Linkuri accesibilitate

The Sorcerers


O combinație de sunete ethio-horror-melancolice.

Ghitaristul Pete Williams, basistul Neil Iness, bateristul Joost Hendrickx, pianistul Johnny Richards și multinstrumentistul Richard Ormrod locuiesc la Leeds, Marea Britanie și fac împreună trupa The Sorcerers.

Grupul a fost înființat după ce oamenii ăștia au fost chemați să scrie și să producă muzică de inspirație etiopiană pentru un disc single de 7’’.

Rezultatul a fost atît de bine primit de public încît cei patru s-au decis să ducă lucrurile mai departe și să dezvolte sunetul pentru un album de studio.

Influența de bază e, cum am spus, ethiojazz-ul, acea formă de jazz african cântată în Etiopia și Eritreea în anii 1970, antologată în cele cîteva zeci de ediții ale seriei „Ethiopiques”, despre care am mai vorbit de la microfonul Europei Libere.

O altă influență declarată sînt coloanele sonore ale filmelor europene de groază din anii 1960-1970, filmele acelea cu efecte speciale naive care azi ar stârni probabil hohote de rîs în sălile de cinema.

Din combinația asta, pe alocuri plină de umor, se naște însă o melancolie incurabilă care străbate toate cîntecele de pe albumul de debut numit chiar așa, „The Sorcerers”, lansat în 10 august 2015, la casa de discuri ATA Records din Leeds.

O mențiune specială pentru bass-clarinetul lui Richard Ormrod care aproape că aruncă în metafizic toată combinața asta de sunete ethio-horror-melancolice.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG