Linkuri accesibilitate

„Mă consider activist al Maidanului, iar aceasta a fost cea mai importantă faptă pe care am făcut-o în viață”


La Rostov-pe-Don este pe rol procesul intentat de autoritățile ruse regizorului de film ucrainean Oleg Sențov.

La un tribunal militar din sudul Rusiei, au avut loc noi audieri în procesul lui Oleg Sențov, regizorul ucrainean judecat pentru presupusa plănuire a atacurilor teroriste în peninsula anexată Crimeea. La audierile de astăzi, regizorul care se declară nevinovat, a spus că nu consideră procesul legitim.

În vârstă de 39 de ani, regizorul ucrainean Oleg Sențov a fost arestat la Simferopol, în Crimeea, împreună cu alți trei cetățeni ucraineni în luna mai 2014, la două luni după ce Rusia anexase peninsula ucraineană.

Autoritățile ruse îl acuză de încercare de a înființa în Crimeea o celulă a organizației ucrainene interzise în Rusia, Sectorul de Dreapta, de plănuirea atacurilor teroriste și obținerea ilegală de explozibil.

În același dosar este judecat un alt cetățean ucrainean, Oleksandr Kolcenko, care este acuzat de participare la activitățile unei grupări teroriste. Ambii se declară nevinovați.

La audierile de astăzi la un tribunal din orașul rus Rostov pe Don, Oleg Sențov a refuzat să răspundă la întrebări, dar a spus că vrea să țină un discurs, pentru a-și prezenta punctul de vedere:

„Nu consider că această instanță este legitimă în ceea ce mă privește pe mine și pe Kolcenko. Suntem cetățeni ai Ucrainei, arestați pe teritoriul țării noastre, transportați aici, în Rusia, de membri ai serviciilor de securitate ruse și acuzați acum într-un dosar politic fabricat”.

Procesul a început pe 21 iulie iar astăzi Oleg Sențov a spus că a decis să vorbească pentru că între timp s-au spus multe neadevăruri, dar că nu va lua parte activă la proces.

„Mă consider activist al Maidanului, iar aceasta a fost cea mai importantă faptă pe care am făcut-o în viață. Dar nu înseamnă că sunt un radicalist. Ne-am pronunțat la proteste împotriva președintelui nostru infractor. După ce țara voastră a început ocuparea Crimeii, m-am întors acolo și mi-am continuat activitatea de voluntar, fără să am vreo legătură cu Sectorul de Dreapta”.

Oleg Sentțov la o audiere la Rostov
Oleg Sentțov la o audiere la Rostov

Regizor cu renume internațional, Oleg Sențov a spus în discursul de astăzi că a fost maltratat în timpul reținerii sale, anul trecut.

„La 10 mai am fost reținut lângă intrarea în scara propriei case. M-au aruncat într-un autobuz și m-au dus cu un sac pe cap în clădirea serviciului de securitate. M-au așezat pe un scaun și au început să mă interogheze destul de aspru […]. M-au lovit cu mâinile, cu picioarele, cu mijloace speciale, stând în picioare, culcat, așezat. Este greu să stai așezat pe scaun, când ești lovit cu bâta. M-au asfixiat cu o pungă. Am văzut așa ceva în filme, dar nu înțelegeam atunci cum poți frânge omul. Este un lucru groaznic. De patru ori am trecut prin asta. M-au dezbrăcat în pielea goală și m-au amenințat să mă violeze cu bâta. Într-un final mai dus înapoi acasă, pentru percheziție și abia acolo am aflat că sunt agenți ai FSB”.

Dacă este găsit vinovat în legătură cu acuzațiile de terorism, Sențov riscă 20 de ani de închisoare. Primii doi inculpați în acest dosar, Oleksii Cirnîi și Hennadii Afanasiev au fost condamnați deja la câte șapte ani de închisoare, după ce au recunoscut vinovăția de a fi participat în activitățile unui grup terorist

În lumea filmului, Oleg Sențov a devenit cunoscut mai ales datorită primei sale pelicule artistice, „Gamer”, despre un adolescent obsedat de jocurile pe calculator, care a rulat și la Festivalul de Film de la Rotterdam, în 2012.

Activista Iana Goncarova demonstrează la Rostov în sprijinul lui Oleg Sențov și Alexander Kolcenko
Activista Iana Goncarova demonstrează la Rostov în sprijinul lui Oleg Sențov și Alexander Kolcenko

Academia Europeană de Film, președintele Asociației Cineaștilor din Ucraina, Serhi Trimbaci și regizori renumiți între care rusul Nikita Mihalkov, germanul Wim Wenders și spaniolul Pedro Almodovar i-au ceruit liderului rus Vladimir Putin să se implice pentru eliberarea lui Sențov. Președintele ucrainean Petro Poroșenko a cerut eliberarea regizorului într-o convorbire telefonică cu Putin, cancelara germană Angela Merkel și președintele francez François Hollande.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG