Linkuri accesibilitate

Cît de mult - și de ce - se abține Chișinăul să se alăture sancțiunilor impuse Rusiei de UE?


Între diplomație, suc de roșii și buldozere rusești mînjite cu brânză olandeză strivită sub șenile.

Republica Moldova este singura din cele trei țări ale Parteneriatului Estic semnatare ale Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană care nu s-a alăturat nici unei sancțiuni impuse de Uniunea Europeană Rusiei din cauza amestecului în Ucraina. Georgia s-a alăturat unor sancțiuni care interzic afacerile cu Crimeea anexată de Rusia, Ucraina s-a alăturat mai multor sancțiuni vizând indivizi și companii rusești. Republica Moldova este pedepsită de ani de zile de embargourile rusești, dar nu s-a alăturat deloc sancțiunilor europene împotriva Rusiei.

Ministerul de Externe de la Chişinău spune că, dat fiind faptul că nu este membră a UE, Republica Moldova, chiar dacă ar vrea, nu ar putea să se alăture unor sancţiuni economice europene vizând Federaţia Rusă.

Alta ar fi situaţia cu sancţiunile politice.

Analiștii cred pe de altă parte că această explicaţie a diplomaţiei moldoveneşti ar fi doar „o formulă diplomatică” la care se apelează într-un stat asociat la UE, dar care are, în acelaşi timp, relaţii comerciale importante cu Federaţia Rusă.

Singurul pachet de sancţiuni introdus de UE în contextul crizei ucrainene la care Chişinăul a decis să se alăture este cel vizând demnitari ucraineni implicaţi în violenţele împotriva protestatarilor de pe Maidan, pe numele cărora UE a emis interdicţii de circulaţie în spaţiul comunitar.

Ceea ce a împiedicat-o să le sprijine şi pe cele vizând persoane sau companii din Federaţia Rusă ar fi interesul economic, ne-a explicat un fost viceministru de externe, Iulian Groza, moderator de politici în domeniul integrării europene la Institutul de Politici și Reforme Europene:

„Republica Moldova, ca şi alte ţări semnatare ale acordului de asociere, au dreptul să se alinieze sau să se abţină de la alinierea la sancţiunile europene. În general, ea s-a aliniat practic la majoritatea sancţiunilor europene, adică la peste 90 la sută din ele, dar în cazul dat, când vorbim de Federaţia Rusă, Republica Moldova ia deciziile în funcţie de interesele politice şi interconexiunile din regiune. Toate aceste decizii se analizează minuţios, în context general, iar UE nu a impus niciodată vreun stat asociat să ia o decizie sau alta: este dreptul suveran al statului. Şi Republica Moldova, din cite înţeleg, s-a abţinut de la sprijirea sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse.”

Considerată vreme îndelungară partenerul comercial principal al Republicii Moldova, Federaţia Rusă a cedat demult ​acest loc primei vecine vestice a Republicii Moldova, România, iar din momentul intrării în vigoare a embargourilor ruse la fructele, legumele şi vinurile moldoveneşti, comerţul exterior între cele două a scăzut dramatic.

În lunile ianuarie-februarie exporturile moldoveneşti în Rusia s-au cifrat la doar 30 de milioane de dolari, aproape jumătate faţă de aceeași perioadă în 2014. Dintr-o cotă de 20 la sută anul trecut, acum exporturile moldoveneşti în Rusia nu mai ocupă decât 10% din valoarea totală a exporturilor R.Moldova, care merg în marea lor majoritate, adică 67 la sută, în ţările UE.

Previous Next

XS
SM
MD
LG