Linkuri accesibilitate

Statele Unite și cazul Johnathan Pollard


Decizia de a-l elibera pe Pollard vine pe fondul criticilor din Israel la adresa acordului încheiat de presedintele Obama cu Iranul.

Johnathan Pollard, condamnat la inchisoare pe viata in 1985 pentru ca a oferit Israelului documente secrete americane, va fi eliberat in noiembrie, dupa 30 de ani de detentie. Care este contextul acestei decizii? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Sentinta lui Johnathan Pollard antrena luarea obligatorie in considerare a eliberarii dupa 30 de ani de inchisoare, doar ca statul american putea sa se opuna, din ratiuni de securitate nationala. Nu a facut-o. Saptamina trecuta Ministerul de Justitie de la Washington a anuntat ca nu va obiecta daca Comisia de specialitate recomanda eliberarea din penitenciarul din Carolina de Nord.

Decizia de a-l elibera pe Pollard vine pe fondul criticilor din Israel la adresa acordului incheiat de presedintele Obama cu Iranul, in legatura cu programul nuclear. Casa Alba neaga insa ca eliberarea este o incercare de a diminua nemultumirea din Israel, in legatura cu acordul respectiv. „Statutul domnului Pollard va fi decis de comisia de specialitate, in conformitate cu procedurile in vigoare” – a spus purtatorul de cuvint al Consiliului pentru Securitate Nationala, adaugind ca nu exista nici o legatura intre statutul lui Pollard si chestiuni de politica externa.

Avocatii lui Johnathan Pollard spun ca acesta ar putea fi eliberat la 21 noiembrie. Pollard este singurul american care a fost condamnat la inchisoare pe viata pentru a fi dat informatii unui aliat al Americii. De-a lungul anilor, organizatii evreiesti si anumiti politicieni americani s-au pronuntat pentru eliberare, considerind pedeapsa nejustificata.

Guvernul Israelului a formulat scuze publice Statelor Unite pentru rolul jucat in acest caz de spionaj. Au circulat informatii ca Pollard a fost platit pentru serviciile oferite, dar el sustine ca a facut-o din idealism si ca de fapt informatiile sustrase vizau dusmani ai Israelului intre care tari arabe si nu Statele Unite.

Israelul a facut demersuri repetate pentru eliberarea lui Johnathan Pollard si i-a oferit cetatenie in 1995. Cei care s-au opus eliberarii de-a lungul anilor, in Statele Unite au sustinut ca consecintele actiunilor lui Pollard ar fi fost mai serioase decit s-a spus initial si ca anumite informatii oferite de el au ajuns la vremea respectiva in Uniunea Sovietica.

XS
SM
MD
LG