Linkuri accesibilitate

Igor Dodon cel din 2015 nu-i de acord cu Igor Dodon cel din 2007


Igor Dodon cel din 2015 nu-i de acord cu Igor Dodon cel din 2007
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:46 0:00

Politigraful plasează poziția lui Igor Dodon între indicațiile: „Una-i politica internă și alta-i cea externă” și „Cine spune ăla e”.

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, spune că închiderea multor școli sătești, case de copii și instituții medicale, precum și concedierea multor angajați bugetari se numără printre rezultatele „catastrofale pentru țară” ale guvernării din ultimii șase ani. „Ați optimizat/închis școli, spitale, case de copii”, le-a spus liderul opoziției socialiste politicienilor puterii pe 30 iulie, în Parlament, înainte de votul prin care Alianța pentru Integrare Europeană și-a instalat noul guvern. Dar Igor Dodon a trecut sub tăcere faptul că ”optimizarea” este chiar ideea sa, pe care a promovat-o pe când era ministru comunist al Economiei și Comerțului. Echipa Politigrafului consideră că fostul ministru a uitat în mod intenționat acest lucru, pentru că așa îi convine. La testul cu Politigraful, poziția lui Igor Dodon oscilează între indicațiile: „Una-i politica internă și alta-i cea externă” și „Cine spune ăla e”. Sunteți de acord cu această concluzie? Citiți articolul și votați în sondajul din stânga.

Vorbind în Parlament înainte de recentul vot pentru nou guvern, liderul opoziției socialiste a prezentat o listă mult mai lungă de eșecuri ale „creaturii teribile” după cum a numit alianța liberal-democraților, democraților și liberalilor venită la putere în 2009. Dar optimizarea/închiderea unor instituții bugetare pe care le-a reproșat-o Igor Dodon politicienilor puterii actuale este o idee lansată în 2007 de ministerul Economiei și Comerțului condus tot de Igor Dodon.

„Concepția optimizării numărului angajaţilor din sectorul bugetar” elaborată și promovată de Ministerul Economiei și Comerțului a fost aprobată în februarie 2008 printr-o hotărâre a guvernului comunist Tarlev. Prezentând Concepția la Guvern și apoi Parlament, ministerul spunea că, în decurs de trei ani (2008 – 2010), urmau să fie disponibilizați 10 mii de angajați bugetari, în principal din domeniile învățământului și asistenței sociale. Cu banii economisiți trebuia să fie majorate salariile angajaților bugetari rămași, așa încât să fie atinse ținte de salarizare aprobate anterior, iar cheltuielile totale să nu depășească 10% din Produsul Intern Brut.

„Deşi cheltuielile de personal în sectorul bugetar sînt impunătoare şi în raport cu produsul intern brut depăşesc nivelul atins în celelalte ţări din regiune, nivelul salarizării angajaţilor din acest sector este mult mai redus decît în sectorul real. Cauza principală a acestei situaţii este cota ridicată a angajaţilor în sectorul bugetar care constituie circa 25% din numărul total al salariaţilor din economia naţională”, se spune în Concepția sprijinită de Igor Dodon.

Printre căile de punere în practică a „optimizării”, Concepția numea „crearea şcolilor de circumscripţie” și ”organizarea transportului elevilor” din satele mici unde școlile trebuiau închise. Concepția mai prevedea „reducerea cu 50% a numărului de copii ce locuiesc separat de mediul familial” prin transformarea caselor de copii în instituții rezidențiale de tip familial și prin „închiderea treptată a instituţiilor care, din diferite motive, nu pot fi restructurate”. În domeniul sănătății, concepția cerea între altele „optimizarea statelor de personal ale centrelor de medicină preventivă municipale şi raionale”.

Dar propunerea lui Igor Dodon a fost considerată periculoasă de către Serviciul de Informații și Securitate. Fostul director al SIS și actualul deputat comunist Artur Reșetnicov l-a avertizat pe președintele comunist de atunci Vladimir Voronin că inițiativa ”şi-a găsit o critică dură atît din partea angajaţilor din sferele bugetare supuse reducerii, cît şi în rîndurile opoziţiei, susţinute din exteriorul ţării”.

Într-o notă trimisă de SIS președintelui Voronin în martie 2008 și desecretizată ulterior se spune că inițiativa „este dezagreată şi discutată pe larg sub aspect critic şi de neacceptare în păturile largi ale populaţiei”. „Nu excludem că pe viitor problema disponibilizării angajaților bugetari la inițiativa Ministerului Economiei și Comerțului poate fi utilizată și de alte forțe politice, în deosebi de cele ale opoziției, pentru a aduce noi critici în adresa conducerii de vârf a statului”, se mai spune în nota SIS.

Prevederile Concepției elaborate de Igor Dodon s-au regăsit într-o serie de strategii ale guvernelor care au urmat guvernării comuniste după 2009, inclusiv reducerea numărului de școli din localitățile mici și crearea școlilor de circumscripție. Dar nici una din aceste strategii nu-și propunea ca obiectiv primordial și declarat reducerea numărului de angajați bugetari.

Echipa Politigrafului ajunge la concluzia că liderul socialiștilor, Igor Dodon, le reproșează politicienilor Alianței pentru Integrarea Europeană în 2015 că au făcut exact ceea ce el propunea să se facă în 2007/2008: „închiderea școlilor, spitalelor, caselor de copii”. La testul cu Politigraful, poziția lui Igor Dodon oscilează între indicațiile: „Una-i politica internă și alta-i cea externă” și „Cine spune ăla e”.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG