Linkuri accesibilitate

Nicolae Dandiș: „Situația practic la majoritatea întreprinderilor municipale este gravă”


Interviu cu primarul orașului Cahul despre pericolul ca această localitate să rămână fără apă.

Popasurile caravanei postului nostru de radio „Aici e Europa Liberă” în diferite localităţi ale Republicii Moldova presupun, dincolo de toate, şi un angajament mai special de a menţine în raza de observare realităţile în care trăiesc aceste localităţi. Miercuri colegii şi invitaţii noştri au fost la Cahul, prilej cu care în această dimineaţă am ţinut să discutăm cu primarul acestui oraş, Nicolae Dandiş.

Europe Liberă: Popasul caravanei „Aici e Radio Europa Liberă!” la Cahul ne oferă prilejul să vorbim mai concentrat despre realităţile vizibile şi mai puţin vizibile de la faţa locului, şi Vă mulţumim, dle primar, pentru amabilitatea de a concretiza lucrurile în acest sens. Înainte de toate, însă, să ne referim la ceva stringent: pericolul ca oraşul – cel puţin potrivit Apelor Moldovei - de a simţi o lipsă acută a apei din cauza secetei și a scăderii dramatice a nivelului apei în Prut. Cum stau lucrurile, de fapt, şi ce trebuie să ştie populaţia în primul rând în acest sens?

Nicolae Dandiș: „Sigur că una din problemele sau chiar una din prioritățile de care într-adevăr ne ocupăm acum este redresarea situației la Întreprinderea Municipală „Apă-Canal”. Situația economică financiară a întreprinderii este una foarte nesatisfăcătoare, pentru că există o datorie la un credit contractat anterior și întreprinderea nu este capabilă să restituie această datorie acum. Deci, este pus sechestru pe anumite bunuri ale întreprinderii, pe lângă faptul că tarifele nu au fost majorate practic din anul 2008 și avem pierderi foarte mari. De aceea, chiar am expediat un demers către Ministerul Finanțelor pentru a examina posibilitatea de a ne ajuta în acest sens. Pentru că acest credit a fost contractat încă din anul 2004, și a fost garantat inclusiv de Guvern. Pe lângă situația despre care spuneați Dvs., referitor la nivelul scăzut al apei din Prut, avem și situația financiară complicată. Întreprinderea are pierderi acum ce țin de majorările tarifelor la energia electrică, fiindcă aceasta este cea mai mare categorie de cheltuieli ale întreprinderii și aceste datorii practic vor crește. De aceea, într-adevăr este nevoie să discutăm cu autoritățile centrale, să analizăm acest caz, pentru ca să nu riscăm ca orașul Cahul, și nu numai, ci și localitățile limitrofe ce sunt conectate deja la Întreprinderea Municipală, să aibă de suferit. Asta ar însemna că mai multe localități vor avea de suferit în această situație ce ține de lipsa acută de apă.”

Europe Liberă: Dar cât de mare este riscul totuși, dle primar?

Nicolae Dandiș: „Lucrurile sunt mai grave decât cred unii. Vă spuneam că este deja pus sechestru pe bunurile întreprinderii. De aceea, dacă nu se va implica Ministerul Finanțelor în mod direct în acest caz, atunci riscul este foarte mare. Și e foarte probabil să ajungem la un grafic de acordare a serviciilor către populație sau și mai rău. De aceea, chiar urmează să avem o întâlnire cu dl Ministru al Finanțelor, ca să discutăm care este posibilitatea de a susține întreprinderea.”

Europe Liberă: Acum, după trecerea a puţin timp după alegeri, în ce mod s-a schimbat sau s-a schimbat în vreun fel în general modul în care vedeţi problemele cu care se confruntă orașul şi eventualele lor soluţii?

Nicolae Dandiș vorbind la masa rotundă a Europei Libere, Cahul, 5 august
Nicolae Dandiș vorbind la masa rotundă a Europei Libere, Cahul, 5 august

Nicolae Dandiș: „Situația practic la majoritatea întreprinderilor municipale este gravă. Am primit o moștenire pentru care evident că nu mulți ar avea motive să mă invidieze. Dar așa mi s-a creat mie impresia că până acum la toată lumea le era transmis mesajul - că situația este sub control, adică să amânăm discuțiile serioase care ar implica inclusiv majorările de tarife ce ar fi un subiect dureros pentru populație. Anume din teama aceasta de a nu întreprinde anumite măsuri, fie din cauza campaniilor electorale parlamentare, pe urmă locale, și iată că s-au lăsat problemele acestea deoparte și practic s-a creat impresia că lucrurile importante cu adevărat ale orașului au fost tot amânate și amânate. De aceea, este nevoie de a lua niște decizii care, dincolo de faptul că sunt ele populare sau nu, trebuie luate pentru a dezvolta orașul, inclusiv raionul. Deci, este nevoie de o implicare în aceste probleme ca să încercăm să le soluționăm, chiar dacă nu vom reuși într-o singură zi s-o facem, ele oricum nu pot fi amânate.”

Europe Liberă: Partidele, dle primar, sunt un vehicul care te poate purta mai rapid spre soluţiile, în bani cu precădere, unor probleme, dar te pot şi ocoli sau lăsa fără resurse pe drumuri dacă nu faci parte din ele. Cel puţin aşa se crede în condiţiile în care guvernarea este la discreţia liderilor de partid care nu sunt străini, cum se vede și cum se aud critici, nu sunt străini favoritismului. În această scurtă perioadă de timp, vi s-a confirmat sau infirmat această presupunere, să-i zicem?

Nicolae Dandiș: „Sigur că jocul sau discuțiile și tot ceea ce înseamnă logica activității formațiunilor politice nu este o surpriză pentru mine chiar, și modul în care lucrează ele. Dar vreau să vă spun că nici nu putem da toată vină pe faptul că se decide pe linii de partid sau cu oameni. În primul rând și partidele la nivel central au nevoie de oameni, și de organizații importante și puternice la nivel local. Fiecare își dă seama de potențialul care este în teritoriu. Atât nivelul local

Orice problemă de la Cahul prin extensie va ajunge și la Chișinău, dacă va fi ignorată. Sigur că trebuie făcute niște presiuni. Dar în același timp trebuie de discutat cu toate formațiunile politice, nimeni nu este veșnic în funcție, fiecare are o nevoie să-și stabilească anumite obiective și să încerce să obțină niște rezultate, pentru că este important să lași ceva din urma ta.

​are nevoie de autoritățile centrale cât și invers. Unii spun că: noi avem nevoie de centru, dar și centru are nevoie de teritoriu. Orașul Cahul și raionul Cahul sunt localități importante pe hartă, și eu nu voi permite ca cineva să le ignore, deoarece avem un cuvânt de spus în țara asta. Și, indiferent de partidele care sunt la guvernare sau cine coordonează cu un minister sau altul, vom încerca să discutăm cu ei, și să explicăm că nu e din cauza că e un partid sau altul, aceste sunt probleme care țin, inclusiv de stabilitatea, securitatea și bunăstarea populației în regiune și în țară. De aceea, orice problemă de la Cahul prin extensie va ajunge și la Chișinău, dacă va fi ignorată. Sigur că trebuie făcute niște presiuni. Dar în același timp trebuie de discutat cu toate formațiunile politice, nimeni nu este veșnic în funcție, fiecare are o nevoie să-și stabilească anumite obiective și să încerce să obțină niște rezultate, pentru că este important să lași ceva din urma ta. Mesajul meu chiar și către noul Guvern este ca miniștrii mai des să meargă prin teritorii, să avem discuții referitor la priorități. Nu orice problemă locală care ține de competență noastră și noi trebuie să deranjăm autoritățile centrale, dar sunt subiecte care pot fi puse pe agenda guvernamentală, parlamentară care le privesc în mare parte toate localitățile. Și la acest capitol eu sper foarte mult că și colegii, primarii din toată țara să discute aceste subiectele ce țin de cadrul legislativ, și de anumite priorități care trebuie puse pe agendă. Ce poate fi mai prioritar decât asigurarea populației cu apă în cercul în care trăim și noi? De aceea, Guvernul trebuie să stabilească niște priorități, să pună pe agendă aceste discuții, inclusiv din resursele puține care sunt în țară să rezolvăm problemele prioritare cu posibilitățile locale, cu implicarea națională, pentru că sunt chestiuni care țin de stabilitatea și de securitatea națională.”

Europe Liberă: Dar există o realitate despre care se vorbeşte mai cu prudenţă sau despre care se tace elegant: sudul ar fi fost dintotdeauna mai defavorizat de orice guvernare în comparaţie cu nordul. E ceva de spus în acest sens?

Nicolae Dandiș: „Într-adevăr percepție așa este. Eu nu am făcut o analiză cât de mult s-a ignorat, pe ce criterii și fiecare domeniu în parte, dar percepția generală așa este. Și cred că din cauză că probabil poate cineva nu a știut cum să se impună sau să facă propuneri adecvate la nivel central, de capacitatea celor de aici, plus a fost o lipsă de comunicare pentru a putea propune corect să fie puse pe agendă subiectele care cu adevărat sunt importante. De aceea, eu cred că așa cum am spus mai devreme, sunt localități importante în țară, poli de dezvoltarea regională și atunci ele trebuie susținute. Dacă ele vor fi susținute și se vor dezvolta cu siguranță că, și alte localități vor beneficia de acest proces de dezvoltare, ceea ce sigur că depinde și de noi, nu doar de Chișinău. Depinde de noi cum vom putea să ne administrăm bine lucrurile și patrimoniul, bunurile pe care le avem aici, dar, și de modalitatea cum noi vom reuși să avem în jurul nostru parteneri aliați cu care să promovăm la nivel național anumite idei de reforme, de acțiuni, programe și activități pe care le vedem noi prioritare pentru oraș și regiuni.”

Europe Liberă: E greu de imaginat că cineva în Republica Moldova nu a auzit despre oraşul Cahul, puţin însă cunosc adevăratele probleme ale acestei localităţi, după cum pare. Presa de la Chişinău, centrală, vorba vine, care ar putea fi o parte a soluţiei problemelor respective, vine des sau, altfel spus, manifestă suficientă „curiozitate” faţă de realităţile în care trăieşte oraşul?

Nicolae Dandiș: „Nu. Chiar și până să fi fost ales eu primar, din păcate rar vedeam instituții mass-media centrale sau știri care să reflecte realitățile locale. De când sunt primar, bine au mai fost niște interviuri, dar așa ca să venim și să analizăm care ar fi problemele, și modul cum ar putea fi ele soluționate, să fie mediatizate la nivel național ca să fie sesizate autoritățile din păcate mai puțin. De aceea, cred că va trebui să înțeleagă și instituțiile mass-media că trebuie să reflecte cât mai mult, și realitățile din teritoriu, chiar dacă unele li se par mai puțin relevante, dar cred că sunt subiecte care ar putea să reprezinte interes pentru întreaga țară, nu doar pentru o localitate în parte.”

----------------

„AICI este Europa Liberă” este o campanie a postului de radio Europa Liberă/Libertatea în parteneriat cu Programul comun pentru dezvoltare locală integrată, Progamul ONU pentru dezvoltare Moldova, şi Asociaţia Presei Independente. Partener media - postul de televiziune Canal Regional.

Pentru a afla în ce zi suntem în localitatea Dvs ori pe aproape accesați harta interactivă a comunităților în care vom face tabără pe parcursul unei zile întregi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG