Linkuri accesibilitate

AIE-3 și continuitatea angajamentului de integrare europeană


Pe Aeroportul Internațional Chișinău, în ziua eliminării vizelor pentru UE, 28 aprilie 2014
Pe Aeroportul Internațional Chișinău, în ziua eliminării vizelor pentru UE, 28 aprilie 2014

Gheorghe Cojocaru: Acordul de Asociere la Uniunea Europeană este cea mai responsabilă parte a moștenirii lăsate acestei noi alianțe

Cele trei partide „pro-europene” au semnat astăzi acordul de constituire a celei de-a treia întruchipări a Alianței pentru Integrare Europeană, din care fac parte la fel ca din prima liberal-democrații, democrații și liberalii, anunțând că ar dori ca premier să fie Maia Sandu. Despre semnificația momentului au stat de vorbă la Chișinău Vasile Botnaru și istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru.

Gheorghe Cojocaru: „Liderii celor trei partide pro-europene cu reprezentare parlamentară, Liberal Democrat, Democrat și Liberal, și-au ținut cuvântul și au anunțat formarea noii coaliții de guvernare – Alianța pentru Integrare Europeană-3. Preluarea acestei formule de la vechea coaliție care a guvernat între 2009-2013 tinde să sublinieze, probabil, continuitatea angajamentului de integrare europeană cu forțele celor trei formațiuni politice, aceleași care au așezat realmente Republica Moldova pe făgașul cursului de raliere la standardele europene.”

Europa Liberă: Prima Alianță pentru Integrare Europeană, cea din 2009, se instala la guvernare după două mandate succesive ale Partidului Comuniștilor, cea de-a treia vine la putere după aproape șase ani de guvernare a forțelor pro-europene. Ce moștenire va prelua noua vechea construcție politică?

Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: Acordul de Asociere la Uniunea Europeană este cea mai responsabilă parte a moștenirii lăsate acestei noi alianțe de guvernările precedente, or, de realizarea pas cu pas a acordului depind, în acest moment, supraviețuirea și stabilitatea social-economică a societății. Pe de altă parte, corupția care a atins cote astronomice, dezastrul din economie și, în speță, pagubele în urma secetei din agricultură din acest an, inflația și valul de scumpiri care va lovi în curând – toate acestea formează o moștenire grea lăsată noilor guvernanți. Și, nu în ultimul rând, înghețarea relațiilor cu marile instituții financiare internaționale, pierderea încrederii partenerilor de dezvoltare, din cauza „jafului secolului” – și acestea trebuie adăugate la efortul de contabilizare a tuturor elementelor moștenirii care revine noii alianțe.”

Europa Liberă: Va avea alianța sprijinul și mai ales încrederea oamenilor, atât de necesare pentru a scoate societatea din criza de proporții?

Gheorghe Cojocaru: Situația în care s-a ajuns, dincolo de impactul unor factori obiectivi determinați de criza din economia mondială, cum ar fi scăderea remitențelor sau efectele nocive ale crizei ucrainene, este numai și numai rezultatul guvernării din ultimii ani. Cei care au guvernat în acest interval de timp au arătat că pot distruge prin câteva mișcări tot ce s-a zidit din 2009 încoace, că nu au nicio reținere să bage mâna în banii statului, că pot manipula cum vor opinia publică și că nici nu le pasă. După toate acestea, va fi extrem de dificil ca noii alianțe să i se mai acorde un nou credit de încredere. Această alianță va trebui să fie conștientă că pleacă la drum, practic, cu prea puțină încredere, ca să nu spunem mai mult, din partea celor care i-au dat voturile.”

Europa Liberă: Fostul premier Ion Sturza ne îndeamnă pe toți în postările sale pe rețeaua de socializare, unde își face apariția, să nu ne îmbătăm cu apă rece, dar nici să nu fim exagerat de duri cu viitorul cabinet de miniștri, întrucât pornește la drum cu un bagaj foarte dificil. Este oare condamnată să piardă partida Alianța pentru Integrare Europeană-3?

Gheorghe Cojocaru: „Nu este condamnată să piardă, dar nici să câștige. Alianța va trebui să o ia de la capăt și să construiască contracronometru, să reconstruiască acolo unde a demolat și să recâștige, dacă va putea, și încrederea oamenilor, și sprijinul extern, fără de care își va face un mandat imposibil.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG