Linkuri accesibilitate

AIE-3 şi mămăliga cu explozie întârziată (Adevărul)


Românii au şi acum o „percepţie negativă asupra Rusiei” (Gândul, ziare.com).

Hotnews.ro posta încă din prima parte a zilei declarațiile lui Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghipu în numele Alianței pentru Integrare Europeană reconstruită tripartit. Fostul premier a informat că s-a căzut de acord asupra unei candidaturi la șefia executivului, precum și că a existat propunerea ca nominalizatul să fie chiar domnia sa: nu s-a acceptat în coaliție. Marian Lupu a confirmat că s-a clarificat și șefia Parlamentului, iar Mihai Ghimpu a dezvăluit portofoliile care vor reveni liberalilor, reveniți astfel la guvernare.

Un comentator de peste Prut este publicat de ediția centrală a ziarului Adevărul - este vorba de Dan Nicu - iar titlul articolului nu lasă niciun dubiu: Alianța pentru Integrare Europeană-3 şi mămăliga cu explozie întârziată. Una dintre nemulțumirile semnatarului este schimbarea de atitudine a liderului liberal Mihai Ghimpu. Acesta a revenit cu PL în coaliție, deși a susținut multă vreme că nu o va face până ce PLDM şi PDM nu rezolvă cazurile Banca de Economii a Moldovei şi Aeroportul Internaţional Chişinău, şi nu reuşesc întoarcerea la loc a miliardului de dolari „evaporat” în noiembrie 2014.

Mai multe publicații inserează știri despre audierea în Senatul american a lui Hans Klemm, nominalizat în luna martie de Barack Obama ca ambasador la București din partea Statelor Unite. În fața congresmenilor de la Washington Klemm a spus că România nu este vulnerabilă în fața propagandei Rusiei, „din cauza unei relaţii istorice dificile” şi că, „potrivit sondajelor, populaţia României are şi în prezent percepţie negativă asupra Rusiei”, relatează Adevărul, Gândul, ziare.com și altele. Viitorul ambasador s-a referit și la avantajul că România nu depinde din punct de vedere energetic de Rusia, dar și la una dintre cele mai mari probleme cu care se luptă țara: corupția. „Daca voi fi confirmat în funcție, mă angajez să dublăm susținerea acordată instituțiilor anticorupție din România și societății civile, pentru a consolida principiile statului de drept. România este un prieten și un partener strategic", a mai spus diplomatul, citat la ziare.com.

Evident, presa discută astăzi și înfrângerea suferită ieri indirect de premierul Victor Ponta. Acesta nu a reușit să-și impună opțiunea de succesor la conducerea Partidului Soial-Democrat. După ce a renunțat la șefia partidului, Ponta o desemnase interimar pe Rovana Plumb, ministru al Mediului, însă ieri pesediștii l-au ales cu un scor zdrobitor pe fostul vicepreședinte executiv Liviu Dragnea. Acesta va conduce partidul până la congresul extraordinar de alegeri, din luna noiembrie. Ioana Ene-Dogioiu scrie pe site-ul ziare.com că Ponta nu este la prima greșeală tactică, dar că de această dată chiar s-a bazat pe un calcul greșit. Și-a umilit partidul, „a plecat din funcție pe Facebook”, a dispărut câteva săptămâni bune în Turcia, sub motive medicale, într-un moment greu pentru partid, în care trebuia să facă față situației de a avea un lider cercetat penal. Acum, partidul i-ar fi întors umilința. „Pentru Victor Ponta cred că s-a sfârşit, de fapt, cam totul”, scrie Ioana Ene-Dogioiu.

XS
SM
MD
LG