Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitata serii este Elena Cioina.

de la Sănătate Info:

„Pe Sănătate INFO citiți o serie de articole despre rocada miniștrilor de la Sănătate și de la Muncă, Mircea Buga și Ruxanda Glavan, conform Acordului negociat de noua Alianță de Guvernare. Un grup de fosți miniștri și miniștri adjuncți spun că au semnat o scrisoare prin care cheamă liderii politici să renunțe la schimbarea conducătorilor celor două instituții ale statului. Semnatarii motivează prin faptul că rocada comportă riscuri majore pentru continuitatea reformelor iniţiate în ambele sectoare. Documentul, se pare, a fost semnat de cel puțin șase foști miniștri și viceminiștri, dar ciudat, nimeni dintre ei nu l-a văzut. Totuși, foștii oficiali precizează că nu au nimic împotriva Ruxandei Glavan, pe care o consideră competentă și profesionistă, doar că e binevenită păstrarea echipelor în formula existentă pentru a nu tergiversa atingerea priorităţilor guvernării.

Cine este viitorul ministru al Sănătății, ce averi, firme și contracte are? De altfel, discuțiile despre Ruxanda Glavan au împărțit comunitatea medicală, iar unii responsabili și experți deja au trecut în lista criteriilor obligatorii pentru noul ministru necesitatea de a avea o imagine integră. Cel puțin la acest capitol, candidata PD la funcția de ministru al Sănătății cade testul de integritate al societății și asta pentru că numele ei a fost implicat în scandaluri legate de o firmă pe care a condus-o timp de șapte ani – Glavirux SRL – specializată în importul dispozitivelor medicale și dezinfectanților. Presa a scris că firma ar fi vândut în condiții dubioase dispozitive medicale la Moscova. Recent, un alt subiect discutat pe larg sunt veniturile familiei și contractele pe care firma le-a încheiat cu instituția medicală, condusă de mama sa, Adela Glavan.

Doctorii din Moldova sunt „invitați” în deșert. Un stat din Orientul Mijlociu caută specialiști din țara noastră, iar spitalul la care sunt invitați e de milioane, la propriu. Doctorii din Moldova sunt căutați de unul dintre cele mai mici state din lume, Kuweit, care anunță că este disponibil să angajeze doctori din Moldova, pentru cel mai mare și mai performant spital, construit în ultimii patru ani. Ministerul Sănătății din această țară a expediat o scrisoare autorităților din Moldova prin care se anunță că statul are nevoie de specialiști în ortopedie. Specialiștii trebuie să dețină masterat în chirurgia ortopedică și experiență de cel puțin 12 ani, iar diploma să fie recunoscută la nivel internațional.

În oferta sa, Ministerul Sănătății din Kuweit nu precizează care ar urma să fie salariul unui specialist. Dar potrivit agențiilor de recrutare a doctorilor, acestea pot ajunge și la 8 mii de euro.

Când în Moldova medicina se face NU pentru bani: „Prezența mea în viața lor e ca aerul proaspăt” este titlul unui alt articol realizat în cadrul unei campanii de susținere a bătrânilor bolnavi și singuri, îngrijiți de asistenții medicali și sociali ai organizației neguvernamentale CASMED, de la Bălți. În fiecare săptămână Sănătate INFO prezintă poveștile mai multor bătrâni țintuiți la pat din cauza bolii, precum și a asistentelor pentru care ei au devenit parte din familie. Ultima istorie este despre Ala Brânză, o asistentă medicală de la Bălți care are grijă de 20 de bătrâni neajutorați.”

XS
SM
MD
LG