Linkuri accesibilitate

Există vreo cale de a anula majorările de tarife la energie anunțate de ANRE?


Un dialog cu expertul Ion Muntean de la IDIS Viitorul.

Pe strada Bulgară din Chişinău, lângă casa oligarhului devenit politician Vlad Plahotniuc, a continuat micul, dar rezistentul protest împotriva scumpirilor organizat de formațiunea Casa Noastră, Moldova. Liderul ei, Grigore Petrenco, a anunțat că nu se va supune unei decizii judecătorești care cerea îndepărtarea micului orășel de corturi și încetarea protestului neautorizat. Între timp și socialiștii au ținut propriul protest, iar chestiunea scumpirii energiei a ajuns în atenția parlamentarilor.

Ion Muntean: „În primul rând, trebuie comunicat foarte corect populației cauza majorării tarifelor. Atâta timp cât cauza este suficient de obiectivă, după părerea mea, anume deprecierea leului într-o perioadă relativ scurtă de timp, respectiv acest lucru a fost unul critic. Această aprobare a tarifelor s-a produs cu întârziere, adică putea avea loc cu mult mai devreme şi de aceea nu avem instrumente de a reduce tariful sau de a menține tariful odată ce procurăm energia din exterior la preț fixat în dolari. De aceea, protestele care sunt organizate nu văd cum să se soldeze cu succes atâta timp cât nu există o altă soluție. Şi așa majorările actuale nu au fost pe deplin operate. În realitate, majorările trebuiau să fie şi mai mari, mă refer doar la energia electrică, nu şi la gazele naturale, întrucât în tariful nou nu au fost incluse devierile financiare, care sunt de ordinul sutelor de milioane de lei. Dacă ANRE ar include în tarif şi aceste devieri financiare, sigur că majorarea ar putea fi cu mult mai mare şi ar putea ajunge la 50-55%”.

Europa Liberă: Înțelegem că ar urma şi o a doua etapă a majorărilor?

Ion Muntean: „Acest scenariu este condiționat, într-o oarecare măsură, de un audit, de o evaluare a activității întreprinderilor distribuitoare de energie electrică, pentru a constata cât de veridice sunt devierile financiare, pentru a se asigura că într-adevăr că devierile financiare s-au produs din motive obiective şi pot fi incluse în tarif. Acum vor fi incluse imediat toate devierile financiare sau vor fi eșalonate pe o perioadă de trei-patru ani de zile este o altă întrebare. Ar fi bine, din punctul de vedere al consumatorilor, să fie incluse aceste devieri treptat în tarif astfel încât consumatorul să nu fie nevoit să facă față unui impact major”.

Europa Liberă: La modul practic, cum credeți că vor acționa oamenii odată majorate tarifele şi posibil să urmeze şi o a doua etapă a majorărilor? Vor economisi energie? Vor stinge becurile? Ce vor face?

Ion Muntean: „Majorarea tarifelor are şi ca efecte, aș spune eu, pozitive prin faptul că educă populația în economisirea, însă există o categorie mare a populației care nu mai are de unde economisi, nu mai are ce economisi, prin urmare sunt necesare politici noi în sectorul de energie electrică. În primul rând, revin la propunerea cu stabilirea tarifului diferențiat pentru păturile social vulnerabile, ca acestea să nu fie afectate atât de mult de majorarea tarifului. Plus mai sunt şi alte instrumente de a oferi posibilitatea consumatorilor să achite pentru ceea ce consumă, însă motivându-i să economisească. Şi aici vă dau exemplu care se întâmplă în alte țări, când pentru un volum de energie electrică consumată, de exemplu, până la 100 de kilowați pe lună tariful să fie 1,5-2 lei; dacă depășește bariera de 100 de kilowați să fie tarif mai mare şi așa mai departe; similar cu ceea ce avem în cazul gazelor naturale, însă mai adaptat pentru specificul pieței consumului de energie electrică”.

Europa Liberă: Aceste tarife diferențiate nu trebuie să fie stabilite de ANRE, odată cu aprobarea tarifelor?

Ion Muntean: „Sigur, însă aceasta mai întâi necesită elaborarea unei metodologii, ajustarea actelor normative şi legislative în domeniu şi ulterior ANRE va avea toată libertatea ca să stabilească aceste tarife”.

Europa Liberă: Cine şi ce trebuie să facă pentru a urgenta adoptarea de eventuale compensații şi cât ar putea dura această procedură?

Ion Muntean: „După cum observăm, la moment partidele politice şi reprezentanții ministerelor, guvernului sunt antrenați în negocieri şi nu cred că ei consideră acest lucru o prioritate. Pentru stabilirea unui tarif social, dacă ar fi ca exemplu, pentru consumatori din păturile social-vulnerabile, ar fi necesar în primul rând inițiativa de la Ministerul Economiei, în colaborare cu Ministerul Protecției Sociale şi Familiei, Ministerul Finanțelor, astfel încât să vină cu cifre care este numărul familiilor social-vulnerabile, care ar fi bugetul lunar pe care şi l-ar permite să achite energia electrică şi așa mai departe, ca acestea să fie aprobate prin hotărâre de guvern şi apoi înaintate ANRE pentru a fi incluse în metodologii sau elaborate metodologii pentru calcularea acestor tarife. Mă tem că procesul dat, odată ce nu-l văd şi despre care nu am auzit în rândul persoanelor responsabile de la Ministerul Economiei, care este responsabil de sectorul energetic, mă tem că acest lucru nu se va întâmpla curând. Ar fi bine ca cel puțin anul viitor să se facă ceva real în direcția respectivă, întrucât acum îi vedem pe toți ocupați cu alte probleme”.

Europa Liberă: Dar cea de-a doua cale, o nouă metodologie propusă de ANRE, cât ar dura?

Ion Muntean: „Metodologia calcului diferențiat cred că ar dura cel puțin jumătate de an, dacă nu nouă luni de zile sau un an, întrucât necesită în primul rând elaborarea acesteia, consultări publice, aprobări, avizări, care durează”.

Europa Liberă: Deci pentru consumatorii de energie electrică ce recomandare ați avea dumneavoastră?

Ion Muntean: „Este necesar să analizeze minuțios unde este risipa de energie, unde pot fi economisite aceste resurse energetice, identificarea unor surse alternative pe măsura posibilităților, cum ar fi în loc de utilizarea energiei electrice utilizarea gazelor naturale, pentru anumite procese, fie că e vorba de gătit sau altceva, şi să folosească cât mai mult lumina naturală care este cea mai sănătoasă”.

Europa Liberă: În ceea ce privește demersul companiei Moldova Gaz de a majora în plus tarifele, credeți că acestea sunt fondate, au șanse să fie aprobate?

Ion Muntean: „Ceea ce tine de aprobarea tarifelor la gazele naturale situația este un pic diferită. Dacă în cazul energiei electrice tariful putea fi mai mare, în cazul gazelor naturale tariful aprobat a fost mai mare decât am estimat în calculele pe care le-am efectuat. Un argument suplimentar la ceea ce spun este şi incapacitatea ANRE de a justifica, de a argumenta majorarea de 15,6%. Cu părere de rău, până în prezent nu am văzut publicate argumentarea şi calculele pe site-ul ANRE, chiar dacă s-a comunicat că lucrul acesta se va efectua imediat după ședință. Mi se pare o situație înconjurată de un pic de mister. Nu cred că este obiectivă solicitarea Moldova Gaz de chemarea în judecată pentru a obține un tarif mai mare. Şi aici vreau să mai adaug faptul că la penultima majorare de tarife la gaze naturale, dacă nu greșesc în 2012, ANRE a deconspirat mai multe scheme frauduloase, printre care şi includerea în comercializare a unor volume de gaze raportate ca pierderi. În acea situație, dacă ne amintim, ANRE a solicitat Moldova Gaz să propună un plan de reducere a pierderilor pe parcursul următorilor ani şi la ultima ședință am observat că în tarif au fost incluse pierderi suplimentare, a crescut ceea ce contravine celor stabilite de ANRE în anul 2012 şi mi s-a părut destul de suspicios acest pas”.

XS
SM
MD
LG