Linkuri accesibilitate

Dafina Gercheva: „Cea mai mare îngrijorare mi-o provoacă societatea dezbinată din R. Moldova”


Interviul dimineții cu coordonatoarea rezidentă ONU în R. Moldova.

Pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu, actuala ministră în exercițiu al Educației, a făcut mai multe precizări în privința cerințelor pe care le înaintează pentru a accepta nominalizarea la funcția de prim-ministru. Între altele, ea a menționat că a solicitat și o întîlnire între conducerea partidelor care formează Alianța pentru Integrare Europeană-3 cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, printre care și Organizația Națiunilor Unite.

Care sunt așteptările partenerilor de la viitorul executive aflăm de la Coordonatoarea rezidentă ONU în Republica Moldova, Dafina Gercheva.

Europa Liberă: Dna Gercheva, aveţi aproape o jumătate de an în R. Moldova, din punctul Dvs de vedere, în prezent, care sunt provocările ţării în ceea ce priveşte drepturile omului?

Dafina Gercheva: „Sunt în R. Moldova de peste cinci luni de zile, am preluat funcţia de coordonatoare rezidentă ONU în ţara Dvs. la finele lunii februarie şi trebuie să recunosc că sunt încântată de şederea mea aici. Într-adevăr, ţara se confruntă cu un şir de probleme care îşi au originea atât în schimbările regionale care au loc, însă nu sunt de neglijat nici influenţele locale.

În ce priveşte situaţia din regiune: instabilitatea geo-politică reprezintă un motiv de îngrijorare atât pentru cetăţenii moldoveni, pentru autorităţile de aici, dar şi pentru partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Dacă adăugăm la acestea şocurile comerciale, cele valutare şi scăderea remitenţelor – toate au avut un impact negativ asupra situaţiei macro-economice din ţară.

În ce priveşte provocările pe plan intern, observăm o instabilitate politică

Instabilitatea politică, corupţia endemică, lipsa continuităţii în ceea ce priveşte reformele – toate necesită schimbări urgente...

în creştere, în special după demisia fostului premier Chiril Gaburici. Acum avem un guvern interimar la putere, sperăm foarte mult că în curând vom avea unul nou, cu drepturi depline, ţinând cont de faptul că avem o coaliţie majoritară în Parlament. Deci, instabilitatea politică, corupţia endemică, lipsa continuităţii în ceea ce priveşte reformele – toate necesită schimbări urgente.

Pentru mine, însă, cea mai îngrijorătoare problemă o reprezintă societatea puternic dezbinată pe care am surprins-o în Republica Moldova. Motivele care stau la baza acestei dezbinări sunt nu doar politice, dar şi sociale, etnice, lingvistice şi geografice. Coeziunea socială este foarte slabă în ţară, lipseşte sentimentul de identitate şi oamenii cu greu pot fi uniţi în jurul unei idei, al unui scop. Nivelul nemulţumirii publice creşte îngrijorător în ultima perioadă, iar încrederea oamenilor în politiceni şi funcţionari este la un nivel critic.

Cum răspund oamenii? Pur şi simplu pleacă din ţară, ceea ce contribuie la aşa numitul „exod de creieri” – situaţie care are un impact negativ asupra ţării. Pentru a preveni acest trend sunt necesare reforme rapide. Vorbim întâi de toate de reforma justiţiei, a sectorului public şi urmează cât mai rapid să fie depuse eforturi pentru a preveni corupţia”.

Europa Liberă: Referindu-ne la Obiectivele de dezvoltare ale Mileniului pe care R. Moldova şi le-a asumat alături de alte state ale lumii. Să remarcăm că ţara s-a angajat, între altele, până în acest an, să combată sărăcia, să asigure egalitatea gender, accesul la educaţie pentru toţi copiii. La care dintre cele opt obiective Republica Moldova mai are de lucrat?

Dafina Gercheva: „Într-adevăr, Republica Moldova a înregistrat un progres semnificativ în ceea ce priveşte realizarea acestor Obiective „naţionalizate”, de fapt, de ţară. Aş dori să remarc în special următoarele domenii: reducerea sărăciei extreme, a mortalităţii copiilor şi asigurarea accesului la educaţia obligatorie.

Totuşi, există anumite domenii în care obiectivele nu au fost atinse. Ne referim la egalitatea de gen şi promovarea femeilor în funcţii de conducere, prevenirea infectării cu virusul HIV-SIDA şi tuberculoză, de asemenea, vorbim de calitatea educaţiei publice. Sunt domenii care necesită o atenţie sporită, investiţii bine orientate care pot fi atinse până la intrarea în vigoare a noilor obiective de dezvoltare durabilă.

În ceea ce priveşte egalitatea de gen, sunt mulţumită să constat că după recentele alegeri locale avem o creştere cu 17 la sută a numărului femeilor alese în funcţii de primar sau consilieri locali. Desigur, această creştere se datorează muncii depuse de toţi partenerii de dezvoltare, nu doar de Organizaţia Naţiunilor Unite. Vreau să evidenţiez acest progres remarcabil care demonstrează că eforturile comune ajută să realizăm anumite obiective mai bine. Totuşi, obiectivul de a avea 30% dintre deputaţi femei nu a fost realizat în urma ultimelor alegeri parlamentare. În acest moment avem doar 21% femei în Parlament”.

Europa Liberă: De ce în teritoriu lucrurile se schimbă mai rapid decât la vârful puterii?

Dafina Gercheva: „Există o explicaţie foarte simplă: în teritoriu oamenii pot vedea mai uşor rezultatele depuse de funcţionarii locali. Pentru primari şi consilieri este mai greu să se ascundă în spatele cuvintelor frumoase, ei trebuie să demonstreze că ţin la comunitate şi fac promisiuni care pot fi onorate. Deci, la nivel local votul se dă pentru persoane şi nu pentru partide.”

Europa Liberă: La începutul lunii iunie, responsabila de relaţii externe de la Tiraspol, Dna Nina Ştanski, a trimis o scrisoare inclusiv în adresa ONU în Republica Moldova, formulând un şir de nemulţumiri legate de dialogul cu autorităţile de la Chişinău. În ce măsură un dialog deficitar între ambele maluri ale Nistrului afectează modul în care sunt respectate drepturile omului?

Dafina Gercheva: „Desigur, acest conflict care durează atâţia ani în transnitria are un impact negativ asupra situaţiei economice şi sociale din regiune. Toţi partenerii de dezvoltare au primit acestă scrisoare din partea Dnei Ştanski în care au fost menţionate condiţiile dificile în care locuiesc oamenii din transnistria. Informaţia nu este nouă pentru noi, deoarece colaborăm cu organizaţiile de acolo din 2009 şi implementăm programul Uniunii Europene din regiune numit „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii” între maluri.

Realizăm activităţi atât în Transnistria, cât şi în zona de securitate. Până acum peste 500 de mii de oameni au beneficiat de acest program şi am reconstruit peste 50 de instituţii publice, ne referim la şcoli, grădiniţe, spitale. Au fost create peste două mii de locuri de muncă noi şi am instruit peste 900 de întreprinderi mici şi mijlocii. În ceea ce priveşte protejarea drepturilor omului, în urmă cu câţiva ani am avut o misiune de nivel înalt convenită cu autorităţile de facto din regiune, când expertul ONU în drepturile omului, Thomas Hammarberg, a fost în teritoriu şi a venit cu preţioase recomandări. Multe dintre acestea sunt acum în proces de realizare. Desigur, mai sunt domenii în care urmează a fi depus mult efort şi suntem gata pentru a acorda asistenţă”.

Europa Liberă: Cum colaboraţi cu aşa-numitele autorităţi din stânga Nistrului. Aveţi acces la informaţii, organizaţii?

Dafina Gercheva: „Întâi de toate, vreau să menţionez că ONU nu are un mandat politic şi nu suntem parte a negocierilor „5+2”. Prin urmare, colaborăm cu organizaţiile locale şi aşa numitele autorităţi din Transnistria, încercăm împreună să identificăm problemele şi selectăm priorităţile.

Aveţi dreptate spunând că fără a avea acces la date exacte, este foarte greu să iei decizii şi să stabileşti anumite politici de dezvoltare. Prin urmare, ONU şi alţi parteneri de dezvoltare au susţinut recensământul care a avut loc recent şi sperăm că rezultatele vor fi procesate şi publicate cât mai curând”.

Europa Liberă: În R. Moldova reformele se fac foarte lent. Declaraţii politice sunt multe, însă rezultatele mai puţin. Este şi părerea ambasadorilor occidentali expusă recent în aşa-numita Notă Informativă, înmânată Guvernului de la Chişinău. Dvs de asemenea aţi fost prezentă atunci când acest document a fost înmânat fostului premier Chiril Gaburici. Cum, la modul practic, Dna Gercheva, criza politică afectează calitatea vieţii cetăţenilor?

Dafina Gercheva: „Impactul este direct şi evident, fără reformarea sistemului de justiţie, a celui public, fără combaterea corupţiei nu va exista asistenţă ulterioară de la partenerii cheie ai Republicii Moldova.

Toată asistenţa bugetară şi investiţiile străine sunt condiţionate de agenda de reformă a ţării ...

Din câte ştim, după demisia fostului premier, a Dlui Gaburici, misiunea FMI şi-a anulat vizita în R. Moldova. Imediat după asta, Banca Mondială a anunţat că va suspenda oferirea suportului bugetar de 45 de milioane de dolari şi Uniunea Europeană la fel a anunţat că nu va oferi o nouă tranşă în calitate de suport bugetar pentru ţară.

Ştim cu toţii că o cerinţă de bază pentru deblocarea acestor finanţări ar fi soluţionarea crizei bancare. Este o cerinţă care poate fi înţeleasă pentru că va fi foarte greu să convingi contribuabilii europeni să aloce bani când se ştie că un miliard de dolari au fost extraşi din sistemul bancar şi nu sunt recuperaţi. Prin urmare, toată asistenţa bugetară şi investiţiile străine sunt condiţionate de agenda de reformă a ţării”.

Europa Liberă: Asistăm la discuţii fierbinţi în ceea ce priveşte formarea noului Guvern. Ce aşteptări aveţi de la Executivul care va fi instaurat la Chişinău?

Dafina Gercheva: „Urmărim cu mare interes discursul politicienilor de la Chişinău. Ştim că s-a ajuns la un Acord între cele trei partide pro-europene cu privire la crearea unei coaliţie şi deja există o coaliţii în ţară. În această situaţie, sperăm că un nou Guvern va fi nominalizat şi, în scurt timp, votat de Parlament, astfel încât să poată începe activitatea de la 1 august.

Aşteptările sunt foarte mari însă credem că acest Executiv se va ridica

Sperăm că liderii politici au înţeles că ţara este în pragul unui default declarat...

la nivelul dorit pentru că va beneficia de susţinere majoritară în Parlament, deci nu va fi cazul Guvernului anterior. Sperăm că liderii politici au înţeles că ţara este în pragul unui default declarat. Iată de ce ar trebui să depăşească diferenţele politice şi să se unească în jurul unei viziuni naţionale comune pentru a pune punct crizei prin care trece ţara şi pentru a realiza reformele necesare”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:29 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG