Linkuri accesibilitate

Președintele american Barack Obama în vizită în Kenya și Etiopia


O ocazie importantă de a promova comerțul și investițiile, dar și de a sta de vorbă cu parteneri importanți din Cornul Africii despre lupta împotriva extremismului islamic și drepturile comunităților LGBT.

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, începe o vizită în țara tatălui său, Kenya, într-un turneu est-african care mai cuprinde o oprire în Etiopia. Pe agenda președintelui Obama se află în primul rând chestiunea mai veche a modernizării economice a continentului african, dar și rezolvarea unor conflicte regionale și respectarea drepturilor omului. În viziunea agenției Associated Press, tocmai de acest ultim aspect sunt legate „dificultățile” cele mai mari ale turneului african al lui Barack Obama.

Președintele Barack Obama și-a exprimat sprijinul ferm pentru drepturile minorităților sexuale în Africa, respingând ferm înaintea vizitei în Kenya și Etiopia chemările unor lideri africani de „a-și păstra pentru sine” părerile în asemenea chestiuni controversate.

Într-un interviu difuzat în ajunul vizitei africane de BBC, Obama a spus că nu este prima dată când se vede nevoit să stea de vorbă cu liderii africani despre discriminarea și oprimarea pe criteriul orientării sexuale.

Barack Obama a amintit că în ultima vizita făcută în Africa (în 2013) i-a expus „franc” președintelui din Senegal, Macky Sall, la o conferință de presă, convingerea sa că toți oamenii merită să fie egali în fața legii și a instituțiilor statului, inclusiv homosexualii, lesbienele și persoanele transgender.

Întrebat despre vicepreședintele Kenyei, William Ruto, care a numit „o mizerie” legalizarea căsătoriilor gay în Statele Unite, Obama a răspuns, sec, că nu este de acord cu el.

Primul președinte în exercițiu american care vizitează Kenya, Barack Obama, a mai spus că grație legăturilor sale de rudenie cu țara africană știe că discriminarea fetelor și femeilor, de exemplu, a fost mereu o frână în calea progresului țării africane.

„Aceleași valori trebuie aplicate și în cazul orientării sexuale”, a spus Obama.

În așteptarea liderului american, președintele kenyan Uhuru Kenyatta a spus că pentru țara lui drepturile gay-ilor „nu sunt temă de discuție”, întrucât Kenya și toată Africa ar avea „lucruri mai importante” de rezolvat.

AP notează că înaintea vizitei sale în Africa, Obama a primit un apel comun de la Human Rights Watch și alte organizații pentru drepturilor omului, care i-au cerut să pună aceste chestiuni „în fruntea agendei” discuțiilor cu liderii Kenyei și Etiopiei.

„Deși ambele țări se confruntă cu amenințări de securitate reale, suntem îngrijorați de felul cum cele două guverne le răspund, adesea recurgând la măsuri de securitate abuzive și mărindu-și eforturile de a reduce la tăcere societatea civilă și presa”, se arată în scrisoarea trimisă lui Obama de apărătorii drepturilor omului.

Casa Albă spune că turneul președintelui, a patra sa vizită în Africa de când se află la putere, este o ocazie importantă de a promova comerțul și investițiile, dar și de a sta de vorbă cu parteneri importanți din Cornul Africii despre lupta împotriva extremismului islamic. Statele Unite și Kenya cooperează în contracararea organizației al-Shabab, grupare militantă cu baza în Somalia vecină, iar Etiopia comunică cu Washingtonul în domeniul informațiilor sensibile de securitate.

Dar ambele țări au o reputație dezastruoasă în privința drepturilor omului. Vicepreședintele kenyan Ruto, care a numit căsătoriile gay „o mizerie”, este inculpat de Curtea Penală Internațională pentru că ar fi provocat violențe după alegerile din 2007. Instanța globală a retras nu de mult acuzații similare chiar împotriva președintelui kenyan, mărind indirect șansele ca Barack Obama să viziteze țara.

Guvernul Etiopiei a pus în libertate luna aceasta mai mulți ziariști și bloggeri arestați în aprilie 2014 sub acuzații de incitare la violență și terorism – a informat Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, care plasează Etiopia pe locul al doilea în clasamentul infam al încălcării dreptului la liberă exprimare pe continentul african.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG