Linkuri accesibilitate

Batalion comun România-R.Moldova: ce urmează?


Membri ai forțelor speciale române și marinari americani într-un exercițiu militar la bordul distrugătorului american Truxtun în Marea Neagră.
Membri ai forțelor speciale române și marinari americani într-un exercițiu militar la bordul distrugătorului american Truxtun în Marea Neagră.

Anatolie Șalaru la București: „R.Moldova are doi parteneri strategici importanți: România și Statele Unite”.

De mai mulți ani liderii români se gândesc la soluții militare comune cu Republica Moldova, dar anunțul de joi privind un viitor batalion româno-moldovean vine pe fondul exercițiilor pe care le fac în aceste zile soldații ruși din Transnistria.

Aceștia pregătesc o paradă militară impresionantă cu efect de intimidare, pe fondul declarațiilor belicoase, de tipul avertismentului dat de adjunctul pretinsei diplomații nistrene, Vitali Ignatiev, care spunea nu demult că „situația din jurul Transnistriei capătă un caracter tot mai periculos”.

La discuțiile care au avut loc joi la București între Mircea Dușa, ministrul român al Apărării și omologul său moldovean, Anatolie Șalaru, cei doi au stabilit că batalionul comun va avea sediul la Iași și că este destinat „menținerii păcii”.

În contextul regional actual staționarea acestui batalion româno-moldovean la Iași este mai mult decât o decizie simbolică, deși numărul militarilor nu va fi prea mare: cel mult o mie.

Urmează reactivarea comisiilor mixte ale celor două ministere și întâlnirea lor semestrială, odată la București, odată la Chișinău.

Ministrul Dușa a spus că sunt multe probleme care privesc aspecte tehnice importante între cele două părți și că șefii Statelor Majore din România și din R. Moldova au primit ordin ca într-un termen foarte scurt să prezinte puncte de vedere cu detalii tehnice despre cooperarea militară bilaterală.

România a fost mereu interesată de o apropiere din ce în ce mai intimă de R. Moldova, inclusiv în astfel de chestiuni care țin de apărare, numai că liderii de la Chișinău nu au răspuns cu entuziasm egal.

„Cooperarea bilaterală dintre cele două ministere trebuie să fie una foarte bună” a declarat ministrul român al Apărării invocând drumul euro-atlantic al R. Moldova.

Anatol Șalaru a explicat că țara sa a trecut printr-o perioadă de „incertitudini politice” și că acesta ar fi fost motivul încetinirii ritmului cooperării celor două state.

„R.Moldova are doi parteneri strategici importanți: România și Statele Unite”, a precizat ministrul molodvean al Apărării, adăugând totuși și Uniunea Europeană în enumerarea făcută.

Mircea Dușa a vorbit și despre importanța Biroului NATO care va fi deschis în septembrie la Chișinău și care este menit să sprijine „drumul euroatlantic al R.Moldova”.

România va avea un reprezentant la acest Birou NATO și cinci-șase specialiști militari-consilieri, care vor fi detașați în capitala R. Moldova pentru a oferi sprijin în adaptarea legislației și documentelor militare de planificare și structurare a armatei la standardele NATO.

Deocamdată, conform sondajelor recente, doar 19 la sută din locuitorii R. Moldova sprijiă aderarea țării la NATO, dar poate că în viitor lucrurile se schimbă.

Ministrul moldovean al Apărării i-a cerut omologului său român „intensificarea cooperării în domeniul informațiilor militare”, în vreme ce Mircea Dușa a fost foarte tranșant: „când vorbim de cooperarea dintre cele două armate ne referim la sprijinul pe care România îl acordă R.Moldova pe subiecte privind drumul euroatlantic”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG