Linkuri accesibilitate

Invitatul luat în băşcălie de către amfitrion


Jurnalistul grobian alternează băşcălia şi seriozitatea sau cumpătarea, un comportament ce irită și dezgustă.

Vă imaginaţi, stimaţi ascultători, următoarea situaţie: să faci o nuntă, să-l inviţi pe un cunoscut la nunta ta, iar apoi să-l iei în băşcălie pe invitatul care îţi mai şi dă un plic cu bani? Pare incredibil, nu-i aşa? Ei bine, în jurnalismul din Moldova o asemenea situaţie e de la o vreme destul de frecventă.

Vasăzică, văd pe sticlă un soi de emisiune matinală ce vrea să provoace rîsul nechezat al telespectatorilor. Ziaristul discută în studio cu un invitat care poate fi o vedetă recentă. Ziaristul e arogant şi băşcălios şi discută cu invitatul de parcă acela ar fi un personaj caraghios şi ridicol.

De pildă, jurnalistul poate să-l întrebe persiflator pe invitat de ce a venit, deşi chiar el l-a chemat. Dacă invitatul îi va spune că vrea să interpreteze un cîntec nou, jurnalistul va înălţa din sprîncene şi-l va întreba: „Şi chiar zici că e bun cîntecul tău?” Jurnalistul poate chiar să-l maimuţărească pe interpret în timp ce acesta cîntă.

O precizare importantă. Jurnalistul grobian alternează băşcălia şi seriozitatea sau cumpătarea. Nu-şi bate joc mereu de invitatul său, ci numai din cînd în cînd. În consecinţă, invitatul e copleşit de derută: ba e luat în derîdere, ba este tratat cu respect. Dacă nu ar fi reprizele în care jurnalistul e respectuos, invitatul ar fi plec at poate, indignat de glumele stupide ale gazdei. Aşa însă rămîne în studio şi rabdă. I se pare că merită de dragul gloriei.

Genul acesta de jurnalism mă dezgustă şi mă irită. De fapt, nici nu cred că e jurnalism băşcălia asta deşănţată. Eu mai curînd un soi de infantilism. Cică tare mai ridică ratingul… N-aş sta nici trei secunde de vorbă cu aceşti colegi de breaslă. Ce să discuţi cu ei? De fapt, nici nu aş veni la o asemenea emisiune. Ar fi o prostie pe care nu pot să mi-o permit.

XS
SM
MD
LG