Linkuri accesibilitate

Cădere record a prețului petrolului extras în SUA


Preţul petrolului extras în SUA a căzut, marţi, până la un nivel record din ultimii şase ani. La sfârşitul zilei la bursa din New York barilul de petrol costa 43 de dolari și 8 cenți, cu 4% mai puțin decât în ziua precedentă.

Căderea bruscă a prețurilor a urmat un anunț al organizației țărilor exportatoare în care se spune că extracția hidrocarburilor a atins un nivel record în ultimii trei ani, pe fundalul deprecierii yuan-ului și a îngrijorărilor legate de perspectivele economice ale Chinei. OPEC spune că oferta rămâne în continuare înaltă, în timp ce aşteptările legate de creștera cererii nu se materializează din cauza evoluţiei lente a economiei chineze şi a consumului de petrol mult mai econom în ţările dezvoltate.

Căderea prețurilor la petrol a fost însoțită de reducerea indecșilor de piață de la bursa de valori din New York, în medie cu 1%. Analiștii americani explică involuția prin temerile legate de creşterea economică şi perspectiva aşa-numitului „războiului valutelor”, dacă alte țări vor decide să urmeze exemplul Chinei și să-și deprecieze moneda ca să-și ajute producătorii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG