Linkuri accesibilitate

Lista neagră a figurilor culturale ruse interzise în Ucraina


Lista neagră ucraineneană postată pe site-ul Ministerului Culturii de la Kiev
Lista neagră ucraineneană postată pe site-ul Ministerului Culturii de la Kiev

Filmele în care apar 14 artiști cu cetățenie rusă, între care Gérard Depardieu, interzise de a mai fi proiectate în Ucraina la TV și în cinematografe.

Anunțată inițial pentru 3 august și urmînd să vizeze un număr de pe o sută de artiști, lista neagră a personalităților ce nu vor mai putea fi văzute pe ecranele televizoarelor și în sălile de cinema din Ucraina, a fost publicată sîmbătă de Ministerul Culturii de la Kiev. Deși, deocamdată, o listă restrînsă la 14 nume, exclusiv de personalități cu cetățenie rusă, decizia este controversată pe plan cultural.

Postarea pe site-ul Ministerului Culturii de la Kiev, cu o săptămînă întîrziere, a unei liste restrînse a „artiștilor ale căror acțiuni reprezintă o amenințare la securitatea națională” a Ucrainei, pare să reflecte îndoieli și controverse deja exprimate în presă și mediile sociale față de oportunitatea unor asemenea sancțiuni cu repercusiuni culturale, educative, dincolo de scopul lor politic.

Cu pașaportul rus în ianuarie 2013
Cu pașaportul rus în ianuarie 2013

Afectați sînt 13 artiști ruși, cărora li se adaugă cunoscutul actor francez Gérard Depardieu, ce a luat cetățenia rusă sfidînd autoritățile fiscale franceze și s-a manifestat ulterior ca un promotor și apărător al propagandei Kremlinului și a lui Vladimir Putin în particular.

Pentru a putea pune în aplicare sancțiunile dorite, guvernul ucrainean a trebuit să adopte amendamente la o serie de legi referitoare la „protecția informației de televiziune și radio în spațiul Ucrainei” și la „Legea referitoare la cinematografie”. Amendamentele cer Cinematografiei de Stat să refuze emiterea certificatelor de stat pentru distribuire și proiectare, și să le respingă pe cele deja acordate, pentru filme, „în special dacă între participanții la film există o persoană care constituie o amenințare a adresa securității naționale”.

Ministerul Culturii își justifică acțiunea spunînd că la baza ei se află cererile înaintate de Consiliul Național de Securitate și Apărare a Ucrainei, de Serviciul de Securitate și de Consiliul Național al Ucrainei pentru Televiziune și Radio.

Problema este - și diveși comentatori atît la Kiev, cît și în Occident au semnalat-o – că interzicînd numele și vizionarea actorului Gérard Depardieu, autoritățile ucrainene interzic, prin ricoșeu, distribuirea și proiecția unor filme de mare valoare educativă și, implicit, a numelui unor mari realizatori, cum sînt Andrzej Wajda, François Truffaut, Bernardo Bertolucci și peliculele lor (Danton, Ultimul metro, sau 1900).

Iosif Kobzon în vizită în Crimeea în iulie 2014
Iosif Kobzon în vizită în Crimeea în iulie 2014

Cel față de care nimeni nu are vreo rezervă este cunoscutul cîntăreț de muzică populară și deputat în Duma rusă, Iosif Kobzon, o țintă politică predilectă în ultimii ani, interzis și în Letonia, în 2014, și extrem de controversat, dat fiind atitudinea lui deschisă pro-Kremlin, pînă și în Republica Moldova.

Solista Valeria (Alla) Perfilova, deja interzisă în Letonia și Estonia
Solista Valeria (Alla) Perfilova, deja interzisă în Letonia și Estonia

Restul figurilor culturale ruse interzise poartă în majoritatea lor vina de a fi semnat scrisoarea deschisă circulată de autoritățile de la Moscova în lumea artistică, cu un an în urmă, ca o expresie a atașamentului față de politica externă a Kremlinului și, în special, de aprobare a ocupării Crimeei.

Mihail Boiarski
Mihail Boiarski

Între ei, cîțiva sînt actori de mare popularitate, evident cunoscuți de toată lumea culturală rusofonă, cum este, de exemplu, artistul poporului al Federației Ruse, Mihail Boiarski, care în 2011 a jucat rolul lui Dimitrie Cantemir în serialul de televiziune Petru cel Mare: Testamentul.

La fel de cunoscut este și actorul Serghei Bezrukov, pentru rolurile principale în filme ca Esenin, Vladimir Vîsoțki, sau în Maestrul și Margareta, după Bulgakov. Vladimir Kucerenko, alt actor cunoscut, este un laureat al Festivalului filmului de la Karlovy Vary, pentru rolul din Koktebel, o peliculă de mare succes la vremea ei.

Ivan Ohlobîstin
Ivan Ohlobîstin

De o certă faimă negativă se bucură un alt actor, ce s-a declarat în anii trecuți un patriot-național, cu vederi extremiste homofobe, Ivan Ohlobîstin. În iulie anul trecut o așa-numită „seară creativă” anunțată de el la Harkov a fost interzisă de autorități din cauza declarațiilor sale calificate drept „anti-ucrainene”. Ohlobîstin a vizitat ulterior Donețk-ul și și-a exprimat sprijunul pentru Noua Rusie (Novorossia). Interzis deja în Letonia și Estonia, actorul se vede acum și pe lista neagră a Kievului.

Lista celor interziși ar urma să fie adusă la zi periodic, s-a mai anunțat sîmbătă, amintindu-se că deja în februarie Ministerul Culturii a înaintat Ministerului de Externe o listă de 115 persoane împotriva cărora a propus să fie luate măsuri pentru a li se interzice intrarea în Ucraina.

Previous Next

XS
SM
MD
LG