Linkuri accesibilitate

Consiliul municipal Chișinău rezultat din alegerile de la 14 iunie are o configurație politică diferită de cea a Parlamentului


Formațiunile numite pro-europene domină, dar ponderea lor este alta.

Partidul Liberal, cel mai puternic dintre ele, a spus că dorește o alianță pro-europeană și la nivel municipal. Dar aceasta depinde de formațiunea fostului premier, Iurie Leancă, pe care partidele guvernării nu au primit-o în alianța la nivel central.

Cele şapte partide reprezentate în Consiliul Municipal Chişinău şi-au creat marți oficial fracţiunile. Ca în precedentele două mandate ale primarului liberal Dorin Chirtoacă raportul de forţe în municipalitate este la limită.

Partidele declarate pro-europene, PL, PLDM, PD şi PPEM, au cu un consilier în plus faţă de cele de stânga, PSRM, PCRM şi Partidul Nostru.

Dacă se coalizează, partidele pro-europene ar forma o majoritate de 26 de voturi, minimum necesar pentru a putea adopta decizii la nivel de municipalitate.

PPEM anunţa încă înainte de victoria liberalului Dorin Chirtoacă, pe care l-a sprijinit în turul doi, că ar fi demarat negocierile cu PL în vederea formării unei coaliţiei pro-europene în CMC.

Marți, Oazu Nantoi, care s-a clasat pe locul trei în primul tur al scrutinului la funcţia de primar, a spus însă că negocierile întârzie:

„Ne-am așteptat că după primele consultări va urma în conformitate cu angajamentele asumate de reprezentanţii PL şi primarul general activitatea în comun în scopul creării unui program de guvernare pentru Chişinău, vor fi partajate domeniile de responsabilitate şi vor fi stabilite mecanismele de implementare. Constatăm că negocierile privind crearea unei coaliţii funcţionale, transparente, responsabile nu au avut loc. Vom insista asupra pornirii neîntîrziate a negocierilor efective, cu condiția că PL are de gând să participe la formarea unei asemenea coaliţii.”

Oazu Nantoi a menţionat că formaţiunea pe care o reprezintă nu-şi doreşte la nivel de municipalitate negocieri pe care le-a numit „dezgustătoare şi iresponsabile” purtate de partidele parlamentare pentru formarea guvernării, negocieri la care formaţiunea fostului premier Leancă nu a fost invitată să participe:

„Chemăm pe toţi colegii din CMC şi pe cei din PL în primul rând la un comportament responsabil şi onest.”

Primarul Dorin Chirtoacă e explicat că pentru formațiunea sa prioritare au fost negocierile la nivel central, în care a fost implicat personal.

Amintim că edilul capitalei a insistat ca la negocierile pentru formarea guvernului să ia parte şi formaţiunea lui Leancă, sprijinul căreia, potrivit experţiilor, i-au asigurat victoria în al doilea tur.

Dorin Chirtoacă a mai spus că întrucât lucrurile par clare în ce priveşte învestirea noului guvern, a purces şi la negocierile la nivel municipal:

„La aceste negocieri participe PL, PPEM, PLDM şi PD. În cazul în care vom avea şi consilieri independenţi, aceştia vor fi invitaţi la negocieri. În ce priveşte dorinţa de a crea coaliţie se va vedea din fapte, nu din vorbe, inclusiv la această şedinţă. De exemplu, noi nu avem de gând să votăm ceva cu socialiştii. În cazul în care vom vedea vot comun al altor fracţiuni cu socialiştii va însemna că avem probleme şi semne de întrebare.”

O coaliţie pro-europeană în CMC a fost formată şi în 2011 când Chirtoacă a obţinut al doilea mandat.

După ce PL a rămas în opoziţie în Legislativ, consilierii municipali democraţi şi liberal-democraţi şi-au retras sprijinul pentru Dorin Chirtoacă, iar o parte din consilierii liberali au format şi la nivel municipal fracţiunea liberal-reformatoare.

Deocamdată nu este limpede dacă partidele de stânga din CMC vor dori să formeze un front comun.

Cea mai numeroasă fracțiune din municipalitate PSRM, care deţine 19 mandate, pare să nu se grăbește să-şi caute aliaţi.

Deşi iniţial exista o înțelegere între formațiunea lui Dodon şi cea condusă de Usatîi să se coalizeze la nivel local, înţelegerea a fost încălcată în mai multe raioane.

Preşedinta fracţiunii Partidului Nostru Elena Panuş a spus că cei trei consilieri ai formaţiunii sunt dispuşi să colaboreze, dar nu a menționat cu cine.

Şeful fracțiunii comuniștilor Vasile Chirtoca a dezaprobat formarea coaliţiilor la nivel de municipalitate, insistând pe mai puţină politică şi mai multe proiecte concrete în CMC.

Previous Next

XS
SM
MD
LG