Linkuri accesibilitate

Președintele Obama susține acordul nuclear cu Iranul


Președintele Barack Obama vorbind la Universitatea Americană din Washington la 5 august.
Președintele Barack Obama vorbind la Universitatea Americană din Washington la 5 august.

Dacă acordul ar fi respins, America ar pierde credibilitatea ca lider prin diplomație și ca ancoră a ordinii internationale.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, isi continua pledoaria in favoarea acordului nuclear cu Iranul, care este confruntat cu opozitie in Congresul, controlat de republicani. Despre argumentele președintelui american în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Presedintele Obama a spus ca acordul nuclear cu Iranul aduce cea mai importanta dezbatere de politica externa, in Statele Unite, de la razboiul din Irak incoace. El le-a cerut membrilor in Congres sa nu se lase convinsi de critici ai acordului despre care a spus ca au fost de-acum contrazisi de istorie.

El a aratat ca daca acordul va fi respins, alternativa este un nou razboi in Orientul Mijlociu. Obama a spus ca unii si aceasi care au sustinut razboiul din Irak sint acum impotriva acordului cu Iranul si a cerut membrilor Congresului sa dea o sansa diplomatiei. Seful executivului a adaugat că, daca acordul e respins, America pierde credibilitate ca lider prin diplomatie si ca ancoră a ordinii internationale. El a argumentat ca optiunea razboiului, la care s-a recurs in Irak nu este de preferat alegerii facute de exemplu, de presedintele Kennedy atunci cind a negociat cu adversarul, Uniunea Sovietica. Cu o luna inainte de a fi asasinat, Kennedy avertiza puterea americana asupra pericolului „pacii mormintului si sigurantei sclavului”.

Presedintele Obama a argumentat ca atunci cind folosirea fortei a fost necesara nu a ezitat sa trimita militari, aratind „sint situatii in care forta este necesara si s-ar putea sa devina necesara si acum daca Iranul nu respecta intelegerea”. Se anticipeaza un vot al Congresului in citeva saptamini. Criticii presedintelui spun ca alternativa la actualul acord nu este razboiul, ci un acord mai bun.

XS
SM
MD
LG