Linkuri accesibilitate

Ion Veste: „Trebuie să-i punem în priză pe cetăţenii noştri, ca să conştientizeze...”


Un interviu cu primarul comunei Zaim, r. Căușeni.

„Primarul nu are culoare politica. Primarul si Consiliul local trebuie sa lucreze pentru realizarea investițiilor pe care le solicita oamenii, acestia ne-au ales ca sa dezvoltam comuna. Tot ce am reușit pana acum am facut impreuna pentru oameni", spune optimist , Ion Veste, primaruldin Zaim Causeni, localitate pe unde a trecut si caravana „AICI e Europa Liberă”.

Ion Veste: „Moldovenii noştri, sătenii noştri, sunt harnici, dar numai pentru ei. Dacă anterior era dezvoltat spiritul civic să facă ceva şi pentru sat şi pentru ţară, acum cetăţeanul se rezumă la: „Eu îmi fac numai pentru mine. Dacă mie nu-mi dă nimeni nimic, nici eu nu dau altuia”. Aceasta e marea problemă. Dar hărnicia nu şi-au pierdut-o.”

Europa Liberă: Nu e păgubos să crezi că statul e dator să-ţi dea, fără să se implice cetăţeanul în modul cel mai direct, începând de la luarea deciziilor până la acţiuni concrete?

Ion Veste: „Normal că e păgubos. Dar acesta e rezultatul ultimilor 20 de ani în care nu că i se oferă ceva pe tavă, dar nu se oferă posibilităţile ca cetăţeanul să se afirme şi să simtă responsabilitatea de a răspunde cu ceva ţării şi comunităţii. A fost lăsat în voia sorţii cetăţeanul, să se descurce cum poate. Este un banc la tema aceasta. În SUA preşedintele spune: „La noi unui cetăţean, ca să trăiască bine, îi trebuie 2000 de dolari. El primeşte 3000. Ce face cu restul 1000 de dolari nu ne interesează”. În Germania, la fel: „Salariul e 1500 de euro, ca să trăiască bine, îi ajunge 1000. Ce face cu 500 nu ne interesează”. Şi la noi preşedintele ţării spune: „Un cetăţean primeşte 1500 de lei. Ca să trăiască bine îi trebuie 4000. De unde caută 2500 nu ne interesează”. Aceasta e situaţia.”

Europa Liberă: Şi Moldova cum se dezvoltă? Pentru că ba se pune accentul pe reforme, ba se pune accentul pe implementarea mai multor proiecte. Pe ce puneţi accentul dumneavoastră?

Ion Veste: „Pe convingerea oamenilor să se implice activ şi conectaţi la maximum. Dacă aleargă un om sau doi şi indiferent că aduce sute de proiecte, dacă nu a reuşit să includă populaţia activă, atunci se bucură cineva pe moment – da, este, s-a reuşit şi trec două săptămâni, o lună, un an şi se uită. El nu produce rezultate. Trebuie să punem în priză cetăţenii noştri, ca să conştientizeze. Dar este o muncă sisifică, ca să ajungem să conştientizeze lumea. După cum am spus, 20-25 de ani nimeni nu a cerut nimic de la ei.”

Europa Liberă: Chiar credeţi că trebuie cineva să ceară? Nu poate cetăţeanul să se motiveze singur pe el?

Ion Veste: „Se închide în găoacea lui.”

Europa Liberă: Şi atunci se creează impresia că e mult egoism, dacă nu te mai interesează ce se întâmplă pe strada ta, în satul tău, în statul tău, în general, în lume.

Ion Veste: „Trebuie totuşi să mergem pe calea reformelor, dar reformele de multe ori sunt dureroase. Trebuie să le ducem până la capăt, să demonstrăm cetăţenilor că se poate.”

Europa Liberă: Dar cum înţelege moldoveanul nevoia reformelor?

Ion Veste: „Nu ştiu. Cred că aici trebuie inclus tineretul. Pătura tânără să le explice părinţilor, bunicilor că trebuie să mergem pe cale aceasta, altfel...”

Europa Liberă: Ce reforme trebuie făcute, prioritar?

Ion Veste: „Orice reforme care readuc încrederea populaţiei în ţara aceasta şi viitorul ţării acestea. Cetăţeanul să conştientizeze că trebuie să facă curat nu numai în curtea lui. Fiindcă nu avem forţa aceasta, nici primăria, nici orice asociaţie benevolă să vină să facă curăţenie sau să strângă deşeurile. Omul trebuie să conştientizeze. Desigur că aceasta este foarte greu, dar nu e imposibil.”

Europa Liberă: Se vorbeşte mult despre nevoia ca justiţia să devină independentă. Reforma justiţiei e discutată de către simplul cetăţean? Aşteaptă el anumite rezultate de la această reformă?

Ion Veste: „El trebuie să simtă reforma, el nu trebuie să vadă, figurat vorbind, decapitat un judecător, doi, zece, el trebuie să vadă rezultate. Când se întâlneşte cu fenomenul acesta, să nu fie purtat pe drumuri sau să i se ceară beneficii pe care nu este obligat să le dea. Aşa vine încrederea. De exemplu, acum lumea, practic, nu vrea nicio reformă, vrea ploaie. Reforma în justiţie nu-i va aduce nimic, el stă cu producţia pe câmp.”

Europa Liberă: Dar deplânge situaţia că ţara e una dintre cele corupte?

Ion Veste: „Normal că deplânge.”

Europa Liberă: Și cine e vinovat că s-a ajuns la marea corupţie în Moldova?

Ion Veste: „Cred că suntem vinovaţi toţi. Într-o mică sau mai mare măsură, toţi am susţinut fenomenul acesta, începând cu aceeaşi cutie de bomboane care se oferă unde trebuie şi unde nu trebuie şi finisând cu sume exorbitante prin care se cumpără procese sau se eliberează infractori.”

Europa Liberă: Ca edil al primăriei, vă întreb şi despre nevoia unei reforme veritabile în administraţia publică. Ce trebuie îmbunătăţit?

Ion Veste: „E nevoie de o reformă administrativ-teritorială, dar eu o văd destul de greu de implementat la noi. Majoritatea nu sunt pregătiţi pentru aceste reforme.”

Europa Liberă: Satele mici nu acceptă această reformă teritorial-administrativă din teama nu cumva să fie comasate primăriile?

Ion Veste: „Teama nu e doar în satele mici, dar şi în satele mari e teama de a prelua câteva sate mici. Satele mici se tem că vor rămâne fără administraţie. Atâta timp cât ai primărie şi şcoală, eşti comunitate. Ai pierdut şcoala şi primăria, nu mai eşti comunitate, percepţia oamenilor e: „Noi suntem ai nimănui deja”. Şi comunităţile mari zic: „Noi ne zbatem să facem ceva în centrul nostru mare şi acum să luăm încă trei, patru, cinci sătucuri dimprejur, care vin de obicei cu mai multe probleme decât reuşite?”. E o frică de ambele părţi, nu aş spune că doar la satele mici se rezumă.”

Europa Liberă: Iniţial era ideea ca această reformă să aibă loc până la alegerile locale. Pe urmă, din teamă că nu vor fi mulţi votanţi, nu vor accepta această reformă, au tergiversat-o. Acum câţi ani ar trebui ca această reformă teritorial-administrativă să se producă?

Ion Veste: „Eu cred că abia la următorul mandat se va face reforma. La noi reapare problema aceasta doar când ajungem în prag de alegeri. Cum trec alegerile, s-a uitat, nimeni nu mai discută, nu mai este nevoie de reformă. Ducem mandatul până la capăt şi apoi iar încep discuţiile. După cum am spus, reformele de multe ori sunt dureroase, dar ele trebuie implementate dur şi la moment. Când consideri că este necesitatea şi este posibilitatea, şi voinţa politică, am tăiat în carne acum şi am mers mai departe. Dar aşa...”

Europa Liberă: Există voinţă politică ca ţara aceasta să ajungă un stat prosper, un stat unde cetăţeanul să vorbească despre bunăstare, nu numai despre sărăcie, corupţie, mizerie? În mâinile cui e destinul acestei bucăţi de pământ?

Ion Veste: „Pe de o parte, considerăm că avem o pătură politică cu ambiţii europene. Declarativ, noi vedem această intenţie, dar în sensul de a implementa ceva direct şi la obiect, lasă de dorit această voinţă politică.”

Europa Liberă: Şi atunci clasa politică pierde din încredere, chiar şi instituţiile statului nu mai sunt creditate cu atât de mare încredere din partea cetăţeanului, se cuibăreşte deznădejdea, lumea începe să dispere, să nu mai aibă încredere în nimeni şi nimic, şi se bate pasul pe loc.

Ion Veste: „Corect, se bate pasul pe loc. Aceasta ne arată şi alegerile, acumulează voturi nişte forţe obscure, care s-au folosit de momentul că lumea nu mai ştie în cine să aibă încredere şi câştigă voturile neapreciaţilor, îndureraţilor şi ale celor care şi-au pierdut speranţa în această pătură politică a noastră.”

Europa Liberă: Şi atunci lumea se dezbină şi mai mult. Oricum se atestă o scindare a societăţii moldave între cei care vor ca ţara să meargă cu Estul, cei care vor ca Moldova să se apropie de Vest, cei care vor cu forţele de stânga, cei care vor cu forţele de dreapta. Până unde această divizare a societăţii?

Ion Veste: „Nu ştiu. Important e să nu ajungem la vărsări de sânge sau aşa-zisele revoluţii, sau probleme. Şi aşa în jur avem doar conflicte care mai latente, care mai aprinse.”

Europa Liberă: Vă referiţi la conflictul transnistrean şi la conflictul din estul Ucrainei?

Ion Veste: „Da. Sper că populaţia şi clasa politică de la noi să aibă destulă minte trează ca să poate dirigui treburile, în aşa fel ca să mergem într-un făgaş normal şi să nu ajungem la conflicte.”

Europa Liberă: Unirea la moldoveni cum se manifestă?

Ion Veste: „Nu ştiu. De exemplu, dacă mergeţi prin sat şi întrebaţi „Ce e unirea?”, unirea pentru un cetăţean este: „Eu cu cumătrul, vărul ne-am aşezat la masă – iată aceasta-i unirea. Sau ne-am adunat să facem un lucru împreună”. Aceasta e unire.”

Europa Liberă: Există părerea că trebuie să se găsească o idee naţională care ar solidariza societatea aceasta. Ce ideea ar putea fi?

Ion Veste: „Deja nu mai ştiu care ar trebui să fie. Majoritatea din toate ideile sunt deja epuizate. Nu am vrut să spun compromise, dar sunt epuizate, în sensul că au fiert prea mult. Ele trebuiau când erau nici calde, nici reci să fie implementate, dar noi am răsfiert ideile acestea. De-a lungul istoriei ţara aceasta a trebuit să fie parte a cuiva – ori cu stânga, ori cu dreapta. Eram prea mici. Dacă ar fi o ţară mai puternică, îţi permiţi să fii ori singur, ori cu toţi. Majoritatea populaţiei din comunitatea noastră lucrează în Federaţia Rusă. Cealaltă parte, care lucrează în spaţiul european, majoritatea pleacă şi nu se mai întorc.”

Europa Liberă: Şi aceştia care muncesc în Federaţia Rusă şi revin acasă, pentru că e o muncă sezonieră...

Ion Veste: „Spun: „Totuşi acolo am un loc de muncă. Aici nu pot găsi loc de muncă”. El învinuieşte de toate clasa politică – pentru deportările, pentru faptul că a căzut rubla sunt vinovate America şi Europa. El muncind acolo hrăneşte familia, pentru dânsul aceasta e important. Şi dacă anul trecut a venit cu 1000 de dolari şi anul acesta a venit numai cu 500, va spune că e vinovată ţara unde munceşte? Spune că sunt vinovaţi factorii externi.”

Europa Liberă: Cine a investit mai mult în Moldova: Federaţia Rusă sau Uniunea Europeană?

Ion Veste: „Uniunea Europeană. Şi sunt rezultate. Din păcate, poate nu sunt atât de bine promovate sau conştientizate de lumea noastră. Chiar am auzit spunând: „De ce Federaţia Rusă nu ne-a făcut gazul un pic mai ieftin, energia electrică un pic mai ieftină? Demult aici numai un procent ar fi dorit cu Europa”. Noi avem numeroase proiecte implementate cu sprijinul european şi niciunul cu sprijinul Federaţiei Ruse, dar totuşi populaţia... Dacă a fost reparată grădiniţa, consideră că aşa şi trebuie.

Dacă s-a amenajat o sală de forţă – aşa şi trebuie. Dar oricum: „Noi muncim în Rusia”. Nu ştiu de ce ei consideră că ar fi mai bine să fim cu Rusia. Deşi tot aceiaşi oameni conştientizează dacă mergi la Moscova 100-200 de kilometri într-o parte, acolo nu au lumină şi gaz.”

Europa Liberă: Dar pe de altă parte, Rusia a instituit aceste embargouri pentru Republica Moldova. De la proclamarea independenţei şi până acum, rolul Moscovei e unul hotărâtor în soluţionarea problemei transnistrene.

Ion Veste: „Conflictele şi relaţiile acestea le-am răsfiert peste 20 de ani. Moscova probabil s-a obişnuit cu politica aceasta: Noi suntem cei mai tari şi mai bravi şi pe noi trebuie să ne asculte. Dacă noi am spus „Nu”, înseamnă că „Nu”. Şi dacă am spus „Da”, înseamnă că „Da”. Aceasta e o politică care se duce de mulţi ani deja.”

Europa Liberă: Ce face lumea la sat cu banii? Sunt investite finanţele? S-a pătruns cetăţeanul de această legitimitate – banul face ban?

Ion Veste: „Nu percep ca lumea să conştientizeze că e nevoie de investit. Sunt acum intenţii, persoane tinere, inclusiv care au muncit peste hotare. Zaimul nu e o comună cu oameni săraci, majoritatea sunt foarte harnici, se ocupă de zeci de ani cu creşterea pomilor fructiferi, majoritatea lucrează în agricultură. Dacă în ultima perioadă a fost mai problematic cu vinderea materialului săditor pomicol, acum unu-doi ani, de când sunt probleme în Ucraina, o bună parte din producţie era exportată în Ucraina, totuşi au fost perioade când cetăţenii noştri au făcut bani buni. Dar nu se percepe că să dorească să reinvestească, majoritatea au rămas cu mentalitatea ca banii trebuie să stea la ciorap, fiindcă aşa îţi conferă siguranţă că îi ai grămadă.”

Europa Liberă: Sau, din contra, face reparaţii la sume fabuloase, îşi cumpără maşini de lux, de trei-patru ori poate să-şi schimbe draperiile în casă, să-şi schimbe frigiderul, maşina de spălat.

Ion Veste: „Da, este aşa ceva. Cred că nu se referă doar la comuna noastră, la toată republica.”

Europa Liberă: Cum se explică această mentalitate?

Ion Veste: „Prin aceeaşi mândrie amestecată cu fudulie ca gardul meu să nu fie mai urât ca al vecinului. Doamne fereşte, la noi până şi la înmormântări sunt nişte cheltuieli exorbitante, nişte tradiţii care trebuie respectate.”

Europa Liberă: Acest contrast, risipa mare şi oful că trăim într-o ţară săracă, cum se explică?

Ion Veste: „Cred că aşa e specificul naţiei noastre, pe de o parte de a ne plânge că nu avem bani şi nu-i putem aduna şi pe de altă parte, cum i-am adunat cum repede facem un gard sau o nuntă. Până la urmă, voi ieşi la un numitor comun ca să putem echilibra aceste necesităţi cu tradiţia noastră. Dar aceasta cred că va fi mai greu.”

Europa Liberă: În următorii patru ani, cum va arăta satul Zaim şi Republica Moldova?

Ion Veste: „Sperăm că va fi mai luminos, mai curat şi mai plin cu oameni. Ar trebui să mai lăsăm la o parte politica aceasta şi să ne gândim strict la treburile ţării şi ale comunităţilor noastre.”

Europa Liberă: Aveţi modele de politicieni?

Ion Veste: „Nu aş vrea nici să jignesc pe cineva, dar nici să ridic pe cineva la rang de politician sau salvator al naţiunii. Priveam zilele acestea un subiect ce ţine de protestele din Armenia că s-au majorat tarifele cu câteva procente la energia electrică. Şi la noi s-a majorat cu 50 la sută şi văd că totul e bine, totul e pace, lumea munceşte.

Lumea a obosit deja de atâtea proteste, zic: „Vin ai noştri, pleacă ai noştri numai noi rămânem ca proştii”. Lumea a conştientizat şi se ţine de muncă, fiindcă ştie că nimeni nu va veni să-i pună în torbă sau în buzunar. E păcat, din cauza dezamăgirii în guvernanţii noştri, dar eu încă cred în şansa acestei ţări.”

----------

„AICI este Europa Liberă” este o campanie a postului de radio Europa Liberă/Libertatea în parteneriat cu Programul comun pentru dezvoltare locală integrată, Progamul ONU pentru dezvoltare Moldova, şi Asociaţia Presei Independente. Partener media - postul de televiziune Canal Regional.

Pentru a afla în ce zi suntem în localitatea Dvs ori pe aproape accesați harta interactivă a comunităților în care vom face tabără pe parcursul unei zile întregi.

XS
SM
MD
LG