Linkuri accesibilitate

Cum văd lobby-urile evreiești din Congresul american acordul nuclear cu Iranul


Secretarul de stat american John Kerry la audierea în comisia de politică externă a Camerei Reprezentanților despre acordul nuclear cu Iranul
Secretarul de stat american John Kerry la audierea în comisia de politică externă a Camerei Reprezentanților despre acordul nuclear cu Iranul

În timp ce „AIPAC” condamnă acordul nuclear cu Iranul, „J Street” îl sprijină în numele procesului de pace.

Recent incheiatul acord cu Iranul in chestiunea nucleara separa optiunile apartinind la doua grupari de lobby ale evreilor americani. Care sint pozitiile respective?

AIPAC – Comitetul America Israel pentru Afaceri Publice ataca acordul nuclear cu Iranul, asa cum o face si guvernul israelian. AIPAC este cel mai puternic si mai bine finantat lobby pro-Israel din Statele Unite.

Dar acum exista si o a doua voce semnificativa, in rindurile comunitatii evreiesti si anume J Street, o organizatie creata in 2008, in sprijinul procesului de pace care sa duca la crearea a doua state, Israel si Palestina. J Street sprijina acordul denumit de premierul Netanyahu o „greseala de proportii istorice”.

Terenul pe care cele doua lobyuri evreiesti se confrunta este Congresul. Acolo, republicanii sprijina pozitia AIPAC. Ramine de vazut cum se vor pozitiona democratii. Dar aceste diferente de abordare, caracteristice politicienilor se regasesc si in comunitatea evreiasca. AIPAC aduce pe Colina Capitoliului sute de adversari ai acordului, in incercarea de influenta Congresul in perioada de deliberare.

JStreet a colectat circa doua milioane de dolari pentru a finanta o campanie pro-acord. Congresul are la dispozitie doua luni pentru a evalua acordul, urmind ca apoi sa voteze.

Daca Congresul respinge acordul, atunci presedintele Obama va respinge la rindul lui votul folosindu-se de dreptul sau la veto.

Ceea ce adversarii acordului incearca sa obtina este doua treimi dintre membrii in Congres, procent fara de care vetoul prezidential nu poate fi anulat.

Un NGO care apartine de AIPAC a colectat 30 de milioane de dolari pentru spoturi publicitare impotriva acordului, pe tot cuprinsul Statelor Unite.

Si de aici incolo, lobbyurile vor incerca sa obtina sprijinul comunitatilor evreiesti. Pina acum cele din Boston, Phoenix, Los Angeles si doua comunitati din Florida se opun acordului.

AIPAC se va concentra asupra membrilor in Congres democrati care nu s-au decis inca, in special cei din circumscriptii cu o larga concentrare de populatie evreiasca.

XS
SM
MD
LG