Linkuri accesibilitate

UE și Statele Unite au anunțat noi măsuri de protejare a propriilor producători și de înăsprire a sancțiunilor față de Rusia


Roșii „interzise”, confiscate și distruse la granița dintre Rusia și Belarus, în apropierde de Gusino, regiunea Smolensk, 6 august 2015.
Roșii „interzise”, confiscate și distruse la granița dintre Rusia și Belarus, în apropierde de Gusino, regiunea Smolensk, 6 august 2015.

„Războiul” sancțiunilor continuă.

În timp ce autoritățile ruse au început distrugerea alimentelor occidentale importate ilegal și amenință cu distrugerea lor în masă, Uniunea Europeană și Statele Unite au anunțat noi măsuri de protejare a propriilor producători și de înăsprire a sancțiunilor față de Rusia.

Comisia Europeană a anunțat sîmbătă că extinde până la sfârșitul anului 2016 pachetului de ajutoare pentru producătorii europeni de fructe și legume afectați de embargoul impus de Rusia anul trecut. Potrivit Agenției France Presse, din acest pachet s-au cheltuit deja 155 de milioane de euro, în primul an de la introducere. În afară de sectorul fructelor și legumelor, Comisia Europeană a mai spus că va fi sprijinit în continuare cel al lactatelor, urmând să fie introdus un nou program de ajutoare pe jumătate de an în luna octombrie, când expiră cel actual.

Anunțul de sâmbătă urmează deciziei liderului rus Vladimir Putin de la sfârșitul lunii iulie de a extinde cu încă un an, până în august 2016, embargoul la importul produselor alimentare occidentale. Putin a introdus embargoul anul trecut, ca răspuns la sancțiunile aplicate Rusiei de Occident pentru amestecul în Ucraina, spunând atunci că interdicția are scopul să asigure securitatea Rusiei.

Decizia lui Putin de extindere a embargoului alimentar urmează celei luate de Uniunea Europeană de a prelungi până în ianuarie 2016 sancțiunile împotriva Moscovei în domeniul bancar, petrolier și de apărare din cauză că Rusia sprijină mai departe separatiștii din estul Ucrainei, unde violențele nu încetează.

Tot sâmbătă, Statele Unite au adăugat un zăcământ de petrol și gaze din Rusia pe lista entităților sancționate din sectorul petrolier rusesc. Autoritățile americane au spus că zăcământul Yuzhno-Kirinskoye din Marea Ohotsk aflat în proprietatea concernului rus Gazprom, este adăugat pe lista entităților sancționate în urma relatărilor că ar ”conține rezerve substanțiale de petrol”, pe lângă cele de gaze.

Reuter relatează că Gazprom a refuzat să comenteze anunțul.

Douglas Jacobson, un avocat de la Washington specializat în comerțul internațional a declarat agenției Reuters că această evoluție reprezintă ”o săgeată nouă în tolba sancțiunilor americane împotriva Rusiei”. Adăugarea zăcământului pe lista entităților sancționate înseamnă că firmele americane vor avea nevoie de licență ca să exporte, re-exporte sau să transfere petrol de la acel zăcământ. De asemenea, înseamnă că nici un obiect de origine americană, sau al cărui conținut provine în proporție de peste 25 la sută din Statele Unite nu poate fi exportat sau re-exportat către acel zăcământ fără acordul Departamentului american al Comerțului.

„Măsura depășește sancțiunile de până acum, care interzic exportul anumitor produse în Rusia dacă urmează a fi folosite direct sau indirect în explorarea or producerea petrolului și gazelor în apele rusești, la mare adâncime”, spune Jacobsen.

Noile sancțiuni se adaugă celor introduse deja de Statele Unite de anul trecut și până acum din cauza anexării Crimeii de către Rusia și folosirea forței în Ucraina.

Sancțiunile precedente fuseseră impuse chiar săptămâna trecută, când Statele Unite au adăugat nume noi pe lista persoanelor și entităților rusești vizate de sancțiunile americane din domeniul financiar.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG