Linkuri accesibilitate

Battles


Un fel de rock care pare uneori să dea în jazz-ul de avangardă, trecînd prin muzica electronică.

Dave Konopka (bas și ghitări), John Stanier (tobe), și Ian William (clape, ghitări) fac împreună trupa americană Battles.

Înființat în 2002 la New York, grupul a fost inițial cvartet - pentru că pînă în 2010 celor trei li se alătura Tyondai Braxton (fiul muzicianului de jazz Anthony Braxton).

Una din imaginile emblematice pentru acest grup newyorkez este dată de aranjamentul tobelor lui Stanier, în care un taler Zildjian este pus pe un stativ extrem de înalt. John Stanier crede că acest tip de taler este folosit în exces în a bate la tobe, așa că a dorit să facă un efort mai mare ca să-l lovească, obligîndu-se pe sine să sară în timpul concertelor ca să ajungă la el.

Batlles au lansat două albume: „Mirrored” în 2007 la casa de discuri Warp Records, în formula de cvartet, și „Gloss Drop” în 2011, tot la Warp Records în formula de trio, după ce Braxton a decis să urmeze o carieră sol.

„Mirrored” a avut o primire entuziastă din partea criticilor, iar câteva piese de pe album au avut un considerabil succes comercial. „Atlas”, de exemplu a fost votată „piesa single a săptămânii” în prestigioasa revistă „New Musical Express”

Că-i spunem math rock, nerd rock, post rock sau orice alt nume a mai dobîndit în zilele noastre acest gen, rădăcinile muzicale ale celor de la Batlles vin de prin anii 1970, când muzica occidentală era dominată rock-ul progresv, experimental, numit și krautrock, dacă era cântat de germani.

Ce uimește însă la Battles este eficiența cu care combină instrumentele live cu diversele efecte, loop-uri și beat-uri pe care le scot îndeobște aparatele digitale folosite în muzica contemporană.

Și asta face ca să auzim un fel de rock care pare uneori să dea în jazz-ul de avangardă, trecînd prin muzica electronică.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG