Linkuri accesibilitate

Dezbateri în Statele Unite în jurul acordului nuclear cu Iranul


La o demonstrație anti-americană la Teheran
La o demonstrație anti-americană la Teheran

Influentul senator democrat de New York, Chuck Schumer, a anunțat că se va opune acordului, deci o importantă dizidență în sînul Partidului Democrat.

Dezbaterea care continua sa domine agenda americana este cea cu privire la acordul nuclear cu Iranul. Care sint evolutiile notabile in aceasta chestiune? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Taberele politice sint in general impartite. Republicanii sint impotriva acordului, argumentind ca el reprezinta o amenintare, pe termen lung la adresa securitatii regionale si internationale. In tabara republicana exista un consens. In cea democrata, lucrurile sint mai nuantate. Si aici este si miza. Presedintele face campanie in favoarea acordului cum probabil nu a facut-o cu nici una dintre politicile sale de pina acum.

Opozitia este si ea bine conturata si finantata, ghidata de grupul de lobby AIPAC, care reprezinta punctul de vedere israelian, stiut fiind ca in privinta acordului, in Israel, principalele forte politice se opun. Milioane de dolari sint investiti de AIPAC pentru ca Congresul American sa nu aprobe intelegerea cu Iranul si presedintele Obama mentioneaza asta in fiecare alocutiune.

Mai mult decit atit, Obama a spus de curind ca cei care se opun acum acordului sint in mare parte aceiasi cu cei care s-au pronuntat pentru razboiul din Irak, sugerind ca ar exista o tabara a celor care-si doresc razboi. Presedintele a sugerat chiar ca pozitiile celor care striga „Moarte Americii” la Teheran sint similare, in privinta acordului, cu cele ale republicanilor din Congres.

In esenta, argumentul lui Barack Obama este ca absenta acordului ar duce la un nou razboi in Orientul Mijlociu. Cei care se opun sustin in schimb ca alternativa la actualul acord nu este razboiul, ci un acord mai bun, sustinind că, din diverse motive, administratia nu a negociat cum trebuie si din dorinta de a ajunge la un acord cu orice pret ar fi facut prea multe concesii.

Ceea ce s-a intimplat in ultima saptamina in legatura cu aceasta chestiune este anuntul influentului senator democrat de New York, Chuck Schumer, ca se va opune acordului, deci o importanta dizidenta in sinul Partidului Democrat. Schumer este de origine evreiasca, are in rindul electoratului o influenta comunitate evreiasca, asta ar putea explica pozitia. Ceea ce sustine el insa este ca acordul nuclear asigura siguranta nucleara pe termen de zece ani, cit restrictiile sint in efect, dar ca dupa aceea exista riscuri majore si ca intre timp ramin temerile ca Iranul va deveni o putere regionala nociva, gratie fondurilor pe care ridicarea sanctiunior le poate genera.

Sprijinitorii acordului spun ca aceasta este teama majora a premierului Netanyahu si aliatilor sai americani, ca Iranul sa nu devina o putere regionala, care sa rivalizeze cu Israelul.

Dar, pe de alta parte, privind la apelurile „Moarte Americii”, venite nu de la radicali marginalizati ci de la insisi lideri ai Iranului, cu care s-a semnat acordul, o astfel de temere isi are si ea locul in dezbatere.

XS
SM
MD
LG