Linkuri accesibilitate

Rusia face noi presiuni asupra ONG-urilor democratice finanțate din străinătate


La o sesiune a Consiliului Federației

Procurorii ruși au calificat drept „indezirabile” activitățile organizației neguvernamentale americane National Endowment for Democracy.

Procurorii ruși au calificat drept „indezirabile” activitățile organizației neguvernamentale americane National Endowment for Democracy, pregătind terenul pentru interzicerea ei pe teritoriul rus. Kremlinul a apărat decizia procurorilor, prima de acest fel, spunând că nu împiedică accesul rușilor la organizațiile care promovează democrația.

Procuratura rusă a cerut Ministerului Justiției să plaseze organizația National Endowment for Democracy pe lista celor indezirabile, punând în aplicare o lege controversată, care a fost promulgată de președintele Vladimir Putin în luna mai. Legea completa o reglementare asemănătoare despre „agenții străini”, un termen derogatoriu introdus anul trecut pentru a descrie ONG-urile rusești, care primesc ajutoare financiare din străinătate.

Apărând astăzi demersul procurorilor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că acesta nu limitează accesul rușilor la organizațiile de promovare a democrației.

„Ar fi greșit să se spună că drepturile cetățenilor sunt violate prin interzicerea unei organizații sau alteia, a declarat Dmitri Peskov. Interzicerea activității uneia sau mai multor organizații nu o să însemne defel că accesul cetățenilor la grupurile pentru democrație este limitat”, a mai spus purtătorul de cuvânt al președintelui rus, citat de Reuters.

Vladimir Putin, aflat în conflict cu Occidentul din cauza crizei din Ucraina, spune că legile au scopul să întărească securitatea Rusiei și să nu permită folosirea grupurilor pentru drepturile omului la incitarea tulburărilor.

National Endowment for Democracy, organizație finanțată în mare parte de Congresul Statelor Unite, a spus că cele două legi rusești despre „organizațiile indezirabile” și „agenții străini” contravin chiar Constituției ruse și unui număr mare de acorduri internaționale la care Rusia este parte. „Adevărata intenție a acestor legi este să intimideze și să izoleze cetățenii ruși”, se spune într-o declarație publicată pe site-ul organizației americane.

Procurorii ruși afirmă că National Endowment for Democracy a oferit 5,2 milioane de dolari unor organizații din Rusia în anii 2013-2014 și că a le-ar fi folosit pentru a pune la îndoială legitimitatea rezultatelor alegerilor, pentru a organiza „acțiuni politice” de influențare a deciziilor autorităților și discreditare a forțelor armate ruse.

Va fi scoasă în afara legii o dată ce Ministerul Justiției o plasează pe lista neagră a organizațiilor indezirabile, dar nu este limpede când se va întâmpla acest lucru.

O altă organizație americană pentru drepturile omului, MacArthur Foundation, a anunțat săptămâna trecută că își închide oficiul de la Moscova, după ce a fost plasată pe lista ONG-urilor indezirabile de către Consiliul Federației, camera superioară a Parlamentului rus.

XS
SM
MD
LG