Linkuri accesibilitate

Premierul desemnat Valeriu Streleț și-a continuat miercuri consultările privind programul de guvernare


Liderii partidelor din AIE 3 au anunţat că programul de guvernare a fost definitivat.

Numit candidat de compromis la postul de premier după disputa provocată între partide de favorita elitelor pro-europene Maia Sandu, Valeriu Streleț s-a întâlnit astăzi în capitală cu oameni de creație și apoi cu reprezentanții societății civile. Care a fost atmosfera la întrevederi?

„O întâlnire plăcută, sperăm şi eficientă” a declarat președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, după întrevederea oameniilor de creaţie cu premierul desemnat.

„S-au vorbit lucruri foarte tranşante, categorice. I-am spus domnului prim-ministru că de numele domniei sale se leagă practic ultima speranță a oamenilor de cultură în ceea ce priveşte redresarea situaţiei din Republica Moldova.”

Valeriu Streleţ a promis oamenilor de cultură că dacă va obţine mâine votul de încredere al Parlamentului, domeniul culturii va fi unul prioritar pentru noul guvern, iar alocaţiile bugetare pentru acest domeniu s-ar putea să fie majorate. Promisiuni similare au fost făcute şi de alţi foşti candidaţi şi premieri, a notat Arcadie Suceveanu, exprimandu-si speranţa că viitorul premier se va tine totusi de cuvant:

„Lucrul acesta i l-am spus cu text deschis domnului prim ministru că acum câtva timp ne-am întâlnit cu un alt prim ministru şi ne-a promis şi aşa mai departe, iar lucrurile nu s-au schimbat prea mult sau chiar deloc. Din contactele, din relaţiile pe care le-am avut cu domnul Streleţ îl cunoaştem ca pe un om al faptelor concrete.”

La întrevederea cu reprezentanţi ai societăţii civile au fost invitaţi prioritar lideri ai organizaţiilor neguvernamentale care vinerea trecută au semnat un apel adresat partidelor coaliţiei de guvernare. În acel apel ong-urile au priopus o lista de priorităţile pentru noul guvern, între altele renunţarea la miniştri cu probleme de integritate, lupta cu corupţia şi finalizarea reformelor deja începute. După întrevedere, premierul desemnat Valeriu Streleţ a spus că a fost abordat un spectru larg de probleme:

„Am discutat despre tot, despre justiţie, procuratură, despre BNM, despre delapidarea din sectorul financiar-bancar, despre perspectivele de reforme, despre buget, despre restabilirea relaţiilor cu donatorii externi şi partenerii de dezvoltare ai Moldovei. Mi-au împărtășit mai multe îngrijorări în special că şi-ar dori ca reformele să nu fie doar mimate. Am argumentat prin obiectivele care sunt formulate în programul de guvernare că avem să adoptăm o nouă strategie de reformă în sectorul justiţiei, iar un grup de entități sunt vizate în primul rând prin aceste procese de reforme.”

Alexei Buzu de la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare spune că discuţiile i s-au părut sincere, premierul desemnat nu a evitat să vorbească despre cât de gravă e situaţia, în special economică, din Moldova.

„Cu părere de rău nu am vorbit despre reforme pentru a relansa economia pentru a spori procesul de integrarea europeană, ci am vorbit mai mult despre paşii imediaţi ca să nu admitem ca Moldova să cadă într-o prăpastie financiară, ca Guvernul să nu ajungă în situație de incapacitate de plată. Dumnealui nu cunoaşte încă o parte din colegii de Guvern. Noi am impus anumite condiţii faţă de cine va fi candidatura la Ministerul Justiţiei. Am solicitat să fie o persoană integră. Dumnealui a spus că nu cunoaşte care este candidatura. La fel au fost solicitări faţă de candidatul la Ministrul Tineretului.”

Faptul că premierul desemnat pare să nu aibă un cuvânt de spus in ceea ce priveste componenţa nominala a guvernului trezeste totusi îngrijorarea societatea civilă. Alexei Buzu:

„Dumnealui de multe ori a invocat că are parteneri de coaliţie. Înţelegerea mea este că dumnealui se pătrunde de gravitatea situaţiei, va încerca să promoveze reforme, dar a spus din start că este partea unei coaliţii, a unei echipe. La unele întrebări, cum ar fi despre cele trei bănci, dumnealui spunea că opinia mea este asta, dar decizia aparţine parlamentului, BNM ş.a.m.d.”

Premierul desemnat a avut astăzi o întrevedere şi cu reprezentanţii mediului de afaceri, iar ieri s-a întâlnit cu oamenii de ştiinţă, cu sindicatele şi cu patronatele. Liderii celor trei partide au anunţat astăzi că programul de guvernare a fost definitivat, acesta urmând să fie transmis deputaţilor înainte de votul de învestitură de joi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG