Linkuri accesibilitate

Victor Parlicov: „ANRE nu poate schimba calculele matematice, protestele trebuie adresate guvernului și Băncii Naționale”


Interviul dimineții cu fostul director al ANRE.

De ce s-au scumpit gazele naturale, dacă preţul acestui produs s-a prăbuşit în 2015? Interlocutorul nostru de astăzi pune la îndoială temeiurile economice pentru această majorare. Care sunt explicaţiile?

Victor Parlicov, fostul director ANRE, este invitatul nostru matinal de astăzi.

Europa Liberă: Dle Parlicov, împărtășiți se pare opinia că ANRE a operat o majorare justificată a tarifului la curent, acoperind-o însă totodată pe cea nejustificată economic a tarifului la gaze naturale. Care sunt rațiunile pentru care să se creadă în acest mod?

Victor Parlicov: „În primul rând, totul e foarte simplu, trebuie să ne uităm la cifre și asta va răspunde la multe întrebări. Dacă în cazul energiei electrice prețul mediu de achiziție a energiei electrice a crescut cu peste 40%, dacă îl calculăm în lei, comparativ cu ceea ce era în tarif și asta în primul rând se datorează creșterii leului care a avut loc în special la sfârșitul anului 2014 și începutul anului 2015 după devalizarea miliardului din sistemul bancar, la gaze naturale prețul de achiziție, chiar și în lei, în pofida deprecierii leului, a scăzut. Și, totuși, dacă vorbim despre energia electrică, prețul energiei electrice a crescut cu 40%, iar tarifele au fost ridicate cu circa 30-35% - deci este o corelație, este o logică, este o explicație - atunci în cazul gazelor naturale prețul la gaze naturale scade în lei, iar tariful a fost ridicat.”

Europa Liberă: Aţi spus zilele trecute că ANRE a admis introducerea nejustificată a unor pierderi de gaze din sistemul de distribuţie valorând vreo 60-70 de milioane de lei anual. Cine ar trebui să suporte în mod firesc aceste pierderi dacă ele nu ar trebui, precum lăsaţi de înţeles, să fie suportate de consumatori prin includerea în tarif?

Victor Parlicov: „În primul rând, în problema pierderilor din sistemul de distribuție a gazelor naturale între ANRE și „Moldovagaz” a fost o dispută și au fost niște discuții de durată. Şi la acest subiect s-a lucrat timp de vreo trei ani de zile. Deci, începând cu anul 2011 când au apărut primele divergențe și până în anul 2013 s-a tot lucrat la acest subiect.”

Europa Liberă: Şi îmi amintesc multe procese în judecată între ANRE şi Moldovagaz?

Victor Parlicov: „Exact, dar procese în judecată nu erau doar pe subiectul acesta. Au fost judecăți, au fost înțelegeri de a efectua măsurări pentru a depista scurgeri de gaze din rețele. Aceste măsurări s-au efectuat împreună cu reprezentații ANRE și reprezentații „Moldovagaz”, sau a companiilor din cadrul „Moldovagaz”. În urma investigațiilor, datele privitor la scurgeri de gaze din rețele au fost interpretare, inclusiv cu ajutorul unor experți străini care au fost contractate de părți terțe ca USAID: americanii au dat banii pentru un expert care a oferit o opinie separată, o opinie independentă referitor la aceste măsurări.”

Europa Liberă: O opinie care ar arată că aceste pierderi nu ar trebui să fie suportate de consumator?

Victor Parlicov: „Nu, acolo e mult prea tehnic ca să intru în detalii. Dar în baza acestor măsurări, în baza acestei opinii independente, s-au purtat discuții, inclusiv cu Secretariatul Comunității Energetice unde s-a adresat „Moldovagaz” cu această problemă, şi în principiu, într-un final, noi practic am ajuns la anumite cifre, la anumite concluzii și asta a fost statuat într-un proces verbal semnat împreună cu reprezentații Secretariatului Comunității Energetice. Și eu nu înțeleg de ce după atâta lucru, după trei ani de zile de muncă, acum s-a hotărât să se plece de la acele cifre? Tot volumul de lucru a fost aruncat la gunoi și s-au acceptat aceste pierderi în tarif.”

Europa Liberă: Se poate înţelege că ANRE favorizează astfel furnizorul de gaze şi îl defavorizează, de exemplu, pe cel de curent electric, în cazul căruia nu a acceptat nicio cheltuială în plus decât cea legată de scumpirea dolarului?

Victor Parlicov: „Eu încă odată repet: pentru mine este evident cum a fost făcut tariful la gaze, au fost obiecții făcute și de alții pe marginea acestei proceduri: la prima etapă, când s-a anunțat această ședință nu s-a vorbit în general absolut nimic despre subiectul gaze. Când ședința a fost anunțată, s-a anunțat doar subiectul energiei electrice.

Doi, atunci când au fost purtate discuțiile pe problema gazelor, poziția ANRE după discuții nu era clară, ANRE nu și-a anunțat poziția care va fi proiectul de tarif pentru gaze naturale. La toate celelalte - „Moldoelectrica”, „RED-Nord”, „RED Nord-Vest”, „Fenosa” - ANRE și-a anunțat poziția. Și asta a fost o primă bănuială. Pentru că după ce ședința s-a tărăgănat, reprezentații ANRE lăsau impresia că nu vor să-și expună poziția referitor la problema tarifelor la gaze. Și atunci când le-am dat întrebări firești, de altfel, cum ar fi de unde vine și cum se explică o majorare de circa 4,5-7%, iar celelalte cum se explică, cealaltă parte de majorări cum o explică, nu am primit nici un răspuns.”

Europa Liberă: Aţi vorbit la un moment dat şi despre un amendament la legea cu privire la gazele naturale, supranumit „amendamentul lui Furdui”, după numele deputatului respectiv, votat cu forţele coaliţiei care se consideră pro-europeană, amendament care ar fi schimbat regulile de joc în ceea ce ţine de tranzit şi ar fi condus la majorarea de peste 16 ori a tarifului pentru transportul de gaz. Care e povestea în acest sens și de ce considerați că de acest amendament „vicios” va beneficia „Moldovagaz”, iar costurile care, precum estimaţi sunt la 300 de milioane anual, vor fi suportate integral de consumatorii moldoveni?

Victor Parlicov: „În primul rând, despre acest amendament eu am vorbit imediat atunci când a fost votat, când a fost publicat în Monitorul Oficial. Acum el doar a fost pus în practică, dar legea a fost modificată și votată în anul 2014, în luna iulie. Și imediat după ce a fost publicată în Monitorul Oficial, eu am făcut o conferință de presă în care am explicat societății încă de atunci care vor fi repercusiunile, care vor fi consecințele. Și factorul politic despre asta sigur că știa, cu siguranță se cunoștea care vor fi consecințele, dar s-a spus atunci că tariful la serviciul de transport a gazelelor naturale va crește de minim de 10 ori. Dar de fapt a crescut de peste 16 ori.

Nu vreau să discut care a fost interesul dlui Furdui, sau al deputaților din coaliția pretinși pro-europeană, cu asta trebuie să se ocupe alte organe și aceste lucruri trebuie sancționate în primul rând de votant, de alegător. Mă interesează altceva: mă interesează faptul că prejudiciul pentru consumator este că anterior costurile aferente întreținerii sistemului de transport integral erau aferente costurilor tranzitului și în mod normal trebuiau să fie achitate de „Gazprom”, acum însă o mare parte din costurile astea vor fi achitate de consumatorii din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Asta ar însemna că dl Simion Furdui, fost deputat PLDM, care a fost însă la un moment dat şi director la „Moldovagaz”, ar fi propus, iar politicienii puterii au acceptat să voteze o ilegalitate, o chestiune care ar favoriza furnizorul de gaze?

Victor Parlicov: „În primul rând, legătura între dl Furdui și „Moldovagaz” este și mai strânsă. Avocatul Valerian Mânzat care este foarte ilustru, foarte cunoscut, păi dumnealui este ginerele dlui Furdui. Și respectivul avocat se lăudă prin presa de la noi precum că toate veniturile lui, cum explica el, mașinile luxoase le arfe datorită faptului că are un contract destul de bun, destul de generos cu „Moldovagaz”.”

Europa Liberă: Cum a fost totuşi posibil, din moment ce la acea vreme Guvernul dăduse aviz negativ proiectului?

Victor Parlicov: „Și Guvernul dăduse aviz negativ, și ANRE dăduse aviz negativ. Probabil că exista un interes. Încă o dată vă spun că pe mine mă interesează exact asta: că coaliția pretins pro-europeană, așa cum au numit-o ei atunci, a votat cu bună știință după ce deja subiectul acesta a fost ridicat, l-am ridicat eu în public, l-am explicat, dar absolut nimeni nu a făcut nicio mișcare.

La Curtea Constituțională nu s-a atacat, în cadrul Parlamentului problema modificării acestui amendament nu s-a pus. Chiar și în ajunul ajustării tarifelor unde se vorbea, inclusiv eu vorbeam despre faptul că în condițiile dacă amendamentul acesta nu se modifică, nu se anulează tot, noi vom avea de plătit pe viitor. Nici o reacţie.”

Europa Liberă: Ce se poate face, cine și ce poate face? Iată am văzut că sindicatele au anunțat că eventuale proteste dacă nu vor fi revizuite tarifele, lucrurile merg tot mai prost. Cine și cum ar putea readuce lucrurile pe drumul cel corect și bun?

Victor Parlicov: „În cazul dat protestele trebuie îndreptate, cel puțin dacă vorbim despre energia electrică și scumpirile, trebuie adresate în altă parte. Nu la ANRE, pentru că ANRE a devenit un mesager al

Dacă vor să protesteze, cred că mai corect ar fi să protesteze în fața clădirii Guvernului, în fața Băncii Naționale - ăștia sunt de vină în instabilitatea leului. ...

veștilor proaste. Nu ANRE a creat acești factori care au dus la deprecierea leului, nu ANRE a devalizat miliardul și nu ANRE a prăbușit leul.

Dacă vor să protesteze, cred că mai corect ar fi să protesteze în fața clădirii Guvernului, în fața Băncii Naționale - ăștia sunt de vină în instabilitatea leului.

ANRE nu poate schimba legile matematicii și pur și simplu a inclus în calculul tarifului cursul valutar real. Atunci când este vorba despre gaze, însă, acolo da, suplimentar la efectul miliardului devalizat, ANRE a hotărât să mai pună în factura consumatorului niște factori suplimentari, alții decât miliardul devalizat.

Ce se poate face? Cu regret, altceva decât să protestăm, altceva decât să încercăm să rezolvăm problema miliardului devalizat și să punem la respect autoritățile noastre prin metode politice nu putem. Pentru că până la urmă tot acest lucru a fost făcut sub un înalt patronaj politic. Nu are sens să luptăm cu consecințele, trebuie de rezolvat problema la temelie. Această construcție politică care, de fapt, ne-a nenorocit economic trebuie schimbată.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:27 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG