Linkuri accesibilitate

Traficul de uraniu și „ruta balcanică” (Adevărul)


Ruperea coaliției de guvernare din România considerată ca iminentă (Ioana Ene-Dogioiu/ziare.com).

După ce liderii armatei americane au reușit să-i convingă pe congresmeni că Rusia este principala amenințare de securitate, este rândului Estului european să manifeste interes pentru aceast temă, arată Iulian Chifu în Evenimentul zilei. El consideră că problema pe care Statele Unite au așezat-o în sfârșit de pe locul unu, măcar la egalitate cu provocările din Asia de Sud- Est și de cele din Orientul Mijlociu, este tratată superficial în Europa. Consecința ar putea fi demobilizarea Americii și nuanțarea garanțiilor de Securitate pe care le-a acordat regiunii. În fond - o „oboseală strategică în fața neseriozității Estului Europei. Chifu arată că țările membre NATO din Est trebuie să reacționeze la războiul informațional declanșat de Rusia. Moscova cultivă asiduu idei precum „America-răul suprem, NATO-organizație vetustă și anacronică după desființarea Tratatului de la Varșovia”, ruptura transatlantică și altele de acest fel. Analistul de la Evenimentul zilei se referă apoi explicit la statele partenere asociate Alianție Nord-Atlantice - Ucraina, Republica Moldova și Georgia - care trebuie să iasă din abordarea ambiguă a orientării strategice, din vorbărie și lipsa reformelor și să renunțe la jocul dublu al „refacerii relațiilor” cu Rusia.

Cristian Unteanu a consultat pentru Adevărul un studiu european, din 2014, referitor la riscurile de tip terorism nuclear. Rezultă de acolo că, în 20 de ani, s-au înregistrat 630 de incidente de trafic cu materiale nucleare în zona Mării Negre. Analiștii europeni au descoperit conexiuni importante în România și Bulgaria și semnalează că țările care dețin armament nuclear de mai veche generație nu dețin și resursele tehnice și financiare pentru păstrarea lor în siguranță. Rusia adăposteşte însă cel mai mare şi mai larg împrăştiat arsenal nuclear din lume și are foarte sofisticate grupări de crimă organizată. De asemenea, „se observă o din ce în ce mai mare preluare a controlului tuturor rutelor tradiţionale de contrabandă de către grupări de crimă organizată aflate în contact sau conduse de lideri ai diverselor mişcări teroriste”, arată Unteanu în Adevărul. Ar exista o aşa-numită «Rută balcanică» - prin Turcia, Bulgaria, România, Macedonia, Slovacia, Republica Cehă şi Austria.

Pe site-ul ziare.com, analiza de politică internă a Ioanei Ene-Dogioiu anunță ca iminentă ruperea coaliției de guvernare din România. Partidul condus de vicepremierul Gabriel Oprea a inițiat o consultare a celorlalte partide parlamentare pe tema proiectului de cod fiscal, după ce legea a fost respinsă de la promulgare de președintele Klaus Iohannis. Ioana Ene reamintește că Partidul Social-Democrat este inițiatorul acestui cod fiscal, care prevede o importantă relaxare fiscală, și crede că nici noul lider al PSD, Liviu Dragnea, dar nici încă premierul Victor Ponta nu-și pot permite să se lase umiliți renunțând la proiect.

XS
SM
MD
LG