Linkuri accesibilitate

Rusia și absurdul „război al florilor” cu Olanda


La piața de flori Rîjsky de la Moscova
La piața de flori Rîjsky de la Moscova

Răspunsul Moscovei la ancheta olandeză despre doborârea avionului malaiezian MH17 deasupra teritoriului controlat de rebelii pro-ruși în Ucraina...

La o săptămână după ce au iritat mulți ruși cu distrugerea alimentelor importate ilegal din Occident, autoritățile din Rusia au început să dea foc florilor aduse din Olanda, se scrie într-o relatare pe care o rezumăm a agenției Reuters.

Serviciul sanitar rus din agricultură, Rosselihoznadzor, a spus că florile olandeze care acoperă o mare parte din piața floricolă de peste două miliarde de dolari a Rusiei prezintă riscuri de securitate, pentru că ar putea fi infectate.

Dar criticii spun că „războiul florilor”, care înrăutățește și mai mult relațiile ruso-occidentale, este răspunsul Moscovei la ancheta olandeză despre doborârea avionului malaiezian MH17 deasupra teritoriului controlat de rebelii pro-ruși în Ucraina, în luna iulie anul trecut.

Oricare ar fi cauza, rușii de rând afectați deja de creșterea șomajului și inflației se pot aștepta și la scumpirea florilor în următoarele câteva săptămâni. Cererea va crește brusc la început de an școlar, când copii aduc flori învățătorilor.

„Acestea sunt flori proaspăt tăiate din Olanda. Sunt infectate cu neuroptere vest-californiene”, a spus inspectoarea șefă a Rosselihoznadzor-ului, Ekaterina Salkova la televiziunea rusă, care arăta cum muncitorii ard cutii cu trandafiri.

Autoritățile ruse examinează posibilitatea interzicerii importurilor de flori din Olanda, pentru care piața rusă reprezintă 5% din vânzări.

„Acum, nu ne rămâne decât să verificăm singuri fiecare lot de flori”, a spus purtătorul de cuvânt al serviciului sanitar rus din agricultură, Alexei Alexeyenko.

Relațiile dintre Rusia și Olanda s-au deteriorat după doborârea avionului malaiezian în estul Ucrainei, soldată cu moartea tuturor celor 298 de oameni aflați la bord, cei mai mulți fiind pasageri olandezi. Anchetatorii olandezi au ajuns la concluzia că avionul a fost doborât cu o rachetă rusească, trasă de separatiștii sprijiniți de Moscova.

Rusia dezminte că ar fi implicată și dă vina pe Ucraina pentru tragedie. Luna trecută, Moscova a blocat prin veto o rezoluție ONU promovată de Olanda și alte țări pentru crearea unui tribunal care să-i judece pe cei vinovați.

„Rușii caută motiv să nu ne primească florile. Știm că o fac din motive politice”, a declarat agenției Reuters un purtător de cuvânt al unei crescătorii olandeze de flori. „Nu mai trimitem flori în Rusia câtă vreme situația nu se îmbunătățește. Condiția noastră este ca florile să fie inspectate în Olanda, nu în Rusia”, a mai spus purtătorul de cuvânt, care a solicitat să nu fie identificat.

Occidentul a impus Rusiei numeroase sancțiuni pentru sprijinirea separatiștilor din estul Ucrainei și anexarea Crimeii. Moscova a răspuns cu embargouri asupra importului de alimente occidentale, care nu a avut efectul scontat al distrugerii producătorilor europeni, și sprijinului celor locali, ducând în schimb la creșterea inflației în Rusia.

Săptămâna trecută, televiziunea rusă a arătat cum tone de brânzeturi europene importate ilegal sunt călcate cu buldozerul, iar muncitorii aruncă șuncă europeană într-un incinerator.

Rusia insistă că problema cu florile olandeze este că sunt infectate cu insecte periculoase, pe care Uniunea Europeană nu le recunoaște ca atare.

Robert Roodenburg de la Asociația Angrosiștilor de Produse de Floricultură care negociază în numele producătorilor olandezi spune că Rusia este dependentă puternic de importurile din Olanda.

„Când o să crească prețurile, ne așteptăm că rușii vor propune o soluție. La moment, nu avem mijloace pentru a examina toate organismele nedorite de ruși. Am vrea să folosim mijloace biologice, netoxice ca să eliminăm aceste organisme, iar dezvoltarea acestor tehnologii o să ia timp”, a spus Roodenburg.

Potrivit asociației sale, exporturile de flori olandeze în Rusia în prima jumătate a anului au valorat 107 milioane de euro, dar alte estimări sugerează că s-a vândut mult mai mult, datorită tranzacțiilor la negru.

Rusia importă mai ales trandafiri, crizanteme și lalele. Importurile ocupă o cotă de piață de peste 80%, iar din aceasta Olanda deține o treime.

Analiștii cred că prețurile pot crește cu 50%, dacă Rusia interzice importul din Olanda, deși pot câștiga producătorii din Rusia și exportatorii din Kenya, Ecuador, Columbia și Israel.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG