Linkuri accesibilitate

Un instrument eficace - dar nu imediat - împotriva corupției este transparența (Hotnews)


În România, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că medicii sunt asimilați funcționarilor publici (Ziare.com)

Articolul de azi al lui Iulian Chifu din „Evenimentul zilei” transmite că Organizația pentru Cooperare și Securitate în Europa ar fi obținut o primă probă directă a prezenței miliarilor ruși în Donbas: un militar fără însemne, care păzea un obiectiv deținut de separatiști, s-a declarat ca făcând parte din Brigada a 16-a Aeropurtată din Orenburg (Rusia). Numai că, arată Iulian Chifu, Ministerul pentru Informație Politică al Ucrainei susține că Brigada nu există, că ar fi vorba, deci, de o operațiune specială de informații, menită să discrediteze mass-media ucraineană și OSCE.

Părerea comentatorului de la „Evenimentul zilei” este că totuși raportul OSCE aduce un element de sprijin, mai ales coroborat cu altele: au fost deja probate cu imagini din satelit convoaie de transportoare blindate rusești intrând în Ucraina cu tot cu soldați. Există, de asemenea, certitudinea că rușii au trupe de interne plasate la granița cu Ucraina, cu ordin să tragă în soldații ruși care ar vrea să revină din Donbas pe pământ rusesc. Cât despre convoaiele de sicrie care revin în Rusia, n-ar mai exista niciun dubiu. Trupurile neînsuflețite sunt ale celor care, înainte de a fi trecut granița spre Ucraina, au fost siliți să semneze că au trecut în rezervă sau că sunt în permisie.

Versiunea online a ediției centrale de la „Adevărul” include azi și un rezumat al unei recente analize Stratfor despre tensiunile sociale care se acumulează în Federația Rusă. Problema s-ar afla în cele 319 mono-orașe ale Rusiei - orașe cu o singură industrie, unde producția a scăzut dramatic odată cu criza, iar forța de muncă nu este reconvertibilă. Din 2008 încoace, aceste orașe au avut permanentă nevoie de suport financiar din partea guvernului federal - guvernele regionale sunt depășite - sau, nu o dată, din partea oligarhilor. În clipa de față, se arată în analiza Stratfor, guvernul de la Moscova asumă faptul că 94 de asemenea localități sunt aproape de colaps economic, iar fondul de 525 de milioane de dolari, pus deoparte tocmai pentru pentru mono-oraşe, ajunge doar pentru un an și numai pentru 20 din ele. Articolul preia din analiza Stratfor și detalii despre cum se pregătește Kremlinul să facă față inevitabilelor proteste sociale: puteri sporite pentru guvernele regionale, care acum pot controla protestele, extinderea dreptului poliției de a folosi armele din dotare ș.a.m.d.

În România, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că medicii sunt asimilați funcționarilor publici. În această calitate, ei nu pot primi atenții sau donații de la pacienți fără să cadă sub incidența infracțiunii de luare de mită sau primire de foloase necuvenite. Ioana Ene-Dogioiu își expune pe Ziare.com îndoielileaceasta este soluția reală de eradicare a corupției din sistemul medical. E de acord cu pedepsirea celor care condiționează actul medical de plicul cu bani, dar reamintește că salariile medicilor români sunt printre cele mai mici din Europa și că deja există un imens deficit de cadre medicale. Medicii fug din sistemul de stat și pleacă masiv spre alte state. Iată și soluția alternativă a jurnalistei: ”Medicina este prin excelență o profesie liberală și ar trebui exercitată în virtutea unor contracte de prestări servicii, exact la fel cum se întâmplă, de exemplu, cu avocatura sau (...) cu medicina de familie”.

Site-ul Hotnews a intervievat un economist român care predă și cercetează de mai mulți ani în Canada. El crede că un instrument eficace - dar nu imediat - împotriva corupției este transparența. În prima etapă, nivelul șpăgilor ar crește, odată cu riscul asumat, dar ulterior mediul s-ar curăța.

XS
SM
MD
LG