Linkuri accesibilitate

La un an de la semnarea Acordului de Asociere Uniunea Europeană - R.Moldova


Sprijinitori ai Uniunii Europene în fața Parlamentului de la Chișinău, 2 iulie 2014.
Sprijinitori ai Uniunii Europene în fața Parlamentului de la Chișinău, 2 iulie 2014.

Exporturile moldovenești pe piaţa europeană au crescut cu 16 la sută.

Din iulie anul trecut peste o mie de companii din Republica Moldova au fost instruite despre oportunitățile pe care le oferă Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Datele cu care operează autorităţile arată că la un an de la semnarea acordului exporturile moldovenești pe piaţa europeană au crescut cu 16 la sută. Conducându-se de zicala „mai bine o dată să vezi decât o sută de ori să auzi”, Camera de Comerţ şi Industrie, cu suportul Guvernului Suediei, a organizat pentru mai mulţi oameni de afaceri moldoveni vizite de studiu în statele membre ale UE. Cu unii dintre aceştia a stat de vorbă Diana Răileanu:

În 2003 Valeriu Jal din satul Sireţi, raionul Străşeni a creat o întreprindere specializată în uscarea şi procesarea prunelor. Până nu demult, se orienta spre piaţa din Est. Chiar dacă embargoul impus anul trecut de Federaţia Rusă nu a vizat fructele uscate, antreprenorul a înţeles că ar fi înţelept să-şi diversifice pieţele de export. A profitat de vizitele de studiu organizate de Camera de Comerţ şi Industrie, iar astăzi se poate lăuda cu contracte de colaborare şi exporturi în Polonia sau Statele Unite:

„Noi, agenţii economici din Republica Moldova încă nu prea credem în exporturile care sunt în Uniunea Europeană. În al doilea rând, infrastructura nu permite să ne conformăm cerinţelor UE. Avem mult de investit în infrastructură, ceea ce facem cu ajutorul diferitor programe. Programul dat a avut un imbold foarte mare asupra agenţilor economici pentru că s-au promovat pe pieţele europene. Unii au ajuns până la contracte şi la exporturi chiar”.

Un alt antreprenor cu experienţă de export pe piaţa comunitară este şi Simion Ursu. Din 1993 omul de afaceri conduce o companie specializată în creşterea porumbului şi producerea popcornului pentru microunde. Lipsa informaţiei despre cerinţele impuse pe piaţa Uniunii Europene ar fi cea mai mare provocare din calea antreprenorilor care vor să exporte în Occident, crede Simion Ursu:

„Chiar la moment sunt interesat de un investitor străin care ar putea să vină în Republica Moldova. Aş putea să-i ofer spaţii pentru producere. Nu ştiu unde să mă adresez şi cum să-l caut pe acest investitor. Da, comunicarea este o problemă foarte mare pentru noi, găsim în mare parte informaţia pe internet”.

Din iulie anul trecut, Camera de Comerţ şi Industrie, cu suportul Guvernului Suediei, a oferit asistenţă şi instruire pentru 1300 de antreprenori moldoveni interesaţi de piaţa europeană. Nu fără succes, constată preşedintele instituţiei, Valeriu Lazăr:

„Operatorii economici cred că au văzut mai bine cum se regăsesc ei în noile realităţi pe care eu le numesc „geo-economice”. Statistica comerţului exterior ne arată că ponderea pieţei europene în totalul exporturilor Republicii Moldova a crescut cam cu 16 la sută. Asta aproape că ne-a permis, dar nu integral, să compensăm anumite pierderi de pe pieţele tradiţionale. Aceasta este în sine o provocare şi operatorii economici cu greu, dar fac faţă acestei provocări”.

Prezent la evenimentul de încheiere a proiectului ce a ţintit informarea agenţilor economici moldoveni despre oportunităţile pieţei europene, Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a fost mai rezervat în laude. Ambasadorul a menţionat că ţara face acum primii paşi în apropierea de standardele europene, iar o guvernare stabilă ar reprezenta cheia succesului:

„Acordul de Asociere oferă diverse oportunităţi: creşteri de afaceri, noi locuri de muncă, iar din cifrele de export care se referă la schimburile comerciale pentru ultimul an vedem că lucrurile stau destul de bine. Însă ca Acordul să funcţioneze sunt necesare reforme reale realizate de guvernul moldovean, iată de ce, sperăm să vedem investit un Executiv cât mai rapid. Într-un final, însă, munca cea mai mare revine oamenilor de afaceri”.

Întregul proiect de instruire a oamenilor de afaceri moldoveni despre oportunităţile oferite de Acordul de Liber Schimb semnat cu Uniunea Europeană a costat peste 480.000 de dolari, banii fiind oferiţi de Guvernul Suediei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG