Linkuri accesibilitate

Rețeaua de corupție a oncologilor: efectele cinismului asupra pacienților


O rețea uriașă de corupție a funcționat la nivel național, înglobând medici, manageri de clinici, specialiști ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care au lucrat cu marile concerne farmaceutice.

Procurorii au ajuns în sfârșit la circuitul atât de cunoscut al doctorilor români care prescriu medicamentele unui anumit producător, în detrimentul pacienților, primind în schimb excursii sau bani. Direcția Națională Anticorupție a început cu oncologii care s-au pretat la astfel de aranjamente.

Nu se știu deocamdată numele companiile care au profitat de pe urma bolnavilor de cancer din România, dar procurorii anticorupție au făcut astăzi perchiziții la 61 de adrese publice și private pentru a cerceta infracțiuni comise de mai mulți doctori oncologi din București și din județele Sibiu, Mureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Timiș în ultimii trei ani.

Sunt cercetați și zece reprezentanți zonali ai unor companii farmaceutice, care se presupune că le-ar fi oferit medicilor, cei mai mulți fiind șefi de secții de onocologie sau directori de clinici, diferite cadouri pentru serviciile aduse.

Potrivit unor surse judiciare „zeci de medici oncologi” din toată țara ar fi beneficiat de excursii la Paris și Las Vegas plătite de firme de medicamente, drept recompense pentru că au prescris bolnavilor de cancer medicamentele produse de aceste companii.

Potrivit Agerpres, un producător de medicamente investigat de procurorii anticorupție ar fi achitat aproape un milion de euro unei agenții de turism pentru a organiza excursiile medicilor. Anchetatorii au găsit facturi false pentru evenimente care ar fi avut loc la Ottawa în Canada, la San Diego în Statele Unite sau la Brașov, în România. Spre exemplu un congres medical, care s-ar fi desfășurat la San Diego, a avut ca scop plimbarea medicilor români la Las Vegas și la Marele Canion, dar agenția de turism nu a mai trecut aceste destinații, la cererea expresă a companiei de medicamente care a achitat vacanța doctorilor.

Procurorii anticorupție au mai descoperit că medicii implicați în relații oneroase cu producătorii de medicamente ar fi fost implicați și în realizarea unor studii clinice, care s-ar fi dovedit false, fiind inventate doar ca metodă de plată pentru sprijinul acordat acestor companii.

Mai mult, se pare că reprezentanții firmelor producătoare sau distribuitoare de medicamente s-ar fi implicat și în procesul întocmirii dosarelor privind includerea sau menținerea unor pacienți în cadrul Programelor Naționale de Sănătate, astfel încât bolnavii să fie tratați strict cu medicamentele acestor companii. Punerea în practică a acestei scheme a dus la creșterea vânzării unor medicamente extrem de scumpe, decontate de către Casa de Asigurări (Avastin, Herceptin, Interferon, Zoladex, Tarceva).

Numărul pacienților tratați în programele de Oncologie și de Terapie Intensivă a Insuficienței Hepatice a fost crescut în mod artificial și ca urmare, stocurile de medicamente din farmaciile cu circuit închis, de pe lângă spitalele de specialitate, au crescut și ele.

O rețea uriașă de corupție a funcționat la nivel național, înglobând medici, manageri de clinici, specialiști ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care au lucrat în favoarea marilor concerne farmaceutice. În ecuație nu se contorizează doar paguba adusă fondurilor din sănătate din România, care puteau salva cazuri grave, ci și efectele asupra pacienților, care în unele cazuri au fost, se pare, tratați cu asupra de măsură cu medicamentele marilor companii dornice să vândă cu orice scop.

Cinismul și mercantilismul medicilor autohtoni au făcut posibil acest circuit din care au avut de câștigat doar concernele farmaceutice. Procurorii anticorupție au început cu zona cea mai gravă a bolnavilor de cancer, dar fenomenul este reprodus în majoritatea sectorarelor medicale.

Politigraf

XS
SM
MD
LG