Linkuri accesibilitate

Donald Trump, imigrația și dreptul la cetățenie în Statele Unite


Studii arată că în fiecare an în Statele Unite se nasc circa 400 de mii de copii, avînd părinți imigranți ilegali.

Candidatul republican la presedintie Donald Trump a propus, in programul sau cu privire la imigratie, anularea prevederii care ofera cetatenie americana, copiilor născuti in America, indiferent de circumstantele nasterii. Are o astfel de propunere sanse? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Au mai existat astfel de propuneri in Congres, care insa nu au avansat, in ciuda sprijinului primit – la un moment dat - de la cei care aveau sa devina liderul minoritatii democrate din Senat, Harry Reid si presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner.

Republicanul Steve King, care reprezinta statul Iowa, este de parere ca propunerile lui Trump vor duce la noi proiecte de lege. Chiar deputatul King are o astfel de initiativa legislativa.

Donald Trump la un meeting la Derry, New Hampshire
Donald Trump la un meeting la Derry, New Hampshire

„Să punem capat dreptului la cetatenie automata” – a aratat Donald Trump, continuînd „Asta este cel mai puternic magnet pentru imigratia ilegala”.

Studii arata ca in fiecare an, circa 400 de mii de copii se nasc in Statele Unite, avind parinti imigranti ilegali. Daca se nasc in America, copiii au dreptul sa primeasca cetatenie in virtutuea unei interpretari a celui de-al 14-lea amendament la Constitutia Americana. Cind implinesc virsta de 21 de ani, copiii respectivi pot solicita naturalizarea părintilor, ceea ce – sustin criticii – ofera un stimulent pentru imigratia ilegala.

In 1993, democratul Harry Reid sprijinea un proiect similar celui prezentat de Trump si spunea: „De parca nu ar fi suficient sa facilitam statutul de imigrant ilegal, acum le oferim si o recompensa pentru ca sint imigranti ilegali? Masura s-a bucurat, in 2010 si de sprijinul actualilor lideri din Camera si Senat.

Senatorul Harry Reid
Senatorul Harry Reid

Intre timp, Harry Reid si-a modificat pozitia, alaturindu-se democratilor care vor legalizarea statutului imigrantilor ilegali. Nici republicanii nu au insistat, ambele partide dorindu-si sprijinul comunitatii hispanicilor americani.

Proiectul lui King doreste ca clarifice prevederile amendamentului la Constitutie precizind ca au drept la cetatenie doar copii ai cetatenilor americani si celor cu drept de rezidenta. Altii spun ca pentru asa ceva trebuie amendata Constitutia, ceea ce necesita un greu de obtinut doua treimi din voturile membrilor.

XS
SM
MD
LG