Linkuri accesibilitate

„Chiar şi războaiele mari şi sângeroase se termină la masa tratativelor”


Separatiștii pro-ruși cu transportoare blindate lîngă Zaițevo regiunea Donetsk la 20 iulie

De vorbă cu Nicolae Cernomaz, fost ambasador moldovean în Ucraina, despre conflictul dintre Kiev si Moscova și despre ce se întâmplă la frontiera de est a Moldovei.

Cum vede un expert în problemele ucrainene actualul conflict din Ucraina de est și implicarea Rusiei, inclusiv în favoarea separatiștilor transnistreni.

Nicolae Cernomaz: „Chiar şi războaiele mari şi sângeroase se termină cu masa tratativelor, se termină cu un armistiţiu. Cred că, cu ajutorul comunităţii internaţionale, acest conflict va fi în maxim jumătate de an finalizat. Fiindcă nici Federaţia Rusă, care practic stă în spatele acestui conflict, nu are atâtea rezerve pentru a duce un război. Am în vedere că bugetul nu mai rezistă. În jur de jumătate de trilion Federaţia Rusă a cheltuit numai pentru a menţine valuta naţională.”

Europa Liberă: Dar atât autorităţile de la Kiev, cât şi cele de la Moscova, deocamdată, rămân pe poziţii foarte ferme. L-am auzit pe preşedintele ucrainean Poroşenko, care spunea că ţara sa va merge înainte ca să-şi consolideze suveranitatea şi independenţa. Am auzit şi declaraţii venind din partea Moscovei, domnul Narîşkin declara că, dacă e cazul, în cinci zile, Moscova poate lua Ucraina.

Nicolae Cernomaz: „Dacă comentăm cele spuse de domnul Narîşkin, eu cred că se poate întâmpla aşa ceva în cinci zile. Dar cel mai greu e să menţii un teritoriu, să menţii o populaţie în supuşenie. Cum spunea Rogozin că vor să colonizeze Luna... Ei sunt lipsiţi de simţul realităţii. Eu cred că, dacă comunitatea europeană, dacă Statele Unite ale Americii ar pune întrebarea mai principial, problemele complet altfel se vor...”

Europa Liberă: Dar prin „mai principial” ce ar trebui să înţelegem?

Nicolae Cernomaz: „Uniunea Sovietică s-a prăbuşit nu din cauza unor războaie cu atâtea bombe atomice, cu atâtea arme nucleare etc. Ea s-a prăbuşit în plan economic, în primul rând. Şi al doilea, a fost un plan politic care era inevitabil să se întâmple. Astăzi Narîşkin sau altcineva care spune aceste lucruri nu-şi dă bine seama de situaţia economică şi politică a ţării lor. Războiul, spre exemplu, costă milioane şi milioane în fiecare zi. Cei care se întorc din Federaţia Rusă vorbesc despre magazine care au preţuri de patru ori mai mari la legume, fructe ş.a. Federaţia Rusă încă nu este gata să-şi producă toate produsele alimentare, având teritorii imense extraordinar de bune.”

Europa Liberă: Moldova are un conflict îngheţat din 1992. Credeţi că evoluţiile din Ucraina vor fi altele? Sau sunt împrejurări diferite şi se poate vorbi despre identificarea unor soluţii diferite pentru crizele din estul Moldovei şi din estul Ucrainei?

Nicolae Cernomaz: „Transnistria astăzi dispune de un contingent extraordinar de serios de forţe ruseşti. Marele pericol care există astăzi pentru Transnistria sunt aceste depozite militare enorme de la Cobasna. Şi ferească Dumnezeu să se întâmple să fie atacate, bombardate etc., se va simţi nu numai până la Chişinău, dar până la Bucureşti se va simţi ecoul acestor explozii. Fiindcă acolo sunt milioane de tone de material explozibil.

Dar eu cred că Federaţia Rusă vede Transnistria ca ultima redută în cazul de faţă şi cu tot posibilul şi imposibilul numaidecât vor ajuta această regiune, vor continua să o sprijine geopolitic, în primul rând. Fiindcă ei înţeleg că mai departe nu au unde merge, mai la vest de Transnistria. Şi ei mai bine stau în plan geopolitic, în plan militar în Transnistria decât chiar în aceeaşi regiune Doneţk, Lugansk şi altele. Fiindcă ruşii au forţe militare aici, nu legiferate, trebuiau să retragă aceste forţe, dar astăzi ele sunt. Şi vor găsi numaidecât o soluţie ca să desfăşoare în acţiuni de luptă aşa-numita Armata a 14-a care este acolo.”

Europa Liberă: Noua guvernare de la Chişinău ar trebui să acorde mai multă atenţie soluţionării crizei transnistrene? Sau pe fundalul altor probleme identificarea unei soluţii pentru problema transnistreană mai aşteaptă?

Nicolae Cernomaz: „Ea nu mai aşteaptă, permanent este această problemă. Dar noi trebuie să începem a face ordine în casa noastră, ceea ce vorbim noi despre furtul de miliarde, corupţia de jos până sus, începând de la şcoală şi până la cele mai înalte instituţii ale statului, cerem să facem ordine, să fim un model atractiv, ca să vadă lumea că am făcut ordine în casa noastră. Unde ne vârâm noi? Corupţie ei au şi fără noi. O au şi în Ucraina, o au şi în Transnistria.

Ce putem să le oferim noi? Bunăstarea se face, în primul rând, cu distrugerea acestei coroziune, care distruge orice formaţiune statală – corupţia. Până nu stârpim acest rău, noi nu vom putea, cel puţin, să fim văzut de ţările serioase, să se uite la noi cu alţi ochi. Trebuie temelia să fie bine întărită. Dar temelia astăzi este şubredă.”

XS
SM
MD
LG