Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Adevărul Moldova


Invitata serii este Doina Stimpovschii

„În ediția de mâine a ziarului Adevărul Moldova dezbatem tema amânării creării grupului de lucru între deputații de la Chișinău și cei din Adunarea Populară a UTA Găgăuzia care să examineze compatibilitatea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei cu prevederile legislației Republicii Moldova. Acest lucru încinge spiritele dintre cele două părți. Dmitri Constantinov, președintele Adunării Populare a Găgăuziei, a declarat pentru Adevărul Moldova că autoritățile de la Comrat intenționează chiar să organizeze un referendum dacă politicienii de la Chișinău nu vor forma în cel mai scurt timp grupul special de lucru. Aleșii locali de la Comrat au expediat și o scrisoare misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova. Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE în Republica Moldova, a confirmat pentru Adevărul Moldova că a primit adresarea Adunării Populare a Găgăuziei și spune că această amânare înseamnă pierderea unui timp prețios.

Nu putem evita nici subiectul lichidării celor trei bănci cu probleme, care cel mai probabil va fi luată de Banca Națională a Moldovei. Guvernatorul Dorin Draguțanu susține că nu are nici un răspuns pentru acuzațiile care i se aduc și este gata să răaspundă în fața legii. El a declarat că lichidarea băncilor este cea mai bună soluție pentru băncile furate pe care le-a numit bănci-zombie. Guvernatorul BNM dă asigurari că banii populației sunt în siguranță, iar costuri suplimentare privind acest proces nu vor fi. Pe de altă parte, expertul Veaceslav Ioniță consideră că există riscuri majore legate de această decizie, iar în timpul administrării speciale ar mai fi dispărut din aceste banci opt miliarde de lei.

Tot în ediția de mâine ne referim și la regiunea transnsitreană. Într-o analiză realizată de Consiliul Rusesc pentru Afaceri Internaționale se menționează că Kievul și Chișinăul și-au sincronizat acțiunile pentru a sufoca regiunea transnistreană cu scopul de a o determina să renunțe la separatism. Experții în relații internaționale din Rusia citați în analiză consideră că Ucraina ar intensifica, astfel, situația conflictuală din regiunea transninstreană, ajutată de către autoritățile de la Chișinău.

Dar mai multe vă lăsăm să aflați din ediția de mâine a ziarului Adevărul Moldova.”

XS
SM
MD
LG