Linkuri accesibilitate

„Atacul asupra libertăṭii presei a luat sfîrşit”


Procuratura federală din Germania a dispus încetarea urmăririi penale a jurnaliştilor de la Netzpolitik.org

Procuratura federală a anunṭat luni că urmărirea penală a blogului Netzpolitik.org a încetat. Măsura procuraturii federale este una din consecinṭele directe ale criticilor masive care în ultimele zile au dominat mass-media din Germania, avînd ca ṭintă atît Parchetul General, cît şi Ministerul Justiṭiei şi Oficiul pentru apărarea Constituṭiei (Verfassungsschutz, precum îi spune la serviciul secret intern în R.F.G.). În declaraṭia Procuraturii federale se spune, că Ministerul Justiṭiei şi Parchetul consideră că în cazul materialelor publicate de către Netzpolitik.org nu este vorba despre documente care conṭin secrete de stat. În pofida acestei constatări, procuratura anunṭă că autorităṭile continuă investigaṭiile îndreptate împotriva unor persoane (necunoscute), suspectate de divulgarea unor secrete de servici. În vizor se află, deci, angajaṭi ai servciului de informaṭii care au furnizat jurnaliştilor de la Netzpolitik.org documentele care au stîrnit avalanşa de discuṭii şi controverse din ultimele zile.

Documentele publicate conṭineau date privind extinderea măsurilor electronice de supraveghere, proiectate de către serviciul de informaṭii interne. Autorităṭile încearcă acum să identifice pe furnizorii necunoscuṭi ai documentelor. Investigaṭiile vor fi preluate de către procuratura locală.

Din cauza scandalului izbucnit după începerea urmăririi penale a jurnaliştilor de la Netzpolitik.org, suspectaṭi de trădare de ṭară, procurorul general federal Harald Range a fost demis de către ministrul justiṭiei, Heiko Maas. Demiterea procurorului general a avut loc, după ce acesta a declarat că ministrul justiṭiei s-a amestecat în acṭiunea deschisă de parchet. Ca procuror federal interimar a fost numit adjunctul său, Gerhard Altvater.

Mass-media şi numeroşi politicieni ai opoziṭiei i-au criticat şi pe ministrul de interne şi al justiṭiei, Maas, respectiv de Maizière. Se susṭine că cei doi demnitari ar fi ştiut că serviciul de informaṭii a înaintat o plîngere penală contra platformei electronice Netzpoltik.org, acuzîndu-i pe jurnaliştii Markus Beckedahl şi André Meister de trădare în urma publicării unor documente clasificate.

Pe de altă parte, tocmai blogul incriminat a fost distins cu diploma „Loc remarcabil în ṭara ideilor” („Ausgezeichneter Ort im Land der Ideen”), semnată de preşedintele ṭării, Gauck. Redactorul şef al platformei, Markus Beckedahl, a vorbit în acest context de „schizofrenie”, fiind privit pe de o parte ca infractor, iar pe de cealaltă ca erou al libertăṭii presei şi de informare: „Este pe undeva haios dacă o parte a statului îṭi acordă o distincṭie, o diplomă, iar partea cealaltă a statului te urmăreşte ca trădător de ṭară.”

Acelaşi Beckedahl a calificat urmărirea penală a blogului ca „o încercare de intimidare îndreptată contra jurnalismului critic şi de investigaṭie, dar şi împotriva unor surse care furnizează unor ziarişti anumite materiale”. Totodată, spunea tot el, se poate vorbi şi despre „un atac împotriva libertăṭii presei”.

Numeroşi politicieni au salutat decizia procuraturii de încetare a urmăririi penale contra jurnaliştilor amintiṭi. „Bine că s-a terminat această vrăjitorie”, a declarat în faṭa presei preşedinta comisiei juridice din Bundestag, Renate Künast. „Atacul asupra libertăṭii presei a luat sfîrşit.”

XS
SM
MD
LG