Linkuri accesibilitate

Cum să ocolești embargoul rusesc: o anchetă (RISE Moldova)


„Cum poţi afla gratis ce companii deţin în Republica Moldova Palhotniuc, Candu, Streleţ sau Voronin” (Mold-street.md).

RISE Moldova publică un articol scris după ce reporterii de investigaţie de la această instituţie s-au infiltrat în rețeaua unui grup organizat care deține monopolul la exportul de fructe în Federația Rusă. Fără mari eforturi şi contra unei sume anumite, jurnaliştii afirmă că au obținut două seturi de documente, semnate de fitosanitari și vameși de la Chișinău, care permit exportul pe piața rusească a două camioane de fructe, ocolind embargoul rusesc. Membrii grupării au pretins 10 mii de dolari de la reporterii sub acoperire, mai scrie RISE Moldova, bani care urmau să fie transferați pe un cont din Rusia, înainte ca marfa să ajungă la vama rusească. Embargoul rus nu se referă la companii transnistrene, iar schema deconspirată de publicaţie se bazează pe „transnistrizarea” peste noapte a unor companii controlate de oameni de afaceri de la Chişinău. Funcţionarii despre care publicaţia spune că au dat undă verde exporturilor sunt din ANSA (Agenţia Naţională de Siguranţă a Alimentelor) şi Biroul Vamal.

Editorialul lui Victor Ciobanu din Ziarul naţional discută despre cât de in dependente sunt o serie de instituții numite regulatori: ANRE, ANRCETI, Consiliul Concurenței (CC). Astfel de instituții, care există în toate țările normale, au apărut și în Republica Moldova după 2000, cu suport conceptual, legal și financiar al americanilor, scrie autorul. Doar că tot ce funcționează la americani și europeni în mod miraculos nu lucrează la moldoveni, constată Victor Ciobanu. Motivul e că agențiile moldovene cad sub incidența faimosului deja algoritm de partajare a instituțiilor nepartajabile, deci șefii acestora sunt delegați de partide. Victor Ciobanu anticipează cu ce se va termina investigaţia Consiliului Concurenței cu privire la majorarea concomitentă a preţurilor la pâine de către întreprinderile de panificație: Fie cu nimic, dacă sus vor decide că prețurile trebuie majorate, fie că se vor depista încălcări ale legislației, dacă tot sus vor decide să nu majoreze prețurile, se declară convins autorul.

Pe politicon.md apare un comentariu publicat în revista22.ro de către corespondentul Europei Libere, Traian Ungureanu, cu răspunsul său la îngtrebarea: „cum de au ajuns est-europenii străini şi marfă istorică de mâna doua în Noua Europă Unită?” Aproape tot ce se ştie în Vest despre Est a venit pe filiera rusească, este o explicaţie. Acest fapt, dublat de o lungă despărţire istorică, mai crede Traian Ungureanu, provoacă astăzi o neînţelegere uriaşă. Est-europenii nu sunt încă acasă în Europa Unită, iar Vestul e dispus în continuare să trateze problemele Estului raportându-se la Rusia şi acceptându-i pretenţiile, conchide autorul.

Cum poţi afla gratis ce companii deţin în Republica Moldova Palhotniuc, Candu, Streleţ sau Voronin”, este titlul unui articol de pe mold-street.md ce se referă la deschiderea, în sfârşit, la insistenţa Consiliului Economic al prim-ministrului, a datelor despre întreprinderi pe site-ul guvernamental date.gov.md. Deschiderea datelor nu a anulat toate barierele, precizează publicaţia, pentru că în datele respective nu sunt arătaţi acţionarii societăţilor pe acţiuni şi nici patronimicul fondatorilor. Va fi dificil de identific at dacă o persoană an ume este fondatoare la companie. Totuşi, registrul le-a permis jurnaliştilor de la mold-street să afle cine sunt partenerii de afaceri ai premierului Valeriu Streleţ, ai preşedintelui parlamentului Andrian Candu sau care sunt companiile lui Oleg Voronin, feciorului liderului comunist, Vladimir Voronin.

XS
SM
MD
LG