își concentreze mai mult atenția?

- „Să ne ridicăm nivelul de gândire, să ne lepădăm de gândirea că suntem cu acei sau suntem cu ceilalți. Aceia ne ajută, ceilalți nu ne ajută. Trebuie singuri să facem să ajungem la nivelul de viață cu care trăiește Europa. Eu am făcut armata în Cehia, pe vremea Uniunii Sovietice. Pot judeca, pot compara.”

Europa Liberă: Ce vă interesează mai întâi: ce se întâmplă la Bălți sau ce se întâmplă în întreaga țară, ce se întâmplă la Chișinău sau în lume?

- „Mai mult mă interesează, îmi pare, în republică și în Bălți corupția e foarte mare. Văd că și în republică e imposibil de făcut ceva fără ca să dai mită, să rezolvi o problemă sau să faci un business, producția ta să o realizezi. Practic, e imposibil.”

Europa Liberă: Și câte ore stați în fața televizorului?

- „Televizorul lucrează toată noaptea.”

Europa Liberă: Vă prezentați?

- „Mă numesc Ion, inspector de pază la o bancă comercială. Și problemele acestea că s-a furat miliardul, Renato Usatîi are legături cu Rusia, noi discutăm despre acestea, dar pur și simplu aceasta nu se face așa. Nu se scoate mașina cu documentele, se arde, și pe urmă e imposibil de găsit urmele. Sacul a căzut cu bani din mașina încasatorilor. Aceasta e poveste. Și manipulare. Și lumea începe a discuta despre acestea și vede că nimeni nu răspunde. Păi, asta nu e corupție? Asta nu e bătaie de joc de întreg poporul.”

Europa Liberă: De unde se informează cetățeanul din orașul Bălți despre evenimentele care se întâmplă în localitatea lui, în Republica Moldova, în lume?

- „Se informează din internet, este gazeta orășenească „СП”, „Bălți TV”, este un post de televiziune și restul, „РТР” și „ОРТ”. Noi suntem încă oameni cu mentalitate, aș spune, sovietică. Suntem educați în stilul acela. Desigur că omul întotdeauna vrea să fie informat. Ești informat – ești înarmat.”

Europa Liberă: Cât de mult contează să fii un cetățean bine informat?

- „Contează că știi de la ce să te aștepți.”

Europa Liberă: Și diferență între adevăr și minciună e ușor să faci?

- „Nu chiar întotdeauna. Aceasta e o problemă.”

Europa Liberă: Și atunci ce faceți?

-„Te orientezi singur în viață.”

Europa Liberă: Contează informația politică, economică, socială, culturală?

- „Informația politică, că trebuie să știi ce se face în țară. Dar așa merge divertisment.”

Europa Liberă: Ce ar avea de câștigat Republica Moldova, dacă ar avea o presă liberă?

- „Foarte mult. Deoarece atunci când cineva face o gafă sau fură niște bani din bugetul statului, în mass-media ar figura el ca persoana cea care a furat, nu cred că l-aș vota în alte alegeri care vor fi. Este un factor important ca mass-media să prezinte o informație corectă.”

---------------------
„AICI este Europa Liberă” este o campanie a postului Radio Europa Liberă/Libertatea în parteneriat cu Programul comun pentru dezvoltare locală integrată, Progamul ONU pentru dezvoltare Moldova, şi Asociaţia Presei Independente. Partener media - postul de televiziune Canal Regional. Pentru a afla în ce zi suntem în localitatea Dvs ori pe aproape accesați harta interactivă a comunităților în care vom face tabără pe parcursul unei zile întregi.

XS
SM
MD
LG