Linkuri accesibilitate

Un calendar de negocieri pentru o alianţă fără premier


Dacă până în septembrie nu este format Guvernul, preşedintele Nicolae Timofti trebuie să dizolve parlamentul.

Preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti urma să se întâlnească la sfârșitul săptămânii cu liderii partidelor care au făcut un nou acord de guvernare, Alianța pentru Integrare 3 – pentru a discuta candidatura propusa pentru funcția de premier. Întâlnirile au fost amânate la week-end şi, între timp, Maia Sandu, nominalizată de partidul Liberal Democrat, a avansat pe pagina ei de Facebook condițiile în care ar vrea sa conducă un viitor guvern la Chișinău. Reacțiile nu s-au lăsat așteptate chiar din partea celor care ar trebui să îi susțină candidatura în votul din parlament.

După întâlnirea de astăzi de la sediul democraților, liderii PLDM, PD şi PL au ocolit din nou presa. Deputatul PD Sergiu Sârbu a fost împuternicit să promită jurnaliștilor că rezultatele vor fi anunțate după încheierea negocierilor care ar fi pe final. Democratul a evitat să precizeze de ce s-au împotmolit tratativele după ce acordul de constituire a alianței a fost semnat săptămâna trecuta.

În opinia mai multor analiști, candidatura propusă de PLDM la funcția de premier ar fi mărul discordiei. Maia Sandu nu ar fi agreată de celelalte două partide ale guvernării, PL şi PD. Deocamdată, doar liderul PL Mihai Ghimpu şi-a exprimat deschis rezervele într-o apariție televizată. Ghimpu a declarat, vineri, la ProTV că Maia Sandu ar pune condiții exagerate, improprii posturii de „executor” al voinței parlamentarilor.

Din comentariile de presa rezulta ca potențiala candidată a liberal-democraților pentru funcția de premier ar fi revendicat în special, demiterea procurorului general, dar şi a guvernatorului Băncii Naționale. Ulterior, Maia Sandu a confirmat, într-o postare pe Facebook, poziția sa, precizând că schimbarea conducerii Băncii Naționale ar fi „un semnal clar” că sunt sancționate instituțiile statului care nu au prevenit furturile din sistemul bancar.

Deocamdată, nu este limpede când vor începe consultările pentru desemnarea premierului între fracțiunile parlamentare cu președintele Nicolae Timofti. Consultările anunțate pentru sâmbătă, ulterior amânate pentru duminică, nu au mai avut loc, motivele nefiind anunțate pentru presă.

Partidele guvernării au trecut de jumătate din termenul limită de trei luni, prevăzut în Constituţie pentru formarea noului cabinet de miniştri. Dacă până în septembrie nu este format Guvernul, preşedintele Nicolae Timofti trebuie să dizolve parlamentul. Până atunci, şeful statului are oarecum mâinile legate. Nicolae Timofti nu poate grăbi procesul de desemnare a candidatului la funcţia de premier, fiind obligat să consulte mai întâi fracțiunile, spune expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu:

„Dreptul de a propune candidatura la funcţia de prim ministru îi revine partidului politic care are majoritatea de mandate în parlament. Este norma constituțională care îl obligă pe președinte să consulte fracțiunile parlamentare înainte să înainteze candidatura primului ministru. Dacă până în septembrie nu se rezolvă problema preşedintele dizolvă parlamentul.”

După ce candidatura pentru fotoliul de prim-ministru va fi prezentată președintelui țării, Nicolae Timofti urmează să o propună Parlamentului. Ulterior, premierul desemnat va avea la dispoziție 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului pentru programul de activitate și pentru cabinetul de miniștri. Dacă candidatul desemnat va fi respins de două ori consecutiv, şeful statului este obligat să dizolve parlamentul. Analiștii vorbesc despre câteva scenarii posibile. Primul - Maia Sandu va fi desemnată, dar respinsă de parlament, așa cum s-a întâmplat, în iarna, cu Iurie Leancă. Al doilea scenariu este că partidele coaliţiei vor renunţa din start la Maia Sandu, iar PLDM va înainta un alt candidat, cel mai probabil pe Valeriu Streleţ. În opinia analiștilor este puţin probabil scenariul potrivit căruia Maia Sandu va fi desemnată şi aleasă premier, dar şi mai imposibilă este declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG