Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma Sănătate.Info


Invitata serii este Irina Surdu.

„După o criză acută de medicamente și un scandal în care doctorii recunoșteau că nu mai au cu ce să facă operații, situația începe să devină mai clară - spitalele sunt îngropate în datorii. Motivele se trag din anul precedent. Conform unui raport al Curții de Conturi, datoriile creditoare ale spitalelor au atins jumătate de miliard de lei, la sfârșitul anului trecut. Astfel, cele mai multe datorii - 273 de milioane - au înregistrat spitalele republicane. Cea mai mare parte din bani – 162 de milioane au fost datorii acumulate pentru medicamente. În același timp, cele 34 de spitale raionale au acumulat datorii de peste 100 de milioane, iar cele municipale – aproape 39 de milioane de lei. Deși au reușit să mai întoarcă din bani, situația nu s-a ameliorat nici acum. Spitalul Republican, de exemplu, se confruntă și acum cu un deficit de 105 milioane de lei.

Citiți pe Sănătate INFO și despre faptul că micuții din Cahul sunt tratați în condiții mizere și saloane îmbâcsite de mucegai. Se întâmplă la spitalul raional din oraș, unde părinții mai sunt obligați și să cumpere aproape tot necesarul pentru tratamentul copiilor lor. Mai mult, la cererea personalului medical, aceștia mai spală și podeaua saloanelor. Administrația instituției medicale neagă însă existența unor probleme. În privința mucegaiului de pe pereții saloanelor, directorul spitalului a declarat pentru Sănătate INFO că nu este o problemă și că depinde din ce unghi te uiți la el – „unde unul vede verde, altul poate să vadă albastru”.

Vorbim și despre politică, întrucât aceasta a devenit o componentă inseparabilă de sănătate. După cum și era de așteptat, odată cu schimbarea ministrului Sănătății au plecat și alți funcționari din cadrul instituției. Octavian Grama, membru PLDM și fost viceministru își va continua activitatea în Parlament. Acesta a lăsat să se înțeleagă că nu s-a mai regăsit în echipa actuală. Totodată, există informații despre cine vor fi doi viceminiștri aleși de către Ruxanda Glavan. Se vehiculează că aceștia ar fi Gherghe Țurcanu, fost viceministru al Sănătății și Aliona Serbulenco, acum manager al unei clinici private din Chișinău. În schimb actualul viceministru, Andrei Uncuța, ar putea să-l urmeze pe Mircea Buga la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.”

XS
SM
MD
LG