Linkuri accesibilitate

Sînt schimbările în relațiile dintre Statele Unite și Cuba substanțiale și de durată?


Secretarul de stat american John Kerry și omoogul său cubanez Bruno Rodriguez, Havana, 14 august 2015
Secretarul de stat american John Kerry și omoogul său cubanez Bruno Rodriguez, Havana, 14 august 2015

În Cuba există și o timidă, dar vizibilă liberalizare economică și o schimbare de generații, del arevoluționarii lui Castro la noii lideri mai pragmatici.

Ambasada americana la Havana s-a redeschis, drapelul american flutura din nou pe insula. Dar sint schimbarile in relatiile cu statul cubanez substantiale si de durata? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

In ciuda acestor evolutii si primei vizite a unui secretar de stat american in Cuba din 1945 incoace, evolutia raporturilor dintre Statele Unite si insula comunista este inca neclara.

Cei mai multi experti anticipeaza ca vor fi schimbari, dar lente. „Cuba se schimba, dar nu suficient de repede”, spune Carlos Saladrigas, liderul unei organizatii de cubanezi americani care sprijina decizia presedintelui Obama de a restabili relatii cu Cuba. El crede ca obstacole exista de o parte si de cealalta. Embargoul impotriva Cubei care poate fi ridicat doar de Congres va fi o frina in calea progresului relatiei.

Dar chiar daca autoritatile cubaneze se tem de consecintele economice ale embargoului, si acestea stopeaza progresul.

Carlos Saladrigas crede ca atita timp cit embargoul este in vigoare, oameni de afaceri americani nu vor putea sa stimuleze spriritul antreprenorial pe insula.

Pe de alta parte, autoritatile de la Havana nu au facut progrese suficient de rapide in liberalizarea economiei.

O alta importanta problema este cea a drepturilor omului. Secretarul de stat Kerry a organizat o ceremonie separata cu dizidenti cubanezi pentru a nu provoca un boicot al autoritatilor la deschiderea ambasadei, dar asta a antrenat critici, in Statele Unite, ca administratia Obama sacrifica principii si nu obtine suficient de la regim.

Unul din candidații americani la presedintie, senatorul Marco Rubio, e de părere că „dizidentii cubanezi sint reprezentantii legitimi ai poporului cubanez si ei sint cei care merita un tratament privilegiat, nu oficialitatile regimului Castro”.

O buna parte a conducerii cubaneze crede insa ca obiectivul Americii rămâne tot schimbarea de regim la Havana, doar ca o face acum cu mijloace mai atractive.

Dar in afara de noua relatie, exista totusi in Cuba si o timida, dar vizibila liberalizare economica si o schimbare de generatii, de la revolutionarii lui Castro la noii lideri, mai pragmatici, de voie sau de nevoie.

Si aici vine si argumentul ca ridicarea embargoului ar ajuta fortele pozitive, favorabile schimbarii, in interiorul Cubei.

XS
SM
MD
LG