Linkuri accesibilitate

Bancomatele în vedetă: „Situaţia a fost bine mediatizată. Problema este că nu s-a rezolvat la timp”


Defecţiunea tehnică ar fi paralizat o jumătate de milion de carduri bancare...

Patru bănci ale căror carduri au încetat să funcționeze zilele trecute au promis că problema va fi rezolvată astăzi… Detalii despre incidentul care a stârnit anumite emoții în rândul publicului, mai ales pe fondul scandalului miliardului furat.

Clienţii cu carduri eliberate de Moldova Agroindbank, EuroCreditBank, Unibank, şi Banca Socială nu au avut posibilitatea să-şi retragă banii din bancomate încă în seara zilei de marţi. Instituţiile financiare au invocat defecţiuni tehnice la compania responsabilă de procesarea cartelelor - „Moldmediacard”, înfiinţată, de altfel, de cele patru bănci.

Problema a dat bătăi de cap clienţilor obişnuiţi să-şi retragă banii prin bancomate, care, ieri şi azi au trebuit să stea ore bune la coadă pentru a ridica de la ghişee bani gheaţă. Iată ce ne-au spus unii cei care au reuşit într-un final să obţină suma de care aveau nevoie:

„Avem nevoie de bani, chiar aveam datorii pe care trebuia să le întorc şi nişte servicii de achitat, nu am reuşit de două zile. Azi abia peste trei ore abia mi-au oferit soma de bani de care aveam nevoie”.

Europa Liberă: Dar nu aţi avut probleme să vă ridicaţi banii la ghişeu?

„Nu, doar că timp de trei-patru ore. La 11 am depus cererea şi abia acum am ridicat banii”.

Europa Liberă: Ce v-au explicat funcţionarii bancari?

„Avem probleme tehnice”.

„Am bani pe cont, am vrut să scot o sumă anume de la bancomat şi nu am reuşit. Deja încep să-mi fac griji pentru că ieri nu lucrau bancomatele, cel puţin unde stau, în raionul Buiucani. Operatorii din teritoriu mi-ai spus că la mijloc ar fi o defecţiune tehnică şi că va fi rezolvată în scurt timp. Îmi fac griji să nu se repete cu situaţia de la alte bănci”.

„Dimineaţă aveam chiar o programare la medicul stomatolog şi nu am avut bani la mine, nu am reuşit să-i scot de ieri. Seara mi-au spus că dimineaţa totul va fi bine. Dimineaţa am avut probleme cu medicul. A trebuit să mă aştepte. Asta a fost singura problema întâlnită”.

Europa Liberă: V-a crezut pe cuvânt medicul?

„Nu au fost probleme pentru că a fost în mass-media şi situaţia a fost bine mediatizată. Problema este că nu s-a rezolvat la timp”.

Fără a da detalii ce anume a dus la caderea sistemului care deservea bancometele celor patru bănci, preşedintele Comitetului de Conducere a Băncii Moldova Agroindbank, Sergiu Cebotari a declarat că în după amiaza acestei zile problema a fost soluţionată. În ce priveşte clienţii aflaţi în străinătate, funcţionarul a dat asigurări că aceştia au fost trataţi individual, pentru fiecare fiind găsite soluţii:

„În acest moment toate cardurile bancare emise de Moldova Agroindbank sînt funcţionale, pot fi folosite la bancomate, la comercianţi, pentru achitări în Internet. Ne cerem scuze pentru incomodităţile create. În ultimele circa 30 ore banca a depus toate eforturile, specialiştii noştri au lucrat non-stop pentru a restabili sistemul”.

În prezent, numărul cardurilor bancare aflate în circulaţie şi emise de către băncile comerciale din Republica Moldova depăşeşte 1,5 milioane de unităţi, scrie portalul specializat pe teme economice www.mold-street.com. Potrivit publicaţiei cota celor patru bănci se ridică la o treime, respectiv defecţiunea tehnică ar fi paralizat o jumătate de milion de carduri bancare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG