Linkuri accesibilitate

Lichidarea băncilor devalizate. Cauze și consecinție


Vasile Botnaru în dialog cu analistul Igor Boțan

Partidele din noua /vechea Alianță pentru Integrare Europeană au decis după multe ezitări să lichideze cele trei bănci aflate sub administrația specială a Băncii Naționale, iar premierul Streleț a anunțat luni că în 16 octombrie li se va retrage licența. Un subiect discutat de Vasile Botnaru cu analistul Igor Boțan:

Europa Liberă: Într-o alianţă sarcinile dificile sunt ca un cartof fierbinte pe care partenerii şi-l aruncă unul de la altul. Până la urmă s-a anunţat o decizie diferită decât se proiecta iniţial de către liderii alianţei, s-a anunţat lichidarea băncilor. E adevărat, fără o muncă de pregătire, atât de necesară, după mine. Spuneţi-mi, vă rog, dacă această sarcină dificilă arată cumva capacitatea de cooperare şi de funcţionalitate a alianţei, care să soluţioneze asemenea probleme şi care, sunt convins, va avea sarcini mult mai dificile spre toamnă, când toate se vor aglomera?

Igor Boţan: „Decizia dificilă de lichidare a celor trei bănci devalizate, pe care aţi comparat-o cu aruncarea unui cartof fierbinte de la un partener la altul, este, de fapt, o soluţie impusă de Fondul Monetar Internaţional. Este o soluţie pe care cele trei partide, care au constituit Alianţa pentru Integrare Europeană - 3, sunt obligate să o adopte şi să o implementeze pentru a supravieţui ca organism politic informal care guvernează Republica Moldova.”

Europa Liberă: După ce s-a anunţat închiderea băncii, există măcar o şansă să se obţină restabilirea relaţiilor cu FMI şi tot ce urmează?

Igor Boţan: „Relaţiile cu FMI vor fi restabilite. Şi impresia mea este că cele trei componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană sunt de acord să plătească orice preţ, numai ca să semneze un acord cu Fondul Monetar Internaţional, astfel încât să deschidă finanţarea din partea altor parteneri de dezvoltare a Republicii Moldova. Ştim cu toţii că tot deficitul bugetar urmează a fi acoperit din granturile care vin de la partenerii de dezvoltare. Deci, calcule elementare arată că este vorba de aproximativ trei miliarde de lei, care trebuie să vină în buget. Şi aceasta în afara faptului că guvernul va fi obligat să recurgă la sechestrarea cheltuielilor investiţionale din buget. Deci, este o măsură care vine ca urmare a „jafului secolului”, a furtului miliardului şi cei care guvernează Republica Moldova, pur şi simplu, nu au altă soluţie. Soluţiile sunt proaste, dar aceasta este speranţa acestei alianţe de a supravieţui. Cunoaştem cu toţii care este modalitatea de adoptare a deciziilor în Republica Moldova. Banca Naţională, guvernul, alte instituţii de supraveghere sunt subordonate politic, trebuie să fie clar pentru radioascultători, consiliul sau reuniunea liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană este principalul organ de adoptare, informal, este adevărat, a deciziilor în acest stat. Deci, dacă guvernatorul Băncii Naţionale, dacă prim-ministrul declară că procesul de lichidare a băncilor a demarat, aceasta înseamnă că cei trei lideri au ajuns la un numitor comun şi aceasta este o decizie comună a partidelor care guvernează Republica Moldova.”

Europa Liberă: Deci, o democraţie minimă există. Tot e mai bine să fie luată o decizie coordonată cu trei lideri, decât dintr-un singur centru de comandă.

Igor Boţan: „Depinde ce înţelegem prin „decizii democratice”. Dacă la început trei partide decid să politizeze instituţiile de ocrotire a normelor de drept şi de reglementare, cum este Banca Naţională, pentru ca, în consecinţă, ţara să fie jefuită de un miliard de dolari, iar apoi aceeaşi lideri decid că trebuie să salveze situaţia şi să facă concesii în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, nu ştiu dacă o astfel de guvernare este democratică. Noi înţelegem cu toţii că aceste trei formaţiuni acum doar salvează aparenţele după ce a avut loc acest „jaf al secoluluiˈ”

Europa Liberă: Decizia privind lichidarea băncilor devalizate arată cât se poate de relevant că hotărârile nu sunt luate transparent. Sau greşesc?

Igor Boţan: „Pot să repet pentru radioascultători că această decizie este una impusă, iar interesul liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană...”

Europa Liberă: Dar chiar impusă fiind, domnule Boţan, ar fi trebuit, după ce s-a anunţat, barem să spună: „Uite ce măsuri de amortizare avem. Uite ce avem de gând să facem cu angajaţii. Cum avem de gând să despăgubim deţinătorii de conturi”.

Igor Boţan: „La toate aceste întrebări a încercat să răspundă guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, care a spus foarte clar că suntem într-o economie de piaţă, că instituţiile respective sunt instituţii private sau chiar instituţii de stat şi nu este sarcina acestor instituţii să le caute locuri de muncă celor trei mii de angajaţi ai celor trei bănci. Este un răspuns cât se poate de clar.”

Europa Liberă: Adică s-au spălat pe mâini?

Igor Boţan: „Absolut corect. Al doilea lucru pe care l-a menţionat guvernatorul este că cele două milioane de conturi de la cele trei bănci trebuie trecute la alte bănci, iar creditul Băncii Naţionale, cu acoperirea guvernului, adică miliardul care va fi transformat în datorie de stat, va salva depozitarii de la cele trei bănci din contul celorlalţi cetăţeni ai Republicii Moldova, astfel încât să nu fie pusă la bătaie guvernarea care a admis acest jaf.”

Europa Liberă: De ce alte bănci ar fi interesate să preia aceste găuri?

Igor Boţan: „Alte bănci pot să nu fie interesate.”

Europa Liberă: Vor fi obligate?

Igor Boţan: „Sigur că da. Regulile vor fi impuse de către Banca Naţională şi de către guvernarea din Republica Moldova şi, probabil, nu vor avea altă soluţie. Mai mult decât atât, guvernatorul a explicat foarte clar că eventualele pierderi ale celorlalte bănci vor fi minimizate, pentru că infrastructura şi proprietăţile acestor bănci vor fi oarecum transferate către băncile care vor prelua conturile acestor trei bănci falite. Deci, ei s-au gândit şi la un mecanism de compensare pentru băncile cărora li se impune această povară de salvare a deponenţilor şi a clienţilor acestor trei bănci.”

Europa Liberă: Întrebarea elevului neascultător din ultima bancă: este aceasta o decizie politică sau economică?

Igor Boţan: „Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială doresc însănătoşirea sistemului bancar din Republica Moldova. Ei, pur şi simplu, nu văd alte soluţii în situaţia în care Republica Moldova a făcut în ultimii 10 ani tot felul de modificări la legislaţia privind funcţionarea sistemului bancar, admiţând acţionariat netransparent. Aceste bănci trebuie lichidate, după aceasta, cu certitudine, vor urma procese de judecată, acţionarii care au fost cumva nedreptăţiţi vor scoate la iveală relaţiile lor cu clasa politică din Republica Moldova.”

Europa Liberă: V-am întrebat dacă e politică sau economică, pentru că, odată cu lichidarea băncilor, vor fi lichidate şi problemele care au generat acest faliment?

Igor Boţan: „Eu nu cred că vor fi lichidate problemele. Dimpotrivă, problemele vor ieşi în prim-plan, pentru că, iarăşi, acţionarii care au investit propriile resurse în aceste bănci, care nu au avut controlul cuvenit asupra managementului, management care a fost influenţat politic de către cele trei partide care se află la guvernare, management care a fost, într-un fel de relaţii cu Banca Naţională ş.a.m.d., toate aceste lucruri vor trebui să iasă acum la suprafaţă. Şi am văzut, şi sunt convins că este o condiţie a Fondului Monetar Internaţional ca cea de a doua etapă în investigarea furtului să aibă loc. Şi am înţeles că va fi şi a treia etapă de încercare de recuperare a acestor resurse.”

Europa Liberă: Despre pedepsirea celor vinovaţi...

Igor Boţan: „Este absolut evident că dacă are loc a doua etapă, găsirea conturilor şi găsirea vinovaţilor, va urma, probabil, şi a treia – încercare de recuperare a acestor resurse. Iar în acest proces este foarte probabil că vor ieşi la iveală cei vinovaţi, vor ieşi la iveală implicaţiile partidelor politice care au politizat aceste instituţii şi multe-multe lucruri interesante. Sper foarte mult că acest proces, chiar dacă va fi foarte dureros pentru cetăţenii Republicii Moldova, va fi şi un proces care va duce la asanarea sistemului bancar, financiar şi a celui politic din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Totuşi, întrebarea simplistă: procesul de lichidare a acestor bănci seamănă cu ascunderea gunoiului sub preş?

Igor Boţan: „Noi ştim că în mod straniu au fost arse documentele Băncii de Economii. Noi mai ştim lucruri foarte importante. Şi anume, că unul dintre actorii principali în toate mişmaşurile care au avut loc la Banca de Economii pe data de 22 mai a emis o scrisoare deschisă în care a ameninţat clasa politică din Republica Moldova că, dacă va dori cumva să pună toate cele rele pe umerele sale, este vorba de Ilan Shor, primarul de Orhei, el va face declaraţii publice, care vor dinamitiza întreaga clasă politică din Republica Moldova. De ce fel de dovezi mai au cetăţenii nevoie că există o conjuraţie între cei care au asigurat managementul acestor bănci falite şi clasa politică din Republica Moldova?”

Europa Liberă: Adică eu zic de gunoiul de sub preş, dar dumneavoastră spuneţi că mai rău – ţinerea gunoiului în safeu.

Igor Boţan: „Este în safeu şi cu ameninţări directe că, dacă se va încerca a pune întreaga vină doar pe Ilan Shor, atunci acesta va arunca în aer întreaga clasă politică din Republica Moldova. După care cetăţeanul Shor participă la alegerile din Orhei şi câştigă cu o majoritate absolută chiar din primul tur de scrutin. Deci, noi vedem că lucrurile nici pe departe nu sunt clare, iar lichidarea acestor bănci ar trebui să aducă mai multă claritate în privinţa implicării factorului politic şi a răului care s-a comis în Republica Moldova, atunci când clasa politică a decis, cu bună ştiinţă, să politizeze instituţiile de ocrotire a normelor de drept şi a celor de reglementare.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG